Soome treener: teadsin, et meie sportlased kasutavad dopingut, aga ma ei tohtinud sellest rääkida

Toimetas Karl Juhkami
Copy
Doping. Pilt on illustreeriv.
Doping. Pilt on illustreeriv. Foto: SWNS.com / SWNS.com

Soome kergejõustikutreener Antti Lanamäki meenutas hiljutises intervjuus Helsingin Sanomatile põhjanaabrite spordiajaloo üht mustemat perioodi. 

Täpsemalt siis 1984. aastat, kui pikamaajooksja Martti Vainio võitis esiti Los Angelese olümpial 10 000 meetri jooksus hõbemedali, kuid jäi sellest hiljem ilma, kuna tema dopinguproovist leiti anaboolsete steroidide jälgi. 

Lanamäki oli kuulnud juba enne olümpiat, et tema hoolealused võivad olla mustal teel. «Minuni jõudsid jutud, et Soome jooksjad võivad kasutada keelatud aineid. Käskisin seepeale võistkonna arstil meie atleete kontrollida. Testid olid küll mitteametlikud, kuid Vainio proov osutus positiivseks.

Ma ei hakanud sellest suurt numbrit tegema, kuid hoiatasin teda. Sain ise väga hästi aru, et kui asjaga avalikuks lähen, lintšitakse mind ära. Eeldasin, et Vainio mõistab olukorda, ega tarvita rohkem dopingut,» meenutas toona Soome kergejõustikuliidu peatreeneri ametitoolil olnud Lanamäki. 

Vainio oli enda teada kasutanud aga ainult testosterooni, mistõttu eeldas ta, et olümpiaks on aine jäägid tema kehast kadunud. Paraku ta eksis. 

«Teadsin, et sportlased kasutavad dopingud, kuid kuna polnud polnud ametlikku informatsiooni, ei lubanud reeglid mul sellest rääkida,» sõnab vahetult pärast skandaali taandunud Lanamäki. 

Vainiole määrati esiti eluaegne võistluskeeld, kuid pärast edasikaebamist lühendati see pooleteisele aastale. Ta naasis küll pärast seda jooksurajale, kuid medaliteni rahvusvahelisel tasandil enam ei küündinud. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles