Millimeetrite mäng Kalevi kasuks

Peep Pahv
, sporditoimetuse juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kohtunikul on püsti kolm näppu, Kalevi peatreener Aivar Kuusmaa ei suuda juhtunut uskuda, Joosep Toome on aga oma mõtetes.   Mõni minut hiljem lahenes olukord Kalevi kasuks.
Kohtunikul on püsti kolm näppu, Kalevi peatreener Aivar Kuusmaa ei suuda juhtunut uskuda, Joosep Toome on aga oma mõtetes. Mõni minut hiljem lahenes olukord Kalevi kasuks. Foto: Mihkel Maripuu

Kalev/Cramo korvpallimeeskond pääses tänu kohtunike vaieldavale otsusele lisaajale ja alistas Balti liiga veerandfinaali kordusmängus Riia VEFi.
 


Eesti korvpalli legend Jaak Salumets vaatab koos kohtunike ja muude kiibitsejatega telemonitorile ilmuvat stoppkaadrit ja osutab näpuga kohale, kus Curtis Millage jalas olev korvpallikets on kolmepuntikaarega ühte sulanud. Žest on üheselt mõistetav – Riia VEFi tagamehe viimase sekundi vise on väärt kaht punkti. Leedulasest kohtunikud noogutavad, suunduvad tagasi platsile ja näitavad kaht sõrme. See tähendab lisaaega ja Kalevile antavat uut võimalust.

Jutt käib Kalev/Cramo ja VEFi vahelisest Balti liiga veerandfinaalseeria teisest kohtumisest. Kohtunike otsuse järel mängitud lisaajal sai Kalev oma tahtmise, noppis 79:76 võidu ja viigistas seeria. Otsustav mäng peetakse Riias. Vähemalt esialgu tundub, et laupäeval Tallinnas toimunud mängu tulemus jääb kehtima – juba eelolevaks laupäevaks on Riga Arena korvpallurite poolt juba broneeritud ja mängu algusajaks määratud kell 16.

Butautas ei tunne reegleid

Kuid üleeile õhtul olid pinged haripunktis. Kired lõid lõkkele mõni minut pärast mängu lõppu, kui VEFi esindajad said teada, et ühel eestlasest fotograafil on pilt, mis näitab, et Millage’i jalg oli joone taga. Kohe levis Läti klubi asjameeste jutus sõna «protest», ent selle ametliku vormistamiseni ei jõutudki.

VEFi peatreeneri Ramunas Butautase sõnul käituti tema meeskonnaga ebaausalt. «Pärast mängu lõppu ütlesin kohtunikele, et esitame mängu tulemuse peale protesti – reeglite järgi on selleks aega 20 minutit, ent meile ei antud selleks võimalust,» rääkis Butautas. «Treenerina ütlen ametlikult, et see polnud professionaalne, tavalise inimesena ütlen aga, et meiega käituti ebaausalt. Nüüd ootan selle väljaütlemise eest trahvi.»

Butautase meelehärm võib olla mõistetav, kuid vähemalt asjaajamist puudutavates küsimustes polnud tal õigus. «Kui meeskond tahab esitada protesti, peab kapten kirjutama protokolli vastavasse lahtrisse oma allkirja. Seda tuleb teha enne, kui väljakukohtunikud oma allkirjadega mängu lõpetavad,» selgitas rahvusvahelisel tasemel mänge vilistav kohtunik Aare Halliko. «Pärast seda on 20 minutit aega ametliku protesti vormistamiseks. Kui seda ei tehta, pole midagi teha.»

VEF tegutses aga ebakorrektselt – kapten Kaspars Janicenoks ei andnud kohtumise lõppedes allkirja ja lisaks ei esitanud nad ettenähtud aja jooksul ka ametlikku protesti. Selle asemel teatasid nad esialgu suuliselt, et esitavad protesti, ja oligi kõik. Kuna kohtunike allkirjad olid juba paberil olemas, ei lubanud mängu komissar Ants Eek enam protokolli muudatusi teha, vaid pistis dokumendi kotti.

Huvitaval kombel olid sündmuste keskmes leedulased. Sealt olid kõik kolm kohtunikku, aga ka VEFi peatreener Butautas ja kaks mängumeest. Seega ei tundu arvamus, nagu oleksid Leedu kohtunikud lihtsalt eestlaste poolt, kuigi tõenäoline – miks nad peaksid langetama ebaausaid otsuseid oma kaasmaalaste vastu.
 
Jalg libises joonele?

Halliko on näinud nii videot, kui ka skandaalset fotot, ent ei rutta otsust langetama. «Foto näitab vaid ühte hetke, samas on võimalik, et Millage’i jalg libises viskele minnes veidike edasi ja puudutas joont,» mõtiskles ta. «Selliseid olukordi saab hinnata video põhjal. Balti liigas on see reegel olemas, et mängu aega ja väljaku jooni puudutavate vaidluste korral võib videot vaadata.»

Jala võimalikku libisemist pidas tõenäoliseks ka Kalevi peatreener Aivar Kuusmaa. Ta ise polevat olukorda näinud, kuid abitreener Alar Varrak oli täiesti veendunud, et jalg oli joonel, ja tänu tema ägedale protestile hakkasid kohtunikud üldse olukorda uurima. «Varrak oli täiesti veendunud, et jalg oli viske ajal joonel,» kinnitas Kuusmaa.

Otseselt reeglitele tuginedes ei tohiks enam midagi muutuda. Ametlikku protesti ei esitatud ja seeria seis on viigis 1:1. Halliko sõnul võis VEF siiski eile või äärmisel juhul täna koostada liiga juhtidele kirja ja viidata ebaõigele otsusele. Kui liiga juhtide arvates on nende protest õigustatud, võib kõne alla tulla lisaaja tühistamine ja VEFile võidu määramine, aga ka uue mängu korraldamine.

Balti liigas on sarnane pretsedent olemas – paari aasta tagusest Ventspilsi ja Šiauliai  pronksimatšist. Toona otsustati pärast mängu video põhjal, et viimase sekundi korv polnud määrustepärane, ja seetõttu otsustati määrata uus mäng. Asjaosalistele polnud see lahendus aga meeltmööda ja kohtumine jäigi pidamata.

Kuusmaa: mehed mängisid südamega

Kalev/Cramo korvpallimeeskonna peatreeneril Aivar Kuusmaal jagus pärast lisaajal saadud võitu Riia VEFi üle hoolealuste kohta kiidusõnu. «Väga šeff mäng! Mehed mängisid suure südamega ja tõestasid, et võime selle kohtumise võita. Edu tõid eneseusk ja mõned taktikalised muudatused,» lausus ta.

Meeskonna kapteni Gert Dorbeku sõnul polnud kalevlastel midagi kaotada, VEFi peeti ju selle paari soosikuks. «Lõpp oleks võinud tulla kergemalt, kuid ise eksisime,» nentis ta. Kalev viskas viimasel minuti mööda kaks vabaviset ja kinkis sellega VEFile palju kõneainet tekitanud võimaluse.

«Kui nägin, et Curtis Millage’i vise tabas, tuli kohe meelde mullune Ühisliiga mäng, kui VEF võitis meid samuti viimase sekundi viskega,» tunnistas Dorbek. Gregor Arbet lisas, et kohtunike otsus andis neile eelise, vahepeal juba võitu tähistanud VEFi mängijatel oli end raskem lisaajaks häälestada.

Kalev juhtis laupäevast kohtumist algusest peale, ent VEF püsis lähedal. Suur mõõn tabas kalevlasi kolmanda veerandaja alguses, kui neli ja pool minutit ei saadud punktigi. Lõpuminutil sai määravaks vabavisete trall, kus kaks korda eksis Tanel Sokk.

Veerandfinaalseeria otsustav kohtumine peetakse laupäeval Riias. Kuusmaa sõnul saavad nad selleks mänguks segamatult valmistuda. Treeningutelt puudub vaid lätlasest tagamees Armands Škele, kes sõitis Riiga vanaema matustele. Meeskonnaga taasühineb ta kolmapäeval.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles