Kümme millimeetrit maksis kergejõustikuässale valusalt kätte

Toimetas Karl Juhkami
Copy
Hetk, kus Derara Hurisa oli veel võidumees.
Hetk, kus Derara Hurisa oli veel võidumees. Foto: LEONHARD FOEGER/REUTERS/Scanpix

Etiooplane Derara Hurisa ületas nädalavahetusel toimunud Viini maratonil finišijoone küll esimesena, kuid juba kolmveerand tundi hiljem kustutati tema nimi ajalooannaalidest.

Nimelt selgus, et raja 2:09.22ga läbinud staieri jalanõud olid lubatust paksema tallaga. Ametlikult on säärastel võistlustel lubatud kuni 40 mm paksused tallad, kuid Hurisa jalanõu põhi oli 50 mm ehk sentimeeter üle normi. 

«Me rõhusime jooksu eel toimunud tehnilisel koosolekul ka jalanõudele. Kahjuks ei jäänud meil muud üle, kui sportlane diskvalifitseerida,» lausus võistluse üks korraldajatest Hannes Langer, lisades veel, et oma võistlusavalduses oli Hurisa kirja pannud teistsugused jalanõud.

«Tegemist on esimese korraga, kui midagi sellist juhtub. Olen üpriski kindel, et edaspidi hakkavad aset leidma mingit sorti kontrollid, et vältida suurüritustel millegi säärase kordumist,» jätkas Langer. 

Hurisa diskvalifitseerimise järel krooniti võidumeheks Keenia jooksja Leonard Langat, kes läbis raja 2:09.25ga. Talle järgnesid etioopialane Betesfa Getahun (2:09.42) ning kaasmaalane Edwin Kosgei (2:10.10). 

«Mõistagi tahtnuks mina olla see, kes võidulindi purustab. Mul polnud diskvalifitseerimisest aimugi, kuniks mulle seda öeldi. Mu eesmärk oli siin võita ning tänan jumalat, et see mul lõpuks ka õnnestus,» lausus Langat. 

Viini maratoni jääb paraku varjutama ka üks kurb sündmus. Nimelt sai kuumades oludes toimunud pooldistants saatuslikuks ühele 40-aastasele jooksuhuvilisele, kes kukkus veidi enne lõppu kokku. 

Tervisesportlane toimetati küll haiglasse, kuid arstidel ei õnnestunud tema elu päästa. «Meie kaastunne kõikidele lähedastele,» sõnas ürituse korraldaja Wolfgang Konrad ning lisas, et asjaolude selgitamine, miks nii läks, alles käib.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles