Olümpia suurim küsimärk: Londoni heitlik ilm

, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
London.
London. Foto: Reuters/ScanPix

250 000 vihmakeepi, vihmavarjudega varustatud vabatahtlikud ja viis meteoroloogi – just niimoodi valmistuvad Londoni olümpia korraldajad mängude ajaks lubatud sadudeks.


Mõistagi pole vihm Londonis ega mujal Inglismaal mingi eriline nähtus, vaid pigem üsna tavapärane, ent pärast kevadist põuda oli saareriigis viimase saja aasta vihmaseim juunikuu ning ka juuli on alanud suurte sadudega.

Inglismaa riiklikus ilmajaamas on viis meteoroloogi pühendunud vaid olümpia ilmastikutingimustele ning kuigi praegu, täpselt kaks nädalat enne avamistseremooniat, on võimatu täpset prognoosi avaldada, seisab nende ennustuses, et kuum suveilm on üsna ebatõenäoline ja pigem kostitab ilmataat olümpialasi vihmasadudega.

«Britina pole muud valikut kui valmistuda igaks ilmaks,» sõnas Londoni olümpia korralduskomitee spordidirektor Debbie Jevans Reutersile.

Seetõttu on Jevans veendunud, et heitliku ilmaga harjunud korraldajatel vihma tõttu väga suuri probleeme ei tule. «Mina pole ilmaprognoosi pärast und kaotanud. Muidugi, kui saaksin valida vihma ja päikesepaiste vahel, eelistaksin, et vihma ei saja,» lausus ta.

«Aga oleme kogu aeg teadnud, et peame iga vihmaga arvestama – see on algusest peale meie plaanidesse kuulunud.»

Kõige rohkem on vaeva nähtud ratsaspordi võistluspaigas Greenwich Parkis ning eelkõige kolmevõistluse radadega, kuna just maastikul on vihmaga suurim oht, et hobused võivad kukkuda ja vigastada nii end kui ka ratsanikku.

Seetõttu puuriti pinnasesse iga kolme nädala tagant üle saja miljoni imeväikese, kuid sügava augu, et kogu taevast sadanud vesi kohe maapinda imenduks. Lisaks on võistluste ajal ootevalmis 40 inimest, kes vajaduse korral nii mehaaniliste kui ka käsipumpade abil liigse vee eemaldavad.

«Muidugi ei saa kõike detailideni planeerida, aga kui meid ei oota just piiblis kirjeldatud üleujutus, peaks kõik sujuma,» rääkis Greenwich Parki ette valmistanud Lee Penrose.

Suuremat sorti torm mõjutaks kindlasti ka purjetajaid ning seetõttu on korraldajad juba eelnevalt välja valinud viis alternatiivset võistluspaika, kus saaks ka kehva ilmaga ohutult võistelda. Lisaks kinnitas korralduskomitee, et ajakava on piisavalt paindlik ning vajaduse korral saab seal ümberkorraldusi teha.

Briti spordiminister Hugh Robertson avaldas The Guardianile, et kuna seitsme aasta jooksul on tänavuseks suveks valmistudes kõvasti vaeva nähtud, on ta veendunud, et kolmandat korda olümpiamänge võõrustava Londoni võistluspaikadest suurem osa on võrdlemisi vihmakindlad.

«Need, kes tulevad olümpiamänge vaatama, pole üldjuhul eile sündinud ja oskavad enne eeltööd teha,» arutles Robertson. «Kõik meie riiki tulijad teavad, et saavad vähemalt natuke vihma. Aga vahet pole, milline on ilm, meil tuleb suurepärane olümpia.»

Lisaks korraldajatele on võimalikuks vihmaks valmistunud ka mõned sportlased. Näiteks mullusel MMil kõrgushüppes kulla võitnud ameeriklane Jesse Williams oli USA katsevõistlustel tõsistes raskustes, kuna võisteldi vihmasajus ning ta pääses üle noatera olümpiakoondisse.

Seetõttu otsustas Williams treeningupaika vahetada ning valmistub nüüd olümpiaks Oregoni osariigis, kus ilmastikutingimused sarnanevad Londoni omadega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles