Tulevased staarid andsid tippklubide silme all avalöögi

Madis Kalvet
, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nathaniel Chalobah on EMil Inglismaa koondise noorim mängija, kuid talle ennustatakse suurt tulevikku.
Nathaniel Chalobah on EMil Inglismaa koondise noorim mängija, kuid talle ennustatakse suurt tulevikku. Foto: Peeter Langovits

Eile sai Eestis avalöögi ajalooline võistlus, kui esmakordselt peetakse siinmail jalgpalli EM-finaalturniir. Kaheksa meeskonna osalusel toimuval U19 jõuproovil saab publik aga nautida selliste pallurite etteasteid, kelle nimed on lähikümnenditel paljude huulil.


Vaadates U19 turniiri ajalugu, siis viimasest kümnest tiitlist on koguni viis läinud ka meeste seas valitsevale Hispaaniale. Seega on nende noortemeeskondade ridades mänginud viimasel ajal mitmed tulevased maailma jalgpalli staarid.

Real ja Barcelona esindatud

Ka eile alanud turniiril kuulub hispaanlaste ridadesse mitmeid Madridi Reali ja FC Barcelona pallureid. Suurimad lootused on pandud vast Reali 19-aastasele ründavale äärepoolkaitsjale Jese Rodriguezele, keda võrreldakse juba sama meeskonna suurima staari Cristiano Ronaldoga. Tänavu kevadel tegi ta ka Hispaania kõrgliigas debüüdi, kui pääses kümneks minutiks platsile just Ronaldo vahetusmehena. Eesti publikul tasub silma peal hoida ka Rodrigueze ametivennal FC Barcelonast Gerard Deulofeul.

«Deulofeu on väga hea mängija, ta suudab taluda pinget, mis kaasneb Barcelona esindamisega. Ta peab meie praeguste tähtmängijate kõrval veel natuke arenema ning siis leiame talle õige koha,» sõnas Kataloonia klubi uus peatreener Tito Vilanova hiljuti trifootball.com’ile.

Hispaania alustaski turniiri võidukalt, kui 2:1 alistati Kreeka. Esimene tabamus jäi just Rodrigueze nimele.

Suuri tulevikulootusi on ka teiste Eestisse tulnud meeskondade ridades. Nii võis eile Kadrioru staadionil näha inglaste ja Londoni Chelsea üht talendikamat selle vanuseklassi mängijat Natha­niel Chalobahi. Eile viigistati 1:1 Horvaatiaga ning inglaste ainus tabamus jäi just 17-aastase Chalobahi nimele.

«Kuigi pikakasvuline kaitsja on sündinud Sierra Leones, tegi ta Inglismaa U17 koondises debüüdi juba 14-aastaselt. Chelsea noortesüsteemist pärit Chalobah võib mängida nii keskkaitses kui ka poolkaitses,» kirjutas The Telegraph eelmisel aastal ülevaates Chalobah’ kohta, kui toodi välja nende viis suurimat tulevikulootust.

Prantslaste ridades on palliplatsil ringi müttamas aga Prantsusmaa tippklubi PSG ründaja Jean-Christophe Bahebecki, kes on kahel hooajal esindanud Euroopa üheks suurjõuks pürgivat klubi kokku 28 korda. Ka Poolas ja Ukrainas lõppenud EMil südikalt esinenud Horvaatia ei pea järelkasvu pärast muretsema – hiljuti täisealiseks saanud ründav poolkaitsja Mateo Kovačić on juba sattunud ka näiteks Manchester Unitedi huviorbiiti. Austrias sündinud Zagrebi Dinamo mängumees on läbi aegade noorim väravalööja Horvaatia liigas ning tabamuse on ta juba kirja saanud ka Meistrite liiga alagrupiturniiril.

U19 vanuseklassi tippe on Eestis ka varem nähtud, kui 2009. aastal toimusid Tallinnas selle vanuseklassi Eliitringi kohtumised. Siis näitasid siinsele publikule oma oskusi lõppenud EMil Saksamaa koondise ridadesse kuulunud Toni Kroos ja Andre Schürrle. Hispaania ridades käisid Eestis aga platsil Manchester Unitedi puurilukk David de Gea ja FC Barcelona mängumees Thiago Alcantara.

Suured klubid kohal

Loomulikult on finaalturniir noortele suurepärane koht end näidata, kuna tribüünidel on istumas kogu Euroopa klubijalgpalli tippude skaudid. Teiste seas on noorte oskusi kaema tulnud FC Barcelona, Manchester Unitedi, Londoni Chelsea, Manchester City, Londoni Arsenali, Müncheni Bayerni, AC Milani, Torino Juventuse, PSG ja Dortmundi Borussia värbajad.

Samas võib ka Eesti U19 koondise mängijaid vaadata selle pilguga, et keda võib lähiajal näha meeste rahvus­esinduses. Suurimad lootused võib selles vallas tõenäoliselt panna FC Flora keskkaitsjale Karol Metsale ja Taani klubi BK Odense hingekirja kuuluvale ründajale Hannes Anierile.

Suured staarid U19 (2001. aastani oli veel kavas U18 turniir) finaalturniiridel

Paul Scholes – kui Inglismaa meeste koondis pole pärast 1966. aasta MMi suuri karikaid võitnud, siis noorte tasemel on neil üht-teist ette näidata. 1993. aasta U18 EMil kuulusid võidukasse Inglismaa koondisesse Manchester Unitedis siiani tegusid tegev Paul Scholes ning nüüdseks juba karjääri lõpetanud Gary Neville ja Sol Campbell.

Thierry Henry – Prantsusmaa koondise ridades nii MM- kui ka EM-tiitli võitnud Henry lõi ainsa värava 1996. aasta U18 EMi finaalis, kui 1:0 alistati Hispaania. Toona kuulusid võitjate ridadesse veel David Trezeguet, Mikael Silvestre ja William Gallas.

Fernando Torres – pühapäeval lõppenud jalgpalli EMil finaalis hispaanlaste kolmanda värava löönud ja edukaima väravaküti tiitli võitnud Torres oli tegija ka noorte tasandil. 2002. aasta U19 EMi finaalis alistas Hispaania tänu tema väravale 1:0 Saksamaa. Samas kuulus toona meeskonda ka Andres Iniesta.

David Silva – äsjalõppenud EM-finaalturniiril ennast heast küljest näidanud ja finaalis esimese värava löönud Silva tüüris hispaanlased U19 tiitlini 2004. aastal, kui finaalis mängiti 1:0 üle Türgi. Meeskonda kuulus siis ka Sergio Ramos.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles