Politsei palus endise tippjalgpalluri tapmise eest vabandust

Siim Kaasik
, reporter
Copy
Dalian Atkinsoni plakat Aston Villa kodustaadionil Villa Parkil.
Dalian Atkinsoni plakat Aston Villa kodustaadionil Villa Parkil. Foto: TONY OBRIEN/Scanpix

Inglismaa politsei saatis tapetud endise jalgpalluri Dalian Atkinsoni perekonnale vabanduskirja.

Pool aastat tagasi mõisteti korrakaitsja Benjamin Monk süüdi endise Aston Villa ründaja tapmises. Kuritegu ise leidis aset 2016. aasta 15. augustil, kui Monk reageeris koos paarilisega väljakutsele, milles öeldi, et tänaval on üks imelik mees, kes karjub. Hiljem on avalikustatud, et Atkinson põdes rasket haigust, mis mõjutas tema vaimset tervist.

Atkinsoni kinnipidamisel kasutas Monk elektrišokirelva koguni 33 sekundit ehk kuus korda kauem kui lubatud ning lõi maas lamanud meest jalaga vastu pead. Kohtunik leidis, et Monk kasutas kinnipidamisel ilmselgelt liigset jõudu ning mõistis ta juunis kaheksaks aastaks vangi.

See oli esimene kord 30 aasta jooksul, kui mõni briti korrakaitsja töökohustuste täitmise ajal tapmises süüdi mõisteti.

Kaheksaks aastaks vangi mõistetud Benjamin Monk.
Kaheksaks aastaks vangi mõistetud Benjamin Monk. Foto: SWNS

Nüüd, pool aastat pärast kohtuotsust, sai Atkinsoni perekond politseilt vabanduskirja. «Politseivorm ei anna ametnikele puutumatust ebaseadusliku käitumise või võimu kuritarvitamise eest,» teatas West Mercia ülemkonstaabel Pippa Mills, kes avaldas juhtunu üle sügavat kahetsust.

Atkinsoni perekond on öelnud, et antud juhtum näitas, et politsei ja õigussüsteemi käitumist mustanahaliste inimeste suhtes on vaja muuta.

48-aastaselt tapetud Atkinson oli omal ajal andekas ründaja. Esimesed profisammud tegi ta 1985. aastal Ipswich Towni ridades ning hiljem jõudis ta kanda veel ka Sheffield Wednesday, Real Sociedadi, Aston Villa, Fenerbahce, Metzi, Manchester City, Al-Ittihadi, Daejon Citizeni ja Jeonbuk Hyundai Motorsi särki. Karjäärile tõmbas ta joone alla 2001. aastal.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles