VIDEO Jürgensi ilusast partiist jäi napilt puudu, et NCAA veerandfinaali jõuda

Jarmo Jagomägi
, Reporter
Copy
Carlos Jürgens palliga.
Carlos Jürgens palliga. Foto: Tim Nwachukwu/AFP/Scanpix

USA korvpalli üliõpilasliigas NCAA pidi Carlos Jürgensi koduklubi Oral Roberts tunnistama kaheksandikfinaalis Arkansase nappi 72:70 paremust. 

16 parema sekka jõudmisega niigi suurüllatuse sepistanud Oral Robertsi isu kasvas turniiri edenedes. Taas oli väga olulises rollis ka eestlasest tagamees. 

Matš algas üsna rabedalt. Viie minutiga viskasid meeskonnad kahe peale vaid kümme silma, ent tänu heale kaitsele oli napilt 6:4 peal Oral Roberts. Siis sopsas aga Jürgens kolmese ja kaas saadi justkui maha. 

Meie mehe koduklubi edu taga on olnud peamiselt agressiivne kaitse ja kaugvisked. Mõlemale aspektile panustati ka täna. Ridamisi kolmeseid tabanud Oral Roberts pääses seitsmeminutilise kohtumise järel 15:7 juhtima. 

Viimaks ärkasid ka Arkansase mehed. Nad vastasid 10:0 vahespurdiga, rebides omakorda kahega ette, kuniks Jürgens kahe järjestikuse läbimurdega omade pika mõõna lõpetas. Kaitses meelitas ta vastastelt välja ründevea ja mängu iseloom oli taas muutunud. 

Carlos Jürgens (sinises) palli eest võitlemas. 
Carlos Jürgens (sinises) palli eest võitlemas. Foto: Marc Lebryk/USA Today Sports/Scanpix

Tõusude ja mõõnadega kulgenud avapoolaja teises pooles läks initsiatiiv Oral Robertsi kätte. Arkansas valvas teravalt kogu liiga parimat punktikütti Max Abmasi, mis andis meie mehele ruumi rohkem särada. Vaid 15 minutiga oli tal koos juba 11 silma, nende hulgas ka uhke pealtpanek. 

Temalt võttis teatepulga üle ikkagi Abmas, viskates kuus punkti jutti ja vedades tiimi 33:24 ette. Viimaste minutitega vahe veidi sulas, ent pikale pausile pääses Oral Roberts 35:28 eduseisus. Muide, see oli Arkansase hooaja madalaim avapoolaja skoor. 

20 minutiga 11 silma (visked 7/5) ja viis lauapalli kogunud Jürgens oli oma võistkonna üks kolmest, kes ei käinud kordagi pingil. Eestlane sai ka kohalikelt ekspertidelt kõvasti kiita. Varasemalt jagunesid lõviosa, 70 protsenti punktidest Abmasi ja Kevin Obanori vahel, ent nüüd lisandus võrrandisse Jürgens. Lisaks oli taas tasemel tema kaitsemäng.

Teine poolaeg algas oluliselt lustakamalt. Vaid kahe ja poole minutiga viskasid satsid kahepeale 15 silma, õnneks neist üheksa kukkusid Oral Robertsile. Õige pea juhiti juba 46:34 ning Arkansas võttis aja maha. Mäng polnud aga sugugi tehtud. 

Carlos Jürgens palli pealt surumas.
Carlos Jürgens palli pealt surumas. Foto: JAMIE SQUIRE/AFP/Scanpix

Oral Robertsi rünnak lagunes sarnaselt avapoolajalegi üsna kokku ning individuaalsed ei toonud lahendused edu. Kolmel üritusel eksis ka Jürgens. Arkansas tegi 11:2 vahespurdi ning jõudis kiiresti kolme silma kaugusele. 

Mäng jätkus rabedalt ja närviliselt mõlemalt poolt. Kuigi Oral Robertsi rünnak endiselt ei sujunud, hoiti kaitses esialgu asjad enam-vähem korras, väike edu püsis. Ohumärk oli see, et 8.44 enne lõpuvilet sai Jürgens neljanda vea ning võeti esimest korda pingile. 

Äreveaks läks mõne aja pärast, kui Arkansas jõudis 58:58 viigini ja seejärel 66:62 juhtima. Oral Roberts sai küll vabalt kolmeseid visata, kuid enam ei tabatud. Kolm ja pool minutit enne lõppu võeti time-out. 

Siis toodi tagasi mängu ka eestlane ning kohe hakkas juhtuma. Alustuseks tabas Jürgens raske lähiviske, järgneva kahe rünnakuga pääseti Abmasi ja Obanori korvidest taas 69:68 juhtima. Viimased minutid kulgesid pingelises punkt-punkti heitluses.

31,5 sekundit enne lõpuvilet sai Arkansas 70:70 viigiseisult palli ning võimalus kasutati hiilgavalt ära. Pika rünnaku lõpetas Davonte Davise keskpositsiooni vise, Oral Robertsile jäi vastamiseks 3,1 sekundit. Abmas sai veel korralikult viskele, ent kahjuks lendas kolmene mööda. 

Jürgensi saagiks jäi lõpuks 35 minutiga 13 punkti (visked 13/6), kuus lauapalli ja kaks resultatiivset söötu. Abmas kogus üleplatsimehena 25 silma (19/8).

Vaatamata kaotusele tegi Oral Roberts ilusa hooaja. Enne tänavust võideti Märtsihullusel ehk finaalturniiril viimati matš 1974. aastal, nüüd tehti selg prügiseks kahel vastasel. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles