Kindel töökoht Audenteses paelub siinseid treenereid

Peep Pahv
, sporditoimetuse juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti koondise peatreener Tiit SokK.
Eesti koondise peatreener Tiit SokK. Foto: Peeter Langovits

Rahvuskoondise peatreener Tiit Sokk, Rapla Piimameister Otto Eesti meistriliigas neljandaks juhtinud Indrek Ruut, jaanuaris Tartu Ülikooli peatreeneri kohalt vabastatud Indrek Visnapuu, Eesti koondise endine peatreener Üllar Kerde, legendaarne tagamängija Rauno Pehka ja veel kaks meest, kelle nimed pole Postimehe toimetusele teada.


Mis neid inimesi ühendab? Kõik nad kandideerivad Eesti korvpalli järelkasvu tippe koondava Audentese spordikooli poistetreeneri kohale. Konkursiga, mille tihedust võiks võrrelda rahvuskoondise peatreeneri valikuga, saab töölepingu neist vaid kaks.

Kuluaarides on räägitud Tiit Soku korvpallikooli liitumisest mõne teise klubi või kooliga ning kõige tihedamini on seejuures mainitud just Audentest. «Mingil ajal võivad asjad tõesti muutuda, ent see kõik ei käi nii kiiresti,» sõnas Sokk ja lükkas ümber väite, et Audenteses tööle asumine on üks liitumistingimusi. «Üks asi on Audentese spordiklubi, teine aga spordikool.»

Soku sõnul ei tähenda konkursil osalemine seda, et ta kindlasti hakkaks Audenteses tööle. «Selle teema ümber on palju lahtisi otsi, esialgu pole ju teadagi, kas korvpall üldse saab EOK rahastamisel kaks treenerikohta,» märkis ta. «Põhimõtteliselt on võimalik töötada üheaegselt Audenteses ja tegeleda ka oma kooliga, varem tegutsesin koolis ju meistriliiga treeneri ameti kõrvalt.»

Ruut ei taha juuri kasvatada

Indrek Ruudu sõnul on tema leping Rapla meeskonnaga lõppenud ja töökoha vahetus polevat sugugi võimatu. «Olen ka varem öelnud, et ma ei tahaks liiga kaua ühes kohas püsides endale juuri alla kasvatada,» sõnas ta. «Raplasse jäämise puhul sõltub palju klubi tulevikunägemusest. Põhimõtteliselt on seal kaks varianti: kas otsida raha juurde ja üritada sekkuda suuremasse mängu või jätkata sama eelarvega, ent saata mõned mehed minema ja tuua uued noored asemele.»

Oma võlu olevat Ruudu jaoks ka Audentesel. Noorte mängijate kõrgemale tasemele aitamine ja koondisele järelkasvu kasvatamine on tema jaoks ahvatlev ja südamelähedane, lisaks tähendaks seal töötamine korralikku töölepingut.

«Praegu töötavad ju kõik meistriliiga peatreenerid stipendiumilepingu alusel. Audenteses oleks asjad paremini korras ja sotsiaalsed garantiid olemas,» nentis ta. «Pealegi on seal võimalik töötada oma vanuseklassi parimatega.»

Rapla mänedžer Jaak Karp aga kinnitas, et meeskond tegutseb kindlasti edasi. Eile pärastlõunal istusidki Ruut ja Karp läbirääkimiste laua taha.     

Jaanuaris Tartu Ülikooli meeskonna peatreeneri kohalt lahkunud Indrek Visnapuu täiendas end vahepeal kolm nädalat Saksmaa meistriliiga klubide juures ja on nüüd valmis taas täie koormusega töötama.

Visnapuu tunnistas, et on pidanud alaliidu inimestega Audentese asjus vestlusi, kuid päris konkreetseks pole asi läinud. Täiesti maha ta seda mõtet aga ei mata. «Kindlasti soovin sügisest olla kusagil ametis, » sõnas ta ja möönis, et tõsiselt võetavaid variante pole siinmail just üleliia palju.

Kullamäe kaalub jätkamist

Kalevis on asjad paigas, Tartus oli ta ju äsja ametist vabastatud, Rakveres ja Raplas aetakse aga oma asja ning sinna tungida polevat mõtet. Jääb üle veel TTÜ, mis peale koduliiga osaleb rahvusvahelises üliõpilasliigas, ent ülikoolis ei taheta jälle Visnapuud ennast.

«Näpud juba sügelevad, korvpallimaterjale vaadates tekib igasuguseid mõtteid,» tõdes Visnapuu. «Üks variantidest on alustada taas nullist ja mõni noortepunt üles töötada. See aga tähendab, et korraliku sissetuleku nimel tuleks otsida kõrvale muu töö.»

Audenteses soovivad jätkata ka seni seal töötavad Üllar Kerde ja Rauno Pehka. Pehkal on ilmselt ka alaliidu tugi, kuna senini ametlikult meistriliiga tegevjuhi ametit pidava mehe töötasu tuleb just korvpalliliidust. Kuluaarides on korduvalt räägitud, et innukalt tegutsevat Pehkat tuleks selle töö juures hoida. Kerde on aga ennast aastatega Audenteses tõestanud ja tema teenetest loobumine oleks ebamugav.   

Kuid Audentesesse treenerite otsimine pole ainus, mis kodust korvpallitreenerite «turgu» ergutab. Kahe hooaja vahel võib oodata mitut suuremat treenerite vangerdust. Meistriliiga klubides jätkavad kindlasti oma kohal meistermeeskonna Kalev/Cramo peatreener
Aivar Kuusmaa, pronksise Tarva juht Andres Sõber ja viimaseks jäänud Valga lätlasest peatreener Varis Kruminš.

Pärast meistriliiga finaalseerias 0:4 saadud kaotust võimalikust vaheaastast rääkinud Tartu Ülikooli peatreener Gert Kullamäe polnud eile oma lahkumises enam nii kindel. «Istusime Andres Liinatiga maha ja arutasime meeskonna tulevikku. Klubi juhid näevad mind endiselt peatreenerina, seega on jätkamise osas pall minu käes,» rääkis Kullamäe. «Kui jätkata, siis leian, et suuri tõmblemisi pole vaja ette võtta. Üks või kaks leegionäri on muidugi vajalikud.»

Peatreeneri otsingutel on ka TTÜ. «Käisin Leedus treeneritega rääkimas, kuid need, keda sooviksime palgata, on meie jaoks liiga kallid. 3000 eurot kuus pole meil kusagilt võtta,» tunnistas klubi juht ja senine peatreener Heino Lill, kuid lubas otsinguid jätkata.  

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles