BLOGI Tiitlikaitsja Itaalia võttis jõuga oma, kuid Eesti mängupilt oli julgustav

Copy

Eile EM-finaalturniiril Saksamaale alla vandunud Eesti meeste võrkpallikoondis jäi täna 0:3 (17:25, 22:25, 19:25) alla tiitlikaitsjale ja valitsevale maailmameistrile Itaaliale. 

Eesti loots Alar Rikberg läkitas väljakule seekord Renet Vankeri, Oliver Venno, Märt Tammearu, Martti Juhkami, Andri Aganitsa, Timo Tammemaa ja libero Silver Maari.

Avageimis sattusid eestlased kohe tohutu surve alla. Itaallaste poolt oli kõik üliagressiivne: serv, tõste, blokk, rääkimata rünnakust. Kõik toimus neil nii kiirelt, Gianelli suutis ründajad tihti mängida ühese bloki vastu, mängu jooksul korduvalt mängis ka võrgu täitsa tühjaks. Itaalia rebis Gianelli serviässa järel ette 7:3, minut hiljem sulustasid Michieletto ja Romano järjest Tammearu löögid ja tablool oli juba 9:3. Kiskus karmiks.

Esimese ilusa tulevärgi korraldas meie poolt Tammearu servijoone tagant. Paar head servi temalt, üks neist kaval lühike keriv äss, andsid veidi hingamisruumi juurde. Vahe vähendati 10:13-ni. Suurepäraselt rünnanud (avageimis 9st 7) Venno tegutsemine päästis Eesti selles geimis päris kiirrongi alla jäämisest, kuid mitte siiski kindlast kaotusest.

Teises geimis panid Rikbergi hoolealused servil oluliselt juurde ja saavutasid ka tulemust. Elevust tõi juurde geimi alguses Vankeri välja vahetanud ja õnnestunult tegutsenud Markkus Keel. Kaks järjestikkust ässa Aganitsalt ja Eesti oli esmakordselt peal 9:8. Seejärel panid Venno ja Tammemaa püsti blokishow ja vahe kasvas: 13:9 ja 15:11! Geimi siiski võita ei õnnestunud, Itaalial oli üks käik varuks. Viimane eduseis oli 18:17. Seejärel püüdsid maailmameistrid nurgast rünnanud Tammearu lühikesel perioodil kolmel korral blokiga kinni ja läksid ette. Kahvatult tegutsenud Michieletto asemel platsile tulnud Tommaso Rinaldi servide toel mindi juhiti juba 22:18 ja geim oligi purgis.

Kolmandas geimis andis Rikberg mänguaega 20-aastasele Marx Arule, Karli Allikule ja geimi keskel tuli platsile ka Renee Teppan. Terve geimi püsiti tagaajaja rollis, lõplikult murdis Eesti meeskonna selgroo Gianluca Galassi võimas serviseeria, mille abil tehti spurt seisult 15:12 kuni 19:12-ni. Meie poolel hiilgas Aru, kogudes lühikese ajaga viis punkti.

Peatreeneer Alar Rikberg jäi kaotusest hoolimata aga nähtuga rahule. «Maailmameistri vastu mängides ei pea vaatama tulemust, vaid mängupilti, hingestatust, häälestatust ja võitluslikkust. Selle poole pealt jään tänasega rahule,» sõnas ta pärast mängu.

STATISTIKA: Üllatav-üllatav, aga efektiivsuse mõttes oli üleplatsimees Venno (15 punkti; +12; rünnak 59%). Juhkami lisas 7 (+2), Aru 5 (+5), Aganits 4 (+3) ja Tammemaa 4 (+1).

Itaalia punktiarvet kasvatasid kõige enam Romano (18; +11; 61%) ja Lavia (13; +9). Eesti servi vastuvõtt ja rünnak olid võrdselt 44%, Itaalia suutis pisut kehvemast vastuvõtust (40%) hoolimata rünnata 56-protsendilise resultatiivsusega.

Enne mängu:

Nagu juhtlõiguski öeldud on Itaalia näol tegemist tiitlikaitsja ja valitseva Euroopa meistriga ning seda, et neil on kodusel finaalturniiril tõsi taga, demonstreerisid nad EMi avamängus, kui hävitasid Belgia 3:0 (25:17, 25:18, 25:15).

Eesti koondise peatreener Alar Rikberg ütles juba EMi eel, et saapamaa vollepoegade vastu soovib ta meie kuttidele lihtsalt mängulusti ning samasuguse sõnumi edastas ta ka eile, pärast Saksamaa kaotust.

«Seda mängu peab lihtsalt nautima ja olema rahul kui 10:10 oled veel viigiseisus,» ei hakanud peatreener õhulosse ehitama. «Midagi pole teha, kui nad mängivad oma parimat mängu, siis sajast ühe me võib-olla võidame. Aga kui nad on ülbed ja üleolevad – vot see on meie lootus.

Kui nad mõtlevad, et kes need eestlased üldse on, siis tekivad meil võimalused. Ega avamäng näitas ka, et kui me mängiks stabiilselt iga nädal Saksamaa vastu, siis küll me neid geimilõppe ka endale saaks. Aga kui mängime iga kahe aasta tagant, siis ongi raske,» lausus peatreener.

Eesti koondis

Sidemängijad: Renet Vanker, Markkus Keel

Diagonaalründajad: Oliver Venno, Renee Teppan

Nurgaründajad: Robert Täht, Martti Juhkami, Märt Tammearu, Karli Allik

Temporündajad: Andri Aganits, Timo Tammemaa, Henri Treial, Marx Aru

Liberod: Silver Maar, Johan Vahter

Itaalia koondis

Sidemängijad: Simone Giannelli, Riccardo Sbertoli

Diagonaalründajad: Yuri Romano, Alessandro Bovolenta

Nurgaründajad: Alessandro Michieletto, Mattia Bottolo, Daniele Lavia, Tommasso Rinaldi 

Temporündajad: Gianluca Galassi, Roberto Russo, Giovanni Sanguinetti, Leandro Mosca

Liberod: Fabio Balaso, Leonardo Scanferla

Tagasi üles