Kaotatud võimalused, vaidlused ja magus võit

, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti tennise võit! Kaia Kanepil on rusikas käsi püsti - temal läheb turniir edasi, pettunud         Caroline Wozniacki peab aga reketid kokku pakkima.
Eesti tennise võit! Kaia Kanepil on rusikas käsi püsti - temal läheb turniir edasi, pettunud Caroline Wozniacki peab aga reketid kokku pakkima. Foto: Reuters/ScanPix

Mängu poolest on Kaia Kanepi esikümnemängija, aga ma ei saa aru, miks ta matše lõpetada ei suuda,» uuris laupäeva õhtul Prantsusmaa lahtistel tennisemeistrivõistlustel Kaia Kanepi (WTA 23.) ja Caroline Wozniacki (WTA 9.) vahelist 3. ringi mängu jälginud Eurospordi kommentaator Eesti ajakirjanikelt.



Sedasama küsis endalt ilmselt nii mõnigi tennisesõber, nähes, kuidas eestlanna kindlana tundunud edu sulas.

Kanepi juhtis pärast kindlalt võidetud avasetti teises setis 5:1 ja 30:0, kuid kaotas siis viis geimi järjest, seisul 5:3 oli tal kaks matšpalli. Kuigi Kanepil õnnestus Wozniacki serv murda ja 6:5 ette minna, kaotas ta kohe oma pallingu. Kiires lõppmängus oli Taanit esindav Wozniacki parem 7:3. «Läksin teise seti lõpus kangeks ja kaotasin pallitunnetuse. Ma ei mäletagi täpselt, mis juhtus, mäletan ainult seda, et mul oli raske punkte saada,» nentis Kanepi pärast mängu. «Kui mul teise seti lõpuosas reketil spann katki läks, kaotasin mõneks hetkeks täiesti kontrolli.»

Otsustavat setti aga alustas Kanepi taas kindlamalt. «Ma ei jäänud põdema, et teine sett ära läks, tuleb ju edasi mängida,» lausus Kanepi. «Proovisin otsustavas setis hakata kõike otsast peale.»

Kanepi läks taas 5:1 juhtima ja kuigi Wozniackil õnnestus seejärel kaks geimi võita, kasutas Kanepi lõpuks viienda matšpalli ära ja võitis kaks tundi ja 58 minutit kestnud mängu 6:1, 6:7 (3), 6:3.
«Närve ikka kulus, aga arvan, et pealtvaatajatel oli hullem,» muheles Kanepi.

Käest antud edu

Millest see siis ikkagi tuleb, et mängulõpud kipuvad käest ära minema? «Lihtsalt mõni päev juhtub niimoodi ja mõni päev ei juhtu, mul ei ole sellele head seletust,» lausus Kanepi nõutult. «Ju ma siis ei ole valmis veel, on vaja tööd teha. Seda ei juhtu igal turniiril, vaid vahepeal, ja see ei puuduta ainult suure slämmi turniire, vaid võib juhtuda ka mingil suvalisel võistlusel.»

Üks valusamaid käest antud võitudest pärineb kahe aasta tagusest Wimbledoni veerandfinaalist, kui Kanepil oli Petra Kvitova vastu viis matšpalli, kuid ta ei suutnud neist ühtegi ära kasutada ja poolfinaali pääses tšehhitar. «Õnneks mul see nüüd mängu ajal meelde ei tulnud,» muigas Kanepi. «Aga tegelikult, mis iganes ka juhtub, lohutan ennast sellega, et tennist mängin ma nagunii edasi.»

Kui teises setis mäng käest läks, oli Kanepi pealtnäha rahulik, aga kui ka kolmandas setis hakkas 5:1 edu kahanema, hakkas pühapäeval 27. sünnipäeva tähistav eestlanna eksimuste järel pettumust välja näitama. «Kaua sa ikka jaksad rahulik olla? Ühe seti oled rahulik, aga kui teises hakkab sama jama korduma, miks ma siis peaksin neid asju enda sees hoidma? Tuleb lahti lasta ja vaadata, äkki see aitab kaasa,» mõtiskles Kanepi. «Mõnda aega ma suudan neid tundeid enda sees hoida, aga kas kogu aeg on vaja? Ma ei ole kindel selles. Alati pärast reketiloopimist läheb mul enesetunne paremaks, saan nagu koormast lahti.»

Ka seekord oli rusikaga vastu seina tagumisest kasu, sest lõpuks suutis Kanepi võimaluse ära kasutada ja tagada pääsu kaheksandikfinaali. «Olin väga õnnelik,» tunnistas Kanepi suure naeratuse saatel. «Vahepeal oli küll selline tunne, et ei saagi kätte, aga õnneks ma ei loobunud, vaid proovisin lõpuni.»

Süda keset väljakut

Pärast viimast punkti viskas Kanepi reketi suurest rõõmust maha ning kui oli Wozniacki ja pukikohtunikuga sõbralikult kätt surunud, võttis mänguvahendi taas kätte ja joonistas liivale südame. «Nii kaif tunne oli lihtsalt!» rõõmustas Kanepi. «Mulle meeldib siin mängida, see on üks mu lemmikumaid suure slämmi turniire, ilmselt seetõttu, et siin noorena võitsin (Kanepi võitis 2001. aastal Prantsusmaa lahtiste noorteturniiri – toim), pealegi olen ju liiva peal üles kasvanud. Siinne rahvas on ka väga mõnus!»

Kanepi polnud sugugi esimene, kes Prantsusmaa lahtistel väljakule südame joonistanud – just sellega läks tennisefännidele hinge endine maailma esireket Gustavo Kuerten, kes joonistas südame esimest korda 2001. aastal pärast kaheksandikfinaalis ameeriklase Michael Russeli alistamist; Kuerten jäi settidega 0:2 kaotusseisu ja Russelil oli ka kaks matšpalli, kuid brasiillane suutis siiski võita. Kuerten kordas oma žesti ka pärast finaalmängu võitmist ning uuesti 2008. aastal, kui pidas peaväljakul oma hüvastijätumängu.

Kanepi ja Wozniacki mängust jäävad lisaks Kanepi luhtunud võimalustele meelde ka endise esireketi pikad vaidlused pukikohtunikega, kuna tema arvates loeti mitu Kanep lööki alusetult õigeks. 21-aastane piiga ei varjanud oma pettumust ka Taani ajakirjanikega vesteldes. «See on häbiväärne, et selliseid vigu tehakse. Need ei olnud isegi sellised löögid, et kas olid napilt sees või mitte. Need olid selgelt väljas,» avaldas ta.

Mängu ajal vaidles Wozniacki kohtunikuga kõige pikemalt teise seti alguses seisul 1:1, kui kohtunik Poncho Ayala nägi, et Kanepi löök puudutas joont, kuid Wozniacki oli kindel, et see läks auti. «Kuidas sa saad seal istuda ja nii ülbe olla?» sõnas Wozniacki kohtunikule. «Oled sa üldse koolis käinud?»

Kanepi sõnas, et teda Wozniacki vaidlemised ei seganud. «Kui vastane hakkab vaidlema, ega mina ei saa siis midagi teha, pean rahulikult võtma, mitte närvi minema, las tema läheb kohtuniku peale närvi,» nentis Kanepi.

Üks mäng korraga

Kaheksandikfinaalis läheb Kanepi täna vastamisi 21-aastase hollandlanna Arantxa Rusiga (WTA 88.), kes alistas 3. ringis 7:6 (5), 2:6, 6:2 sakslanna Julia Görgesi (WTA 27.). Rusi seni suurim saavutus pärineb mullusest aastast, kui ta lülitas Prantsusmaa lahtistel konkurentsist toona edetabelis teisel kohal paiknenud Kim Clijstersi ning jõudis 3. ringi. Varem pole ta ühelgi suure slämmi turniiril nii kaugele jõudnud kui tänavu.

Kanepi on Rusiga mänginud kahel korral ja võitnud mõlemad mängud, viimati olid nad vastamisi 2010. aastal. Korra on nad mänginud ka liival, siis võitis Kanepi 7:5, 6:2. «Ta on vasakukäeline, oskab liival hästi mängida,» iseloomustas Kanepi. «Võtan ühe mängu korraga ja püüan anda endast parima.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles