Järveoja ja Tänak pääsesid Eestisse viimasel hetkel: loodan, et ka fännid on kenasti ja turvaliselt kodudes tagasi

Jarmo Jagomägi
, Reporter
Copy
Martin Järveoja (vasakul) ja Ott Tänak.
Martin Järveoja (vasakul) ja Ott Tänak. Foto: JONATHAN NACKSTRAND/AFP

Koroonaviiruse leviku tõttu jäi Mehhiko autoralli MM-sarja etapp poolikuks. Koos Ott Tänakuga teisena lõpetanud kaardilugeja Martin Järveoja teatas, et nad jõudsid turvaliselt koju. 

«Teadupäralt lõppes Mehhiko ralli seekord juba laupäeva õhtuga ning pühapäeval plaanis olnud katsed tühistati. Ilmselgelt oli see õige otsus, sest vaadates, mis maailmas hetkel toimub, kui kiiresti asjalood muutuvad, poleks meil suure tõenäosusega päev hiljem enam koju lendudeks võimalust olnud. Õnneks sujus meie teekond koju tõrgeteta ning tänaseks oleme kenasti kodus perede juures,» ütles Järveoja Topautole. 

Ta lisas: «Rõõm oli muidugi taaskord näha, et kaugusest hoolimata lehvis raja ääres ka mitmeid Eesti lippe. Loodan, et nüüdseks on Eesti fännid kõik kenasti ja turvaliselt kodudes tagasi!»

Võistlus ennast kirjeldab maailmameistrist kaardilugeja kui karmi väljakutset. «Mehhiko ralli üks märksõnadest on kuumus ja kuna enamus katseid sõidetakse merepinnast rohkem kui 2500 m kõrgusel, siis kindlasti ka hapnikuvaene õhk. Katsumus on see nii meile kui ka autodele. Masinas on katse ajal ligikaudu 70 kraadi sooja, lisaks veel võistluspesu, kombe ning kiiver. Nii saab kokku saab korraliku saunatemperatuuri. Vaimne ja füüsiline valmisolek on hädavajalikud,» selgitas Järveoja. 

«Äärmuslikult kõrgest temperatuurist ning sellest, mida see endaga kaasa võib tuua, oli ilmekas näide Esapekka Lappi/Janne Fermi autopõleng. Meie jõudsime nendeni umbes kolm minutit hiljem, siis oli auto juba nii suurtes leekides, et päästa polnud enam midagi.»

Võimaliku esikoha maksis Eesti ekipaažile reedene sõiduviga. Lõpuks võideldi end Sebastien Ogier´ järel teiseks. «Meie eesmärk Mehhiko ralli eel oli kindlasti võit, kuid reedel tehtud eksimuse, ning sellest tuleneva ajakulu tõttu muutus selle saavutamine väga keeruliseks. Pärast reedet on teine koht siiski rahuldav. Kiirus oli olemas ning selle pealt on kindlasti hea edasi minna,» sõnas navigaator. 

Tuleviku osas on olukord lahtine. Järgmisena kavas olema pidanud Argentina ralli lükati edasi, kindlust pole ka teiste võistluste osas. «Ralli on tähtis, kuid elu kaalub selle alati üle, hetkel on kõige olulisem inimeste tervis ja heaolu. Kui oht on möödas ja maailm jälle tavarütmis, siis oleme meie valmis, et taaskord enda meistritiitlit kaitsma asuda. Seniks aga olge hoitud, püsige kodus ja olge üksteisele toeks,» resümeeris Järveoja. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles