Kuidas kolme kuuga maratoniks valmistuda

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jooksjad.
Jooksjad. Foto: Ants Liigus

Tallinna Maratonini on 3 kuud. Otsustasime anda Sulle igakuise ülevaate, kuidas end järelejäänud ajaga maratonivormi viia kirjutab e-treening.ee. Lähed sa alles esimest korda või oled juba kogenud maratoonar, kasulikke nõuaneid/näpunäiteid jätkub kõigile.

1. kuu eesmärk - mahu suurendamine

Alusta jõukohaselt, kuid mis peamine - treeningu ajaline maht peab suurenema. Alustades esimesel nädalal 3-4 tunnist, on Sinu eesmärk paaril järgmisel nädalal purustada 5 tunni piir. Ära tõsta aga koormuseid hüppeliselt.

Puhkus on samuti oluline

Maratoniks valmistumine nõuab distsipliini, kuid see ei tähenda, et Sa peaksid 24h olema sportlane. Algajad (4+ tunni jooksjad) võiksid nädalas teha 2 treeninguvaba päeva. Kesktasemel jooksja, kes üritab purustada juba 3:30 piiri, võiks vähemalt ühe puhkepäeva nädalas lubada. Tipud seevastu puhkavad enamasti korra üle nädala.

Maratonitempo

Jooksmise juures on oluline, et me ei treeniks pidevalt ühes tsoonis. Vähemalt korra nädalas peaksime ette võtma maratonitempoga jooksu. Alustada võiks näiteks kilomeetri pikkustest lõikudest ning suurendama distantsi esimesel kuul kuni kahe kilomeetriste lõikudeni. P.S. Vältimaks vigastuste riski, tee tempojooksu eel alati korralik soojendus!

Puhkenädal

Olles 3 nädalat tõstnud ajalist treeningu mahtu, peaksime 4. nädalal harjutama kergemalt, langetades koormuse esimese nädala tasemele. Puhkenädal on oluline, et oleksime uuel nädalal taas energilised. Mis aga ette võtta 5. nädalal, sellest õige pea.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles