Ferrari boss: vormel-1 sarjas puuduvad andekad noored sõitjad

Kristjan Jaak Kangur
, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Stefano Domenicali.
Stefano Domenicali. Foto: SCANPIX

Ferrari vormel-1 meeskonna juhi Stefano Domenicali hinnangul pole sarjas viimasel ajal esile kerkinud ainsatki säravat noort sõitjat. Tema arvates on selles süüdi testikeelud.

«Ma ei taha praeguste sõitjate kohta midagi halvasti öelda, aga minu arust on täiesti selge, et viimastel aastatel ei ole me kuigi säravaid uusi tähti näinud. Kui me testipiiranguid ei lõdvenda, läheb asi aina hullemaks. Testimise mõte pole ainult tehnilisi uuendusi katsetada, vaid anda ka noortele pilootidele võimalus õppida ja endale nime teha,» lausus Domenicali veebiväljaandele TotalRace.

«Hetkeseisu juures ei ole meil võimalik uusi tähti leida, sest noored sõitjad tuleks saata otse võistlustulle, ilma et nad saaksid vajalikke kogemusi koguda. See pole kellelegi hea,» lisas ta.

Liigse rahakulutamise vastu võitlev vormel-1 on viimastel aastatel testide osakaalu märgatavalt kärpinud. Nüüd saab autot seadistada vaid hooajaeelsetel testidel ning seda teevad põhipiloodid. Isegi hooaja keskel toimuv test, mis tänavu toimus Mugellos, jäeti järgmiseks aastaks kavast välja.

Noortele sõitjatele jääb seega šanss end proovile panna vaid noorte testil, kuid tänavu on antud testivõimalus kujunenud täielikuks naljanumbriks. Kaksteist meeskonda on jaganud testiaega Silverstone’i, Magny-Coursi ja Abu Dhabi vahel. Inglismaal tegid kaasa ainult Williamsi, HRT ja Marussia piloodid, septembris toimuval Magny-Coursi testil tulevad aga hetkeseisuga rajale vaid Ferrari, Mercedese ja Force India sõitjad.

Pole ime, et just Domenicali keeldude suhtes teravalt sõna võtab, sest Ferraril on Itaalias Fioranos välja ehitatud võimas testibaas ühes ringrajaga, mis seisab hetkel vormel-1 mõttes sisuliselt kasutuseta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles