Spordiajaloo üks jõhkramaid katastroofe saab lõpuks vastused

Kadi Parts
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Traagiline 15. aprilli õhtu 1989. aastal. 96 fänni kaotas Hillsboroughi tragöödias oma elu.
Traagiline 15. aprilli õhtu 1989. aastal. 96 fänni kaotas Hillsboroughi tragöödias oma elu. Foto: SCANPIX

Eurosport vahendas täna, et Inglismaal on jõudnud otsusele vandemeeste kogu, kes pandi kokku 1989. aastal toimunud Hillsborough' katastroofi uurimise jaoks. Juba homme tehakse vandekogu otsused teatavaks.

Spordiajaloo suurimate katastroofide hulka kuuluv Hillsborough' tragöödia toimus 1989. aasta 15. aprillil. Nimelt peeti Sheffieldis asuval Hillsborough staadionil jalgpallimatši Liverpooli ning Nottingham Foresti vahel. Traagilises juhtumis kaotas oma elu 96 inimest ja vigastada sai veel koguni 766 inimest, kui politsei lasi tuhanded jalgpallifännid tunnelisse ja kahte väikesesse aedikusse. Ruumipuuduse tõttu tallati fännid jalge alla ja litsuti vastu barjääre.

Esialgu teostatud uurimisest selgus hiljem, et politseinikud proovisid juhtunut kinni mätsida ja süüdistasid jalgpallifänne. 2009. aastal, kui tragöödiast möödus 20 aastat, algatati juhtunu osas uus uurimine ning kokku pandud komisjon leidis, et 96st hukkunust 41 oleksid võinud pääseda eluga, kui neile oleks õigeaegselt pakutud meditsiinilist abi. Seoses uute leidudega otsustati uurimist jätkata ning nüüdseks on vandemeeste kogu jõudnud Eurospordi andmetel lõplike otsusteni, mis puudutavad fännide surma põhjuseid.

Kuigi vandemeeste kogu teatas eelmisel nädalal, et nad pole jõudnud üksmeelele küsimuse osas, kas hukkunud said surma hooletuse tõttu, siis täna teatas juhtumi kohtunik, et ta lepib ühehäälse otsuse asemel ka enamusotsusega. Eurospordi andmetel on üheksast vandemeeste kogu liikmest seitse jõudnud ühise vastuseni ja seega tehakse otsus teatavaks homme.

Hillsborough katastroofi uurimine on Briti ajaloo pikim protsess, kokku on selle asjus üle kuulatud üle 800 tunnistaja.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles