Õnneliku leidja poolt päästetud Michael Jordani 35 aastat vana mängujalats läheb peagi oksjonile

Postimees Sport
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Michael Jordan 1988. aastal
Michael Jordan 1988. aastal Foto: AP/Scanpix

Maailma kõigi aegade parimaks korvpalluriks peetav Michael Jordan kasutas enampakkumisele minevat puna-valge-mustakirjut Nike’i jalatsit, vaid oma esimesel NBA hooajal. Rariteedi eest loodetakse teenida vähemalt 20 000 dollarit. 

Jalatsi leidmise lugu kõlab nagu muinasjutt. 2001. aastal hakati üht Milwaukee kaubanduskeskust lammutama ning keskuse kauaaegne teenindusjuht Larry Awe otsustas enne hoone lõhkamist teha seal veel viimase tiiru. Ühes mahajäetud laos jäi mehele silma karp, mille võimalikku sisu reetis karbil olev tekst Air Jordan.

«Ütlesin kohe, et see ei lähe kindlasti prügi hulka,» rääkis Awe USA Today’s avaldatud loos.

Ta avas karbi ning sealt tuli päevavalgele Air Jordani kaubamärgiga puna-musta-valgekirju mängujalats, millele oli jäetud käsitsi kirjutatud pühendus: «Minu parimad soovid», ja selle alla Michael Jordani allkiri, mida tunneb iga NBA-fänn.

Michael Jordani 1984. aastal kasutatud mängujalats
Michael Jordani 1984. aastal kasutatud mängujalats Foto: Heritage Auctions

Kuidas aga sedavõrd haruldane mängujalats unustati tolmusele laoriiulile?

Jalatsi küljest leitud kuupäev teatas, et see oli valmistatud 8. novembril 1984 – Jordani esimesel NBA-hooajal. Seejuures on tähelepanu vääriv, et Jordan kasutas selliseid jalatseid vaid oma uustulnuka aastal ning ka siis ainult mõnes mängus, kuna need ei vastanud tollal NBA poolt kehtestatud lumivalgete jalatsite nõuetele.

Chicago Bulls kohtus 17. veebruaril 1985 võõrsil Milwaukee Bucksiga ning teadaolevalt kinkis Jordan pärast mängu oma mängujalatsid ära.

«See oli nagu peidetud aare, mis välja kaevati,» märkis oksjoni Heritage Auctions esindaja Chris Nerat. Ta lisas, et Heritage Auctions on juba kontrollinud jalatsi ehtsust ning hinnanud selle väärtuseks 20 000 dollarit (ca 17 665 eurot). Harulduse alghinnaks määrati 5 000 dollarit. Oksjon lõppeb 23.-24. veebruari vahelisel ajal.

Üht meest ärritas juthunu aga väga. USA Today artiklis sai sõna ka Ron Tesmer, kellele kuulus lammutatud kaubanduskeskuses asunud sporditarvete pood kuni 1997. aastani.

Kaupluses oli sageli müügil NBA-mängijate kasutatud mängujalatseid ja -särke, nende hulgas ka Jordanile kuulunud esemeid, mistõttu peaks Tesmeri arvates enampakkumisele minev Jordani mängujalats temale kuuluma ning ta oli veendunud, et ta poleks mitte kunagi midagi nii haruldast lihtsalt saatuse hooleks jätrnud.

Jalatsi leidnud Awe ei osanud aga öelda, kuidas säärane jalats oli lattu tolmu koguma unustatud.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles