Euroopa vehklejad: oleme vastu Venemaa ja Valgevene sportlaste naasmisele

Toimetas Ville Arike
Copy
On huvitav näha, mis lähiaja vehklemisvõistlustel juhtuma hakkab.
On huvitav näha, mis lähiaja vehklemisvõistlustel juhtuma hakkab. Foto: Tairo Lutter

Euroopa vehklemisliidu kodulehel avaldati Vana Maailma riikide vehklejate pöördumine, milles taunitakse Rahvusvahelise Olümpiakomitee (ROK) soovitust lubada Venemaa ja Valgevene sportlased võistlustele tagasi.

«Meie, tippvehklejad, osa Euroopa Vehklemise Konföderatsioonist, avaldame pettumust ROKi hiljutise otsuse üle, kus soovitatakse lubada Venemaa ja Valgevene sportlased neutraalses staatuses võistlustele tagasi.

Ideaalis peab sport olema poliitika- ja konfliktidevaba. Ent teades sporti kui Venemaa sisepropaganda tõhusat instrumenti, pole mingit vahet, kui nood võistlevad termini «neutraalne sportlane» all. Eriti vehklemises, kus sportlane esindab rahvusvahelisel tasemel alati oma riiki.

Oleme solidaarsed Ukraina rahvaga, tema õigusega rahule ja stabiilsusele. Taunime sõda, mis on toonud palju kannatusi ja tragöödiat ning mille lõppu pole näha. Mööda maailma laiali pillutud, kodumaast ja peredest kaugel asuvad Ukraina sportlased püüavad ses psühholoogiliselt raskes olukorras harjutamist jätkata. See olukord on äärmiselt ebaõiglane.

ROKi otsuse tulemusena ei saa ka mõned koondised osaleda MK-etappidel oma riigi kehtestatud boikoti tõttu. OM-kvalifikatsiooni aasta alates tähendaks see vehkleja sportlaskarjääri lõppu. Niisuguse olukorra lubamine viib spordiala moraalse mandumiseni ning mõjub selle mainele negatiivselt.

Kutsume Euroopa Vehklemise Konföderatsiooni ja kõiki teisi rahvusvahelisi spordiorganisatsioone säilitama Venemaa ja Valgevene sportlaste võistluskeeldu sõja lõppemiseni,» kirjutati avalduses.

Pole lisatud, millised sportlased on kirjale alla kirjutanud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles