Muinasjutuline tagasitulek

, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Brian Baker on pidanud taluma ränki  katsumusi, kuid nüüd rühib mees tipu suunas.
Brian Baker on pidanud taluma ränki katsumusi, kuid nüüd rühib mees tipu suunas. Foto: AFP/SCANPIX

Üheksa aastat tagasi oli Brian Baker juunioride tennise maailma edetabelis 2. kohal, jõudis Prantsusmaa lahtiste noorteturniiril finaali ning võitis ühe mainekama noorteturniiri Orange Bowli.


Bakerile ennustati suurt tulevikku, juunioride seas oli ta parem mitmest tänasest tipust, nagu näiteks Jo-Wilfried Tsongast, Tomas Berdychist, Gael Monfilsist, Andy Murrayst ja ka Novak Djokovicist, kes teatavasti on praegu maailma esireket.

See kõik on aga minevik ja Bakeri tähelend jäi väga lühikeseks, sest tal tuli järjepanu nii palju vigastusi, et sellist ebaõnne ei sooviks ka oma kõige hullemale vaenlasele.

2005. aastal üllatas toona 20-aastane Baker paljusid, alistades US Openi avaringis 9. asetatud Gaston Gaudio, kes oli aasta varem võitnud Prantsusmaa lahtised. Teises ringis kaotas ta belglasele Xavier Malisse’ile ning see jäi tema viimaseks matšiks suure slämmi turniiril enne tänavusi Prantsusmaa lahtisi. «Olin maailma juunioride tabelis teine ja lootsin võimsa pauguga alustada oma karjääri ATP turniiridel, jõuda lõpuks edetabelis 50, 20, 10 hulka,» meenutas Baker.

Aga selle asemel pidi ta hoopis nelja aasta jooksul käima viiel operatsioonil. Pärast Gaudio alistamist tundi ta järeleandmatut puusavalu ning olukorra parandamiseks otsustas ta lõikusele minna.

2006. aastal tuli minna songaoperatsioonile, 2008. aastal aga tehti talle viis operatsiooni – üks küünarnukile, üks paremale ja üks vasakule puusale.

Kuna viimastest operatsioonidest taastumine polnud kerge, otsustas Baker ülikooli õppima minna, teadmata, kas vaevalt alata jõudnud karjäär üldse kunagi jätkuda saab.

Ta töötas ülikooli tennisemeeskonna abitreenerina ja pidi nukralt kõrvalt vaatama, kuidas mängijad, kellest ta kunagi kindlalt jagu sai, liikusid edetabelis üha kõrgemale. «Mulle ei meeldi väga mõelda, mis võinuks olla, aga see on paratamatu, eriti alguses,» tunnistas ta.

«Näen, kui hästi neil kõigil läheb, ja ikka tekib mõte, kas see võinuks olla mina.»
Tasapisi hakkas Bakeri keha taas sõna kuulama ja ta hakkas samm-sammult võistlema.

Mullu juulis mängis ta üle pika aja taas profiturniiril, küll madalaima kategooria ehk Futuresi turniiril, kuid suutis kohe võita, alistades finaalis 18-aastase Bjorn Fratangelo, kes oli äsja võitnud Prantsusmaa lahtiste noorteturniiri. Tänu esikohale jõudis Baker tagasi maailma edetabelisse, 1759. positsioonile.

Tänavu aprilli lõpus tähistas Baker oma 27. sünnipäeva, võites USAs Savannah’s peetud Challengeri turniiri, kuid seekord oli võidust veelgi tähtsam boonus, mis sellega kaasnes – USA tenniseliit andis talle vabapääsme tänavuste Prantsusmaa lahtiste põhitabelisse.

Baker otsustas Prantsusmaa lahtiste eel n-ö soojendusena osaleda ATP turniiril Nice’is, kus ta pidi alustama kvalifikatsioonist, kuid jõudis finaali, alistades oma teekonnal teiste seas edetabeli 14. reketi Monfilsi ning endise maailma kolmanda numbri Nikolai Davõdenko. Bakeri imelise teekonna lõpetas finaalis hispaanlane Nicolas Almagro.
Seejuures polnud Baker enne Nice’i ATP turniiril 2. ringist edasi pääsenud, kuigi tõele au andes oli ta varem mänginud üksnes 12 turniiril.

Bakeri muinasjutuline tagasitulek suurde tennisesse jätkus ka Prantsusmaa lahtistel, kui ta alistas avaringis Xavier Malisse’i ehk sama mehe, kellele ta kuus ja pool aastat tagasi oma pikaks ajaks viimaseks jäänud suure slämmi mängu kaotas.

«Ma ei osanud aasta tagasi või isegi paar kuud tagasi midagi sellist ette näha, aga viimastel nädalatel olen väga hästi mänginud ja tunnen end palju tervemana,» rõõmustas Baker, kelle armid meenutavad talle läbitud rasket teekonda. «Mul pole kordagi olnud sellist hetke, kus olen mõelnud, et nüüd pean reketi nurka panema.»

«Teades, kui palju ma olen pidanud üle elama ja millist valu taluma, kui raske oli tennisest eemal olla, on praegune edu märksa magusam,» lisas ta. «Ma pole rahul üksnes sellega, et olen tagasi, mul on suur võidunälg.»

Sel nädalal edetabelis oma karjääri parimale ehk 141. kohale tõusnud Bakeri teekond Prantsusmaa lahtistel lõppes eile õhtul kaotusega 11. asetatud prantslasele Gilles Simonile, kuid ameeriklane langes võideldes – Simon võitis kaks tundi ja 55 minutit kestnud heitluse 6:4, 6:1, 6:7 (4), 1:6, 6:0.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles