VIDEO Salaja ehitatud megamäel sündis suusahüpete maailmarekord

Siim Kaasik
, reporter
Copy
Ryoyu Kobayashi hüppas Islandil 291 meetrit.
Ryoyu Kobayashi hüppas Islandil 291 meetrit. Foto: Dominik Angerer / Red Bull Content Pool

Islandile kerkis paljudele ootamatult suusahüpete lennumägi, millel jaapanlane Ryoyu Kobayashi püstitas ka maailmarekordi. Tõsi, praegu pole rekord veel ametlikku kinnitust saanud.

Kõnealune mägi asub Islandil Hlíðarfjallis. Mäe ehitas saladuseloori all valmis energiajookide hiid Red Bull.

Teisipäeval avaldas Islandi uudisteagentuur RUV hüppemäest esimesed videod ning andis teada, et jaapanlane Kobayashi püstitas sellel mitteametliku maailmarekordi.

Nimelt maandus 27-aastane suusahüppaja oma parimal katsel 291 meetri kaugusele. Seda kinnitas ka Red Bull, kes laadis sotsiaalmeediasse hüppest video.

Ametlikult kehtib suusahüpete maailmarekordina siiski veel austerlase Stefan Kraft 2017. aastal Vikersundis hüpatud 253,5 meetrit. Norra rahvusringhääling NRK võttis ühendust mitme spetsialistiga, kelle sõnul on praegu palju ebakindlust, kas Kobayashi maailmarekord ametlikult ka kinnitatakse.

«Iseenesest oleks lahe, kui ta oleks üle 300 meetri hüpanud, kuid teisalt oleks see natukene ebaaus, kui ta oleks verstapostini jõudnud olukorras, kus kellelgi teisel polnud võimalik seda püüda,» rääkis Norra suusahüppaja Halvor Egner Granerud.

Granerudi hinnangul pole põhjust arvata, et sellised megamäed võetakse kasutusele ka MK-sarjas. «Tegelikult on see hea, et sellised asjad on rangelt reguleeritud. Teisalt on lahe, et inimestel on võimalus aeg-ajalt selliseid õhulende näidata. Olnuks tore, kui nad kutsunuks kohale rohkem kui ühe sportlase,» märkis ta.

Kuuldavasti käis Kobayashi Islandi hüppemäel ka kolmapäeval, kuid kohalik uudisteagentuur RUV ei teadnud öelda, kas tal õnnestus ületada ka 300 meetri piir. Tõenäoliselt ongi 300 meetrini jõudmine antud projekti eesmärk.

Ryoyu Kobayashi.
Ryoyu Kobayashi. Foto: Dominik Angerer / Red Bull Content Pool
Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles