Lapstöölisest sporditäheks: mul polnud noorena muud valikut

Karl-Joosep Küngas
Copy
Francis Ngannou tähistamas järjekordset võitu.
Francis Ngannou tähistamas järjekordset võitu. Foto: Joe Camporeale/USA Today Sports

Tänapäeval vaadatakse Francis Ngannoud kui üht parimat raskekaalu vabavõitlejat. Tema lapsepõlv oli aga üsna karm, sest Kameruni sporditäht sunniti 10-aastasena kaevandusse tööle.

Batie külast pärit Ngannou kasvas koos vanaemaga ning nende rahaline seis polnud just kiita. Nõnda kasutati teda lapstööjõuna liivakaevanduses.

«Pidime kaevanduses tööd rügama, et saaksime endale üldse toitu ja õpikuid lubada. Tegelikult oli see töö mõeldud täiskasvanutele, kuid meil polnud valikut,» tõdes Ngannou USA taskuhäälingus.

Lapstöölisena pidi ta töötama nii koolivaheaegadel kui ka nädalavahetustel. Nii kestis see 17. eluaastani, mil ta kooli lõpetas. Ta pidi töötama ka enne koolipäevi ning seetõttu ärkas vabavõitleja tihti kell viis hommikul. Eriti hulluks muutus olukord, kui väljas sadas parasjagu vihma. «Täiskasvanutele see meeldis, sest nemad sel hetkel ei töötanud. Kõike pidid lapsed tegema. Koju jõudes lihtsalt värisesin külmast,» rääkis Ngannou piinast.

Ka koolitee polnud kõige kergem. Kodust tuli tal kõndida sinna enam kui 10 km ning selleks kulus iga päev paar tundi. «Ma tunnen, et mul polnudki lapsepõlve. Vahel lausa igatsen seda. Polnud vahet, palju ma töötasin. Tihti polnud mul süüa, koolitarbeid ega isegi korralikke riideid. Koolivorm oli lõpuks täiesti räbal,» jätkas vabavõitleja.

Kuigi võiks arvata, et Ngannou ei soovi kunagi enam sinna liivakarjääri naasta, siis nii see pole. Kui tal parasjagu ühtegi matši kalendrisse pole paigutatud, siis käib ta kodumaal sõpradega aega veetmas. Vahel minnakse ka karjääri veidi tööd tegema.

«See on üsna füüsiline ja ka kasulik. Täiskasvanuna on see kohati isegi lõbus, kuid lapsena oli see halvim saatus,» lõpetas vabavõitleja.

Nüüd on Ngannou üks vihasemaid vabavõitlejaid. Teda peetakse UFC üheks võimsaimaks vägilaseks ning tuleval nädalal läheb ta legendaarse Stipe Miociciga heitlema raskekaalu meistrivöö eest.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles