Video: Sebastien Loeb näitas Pikes Peakil ülivõimsalt parimat aega

Kristjan Jaak Kangur
, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sebastien Loeb Pikes Peaki mäkketõusuvõistlusel.
Sebastien Loeb Pikes Peaki mäkketõusuvõistlusel. Foto: SCANPIX

Tänavu esmakordselt kuulsal Pikes Peaki mäkketõusuvõistlusel osalev üheksakordne autoralli maailmameister Sebastien Loeb näitas kvalifikatsioonis konkurentidest selgelt paremat aega.

Loeb läbis 5,1 miili ehk 8,2 kilomeetri pikkuse kvalifikatsioonidistantsi parimal katsel ajaga 3.26,153, edestas Norma prototüübil startinud Romain Dumas’d koguni 17 sekundiga. Prantslase sõiduvahendiks on spetsiaalselt selleks võistluseks ehitatud 875-hobujõuline mudel Peugeot 208 T16. Kokku on kõige võimsamas piiranguteta klassis tänavu 13 osalejat.

Parim aega annab Loebile pühapäevaseks võistlussõiduks esimese stardikoha. Peugeot manitses aga fänne, et kvalifikatsiooni tulemustest ei tasu liialt palju välja lugeda. «Sebastien tegi probleemideta kaks ajasõitu. Oleme auto seadetega rahul, ent ei võta mitte midagi iseenesestmõistetavalt. Arvan, et konkurendid pole veel oma õiget kiirust näidanud,» lausus Peugeot’ projektijuht Jean-Christophe Pallier Autospordi vahendusel.

«Esimesena startimine annab väikese eelise, kuna siis ei sega sind kindlasti teiste sõitjate võimalikud eksimused, aga see ei vähenda kuidagi ülesande keerulisust,» lisas Pallier. Loeb ise tunnistas, et on autoga rahul, kuid sõnas samuti, et võistlus on kvalifikatsioonist täiesti erinev. «Tähtis on vaid see, mida keegi suudab pühapäeval teha. Tuleb toetuda oma oskustele, aga suurt rolli mängivad ka auto, ilm ja teeolud. Juhtuda võib kõike, kuid mõistagi on meie eesmärgiks võit ja kui see jääb saavutamata, oleme väga pettunud,» märkis prantslane.

Loebi suurimaks konkurendiks on tõenäoliselt uusmeremaalane Rhys Millen, kes püstitas mullu Time Attack-klassis osaledes absoluutseks rajarekordiks 9.46,164. Tänavu sõidab Millen oma Hyundai PM580T-ga juba võimsaimas klassis.

Kui Loeb on kahtlemata tänavuse Pikes Peaki nimekaim sõitja, siis huvitavaid nimesid leiab stardiprotokollist veelgi. Näiteks debüteerib võistlusel korduvalt Eesti ringradadelgi kihutanud lätlane Janis Horeliks, kes sõidab elektriautode klassis sportautol eO PP01. Lätis valminud nelikveolisel autol on umbes 540 hobujõudu (vaata videot).

Elektriautode klassis osaleb tänavu ka 62-aastane jaapanlane Nobuhiro Tajima, kes ületas kaks aastat tagasi Pikes Peakil esmakordselt maagilise kümne minuti piiri ja on võimsaimas masinaklassis võidutsenud rekordilisel üheksal korral. Seekord on Tajima sõiduvahendiks E-Runner Pikes Peak Special. Elektriautode rajarekord on mullu jaapanlase Fumio Nutahara poolt välja sõidetud 10.15,380.

USAs Colorado Springsis juba 91. korda toimuvale Pikes Peaki mäkketõusuvõistlusele antakse start pühapäeval. 156 kurviga raja pikkus on 19,99 kilomeetrit ning kümnekonna minuti jooksul tõustakse 1440 meetri kõrguselt 4300 meetri peale. Stardis on sedapuhku kõik viis meest, kes on saanud jagu aastaid maagiliseks piiriks olnud kümnest minutist - lisaks Dumas'le, Millenile ja Tajimale ka Carlin Dunne ja Greg Tracy.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles