Draama: punased kaardid, penaltid, kodumeeskonna häving

Oliver Lomp
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Fernando Muslera (rohelises)tegi Uruguay väravas suurepäraseid tõrjeid. Pildil tõrjub ta normaalaja viimasel minutil Gonzalo Higuaini lähilöögi
Fernando Muslera (rohelises)tegi Uruguay väravas suurepäraseid tõrjeid. Pildil tõrjub ta normaalaja viimasel minutil Gonzalo Higuaini lähilöögi Foto: SCANPIX

Lõuna-Ameerika jalgpallimeistrivõistlustel pidi kodumeeskond Argentina kaotuse vastu võtma juba veerandfinaalis, kui jäädi alla igipõlisele rivaalile Uruguayle. Normaalaeg lõppes tulemusega 1:1 ja kuna lisaaeg väravaid ei toonud, tuli lüüa penalteid – Uruguay oli parem 5:4.

Erinevalt esimesest veerandfinaalist (Peruu alistas lisaajal 2:0 Kolumbia) pandi selles mängus kohe tempo peale. Juba 2. minutil murdis Sergio Agüero hästi äärest läbi ning söötis Gonzalo Higuainile, kelle löögile sai kaitsja jala vahele.

3. minutil tegi Uruguay mees Diego Perez suhteliselt jõhkra vea Javier Mascherano vastu ning sai kohtunikult kollase kaardi. Perez ei osanud siis veel ilmselt aimata, et etendab selles mängus üht peategelast. 6. minutil asus Uruguay just Perezi väravast kohtumist juhtima. Forlan mängis kaugelt trahvilöögi karistusalasse, kellegi uruguaylase löögi argentiinlaste väravavaht Sergio Romero küll tõrjus, kuid lahtipõrkunud palli lõi just Perez sisse. 

Mängu elavnedes ärkas argentiinlaste liider Lionel Messi, kelle iga puude tribüünidel istunud pealtvaatajate häälepaelad avas. 18. minutil sai Messi ääre peal veidi ruumi, mees hakkas endale tüüpiliselt diagonaalis värava suunas purjetama, kuid otsustas uruguaylaste üllatuseks tsenderdada ja leidis Uruguay kaitseliini taga vabaks jäänud Gonzalo Higuaini, kes palli peaga sisse koksas – 1:1. 31. minutil sai Argentna Perezi vea järel karistuslöögi, Messi andis tsenderduse täpselt ilusti Higuaini pea peale kes koksas taas palli võrku. Paraku vilistas kohtunik suluseisu. Õigustatult.

36. minutil  oli väravale lähedal Uruguay. Taas Forlani karistuslöögi järel pääses keegi Uruguay mängijatest löögile ning pall põrkus latist tagasi värava ette, Romero tegi järgmisel hetkel tõrje, kuid pall sattus uuesti uruguaylasele ja seekord saadi see väravasse. Ometi oli kohtunik enne suluseisu vilistanud.

38. minutil sai Perez kiirrünnaku takistamise eest teise kollase ja kohtunik saatis ta platsilt minema. Ilmselt polnuks viga üksi kollast kaarti väärt olnud, kuid selleks hetkeks oli Perez teinud viis-kuus üsna jõhkrat viga. Ometi jäid enamuses mänginud argentiinlaste rünnakud esimese poolaja lõpus kesiseks. 44. minutil oli hoopis Uruguayl hea võimalus juhtima minna, kui Diego Lugano pealöök latti raksatas.

10-meheline Uruguay otsustas teisel poolajal üsna musta mängu kasuks ning argentiinlaste vastu tehti palju vigu. Samas kandis selline taktika vilja ning argentiinlased ei suutnud peale pool-võimaluste midagi luua.

61. minutil leidis Messi Agüero, kes otsustas löömise asemel sööta värava alla, kuid pall ei leidnud kaaslasi. 63. minutil proovis Messi ise, kuid löök oli nõrk ja veeres Muslerale sülle.  67. minutil tuli Messi palliga üle väljaku andis siis söödu Di Mariale, kuid viimase löök sai rikošeti ning maandus Muslera süles. 78. minutil tõstis Messi palli Higuainile, kes pööras end ringi ja lõi üle puusa peale, Muslera tegi suurepärase tõrje.

Mõlema meeskonna parimad võimalused jäid aga päris poolaja lõppu. Esmalt pääses 79. minutil Forlan väravavahiga silmitsi, kuid Romero tõrjus.  87. minutil jäi ka Argentina kümnekesti, kui kapten Javier Mascherano teenis teise kollase kaardi, kuid normaalaja viimasel minutil oli just argentiinlastel suurepärane võimalus võtta magusal hetkel võit, kui vahetusest sekkunud Carlos Tevezi tugeva karistuslöögi Muslera enda ette tõrjus, kust sai löögile Higuain – Muslera tegi aga vigadeparandusena fantastilise tõrje.

Normaalaja esimesel poolajal jätkus mõlemalt poolelt rabe mäng ning väga heade võimalusteni ei jõutud. Nagu terve mängu, lootsid argentiinlased liiga palju Messile, kes ise samuti isetsema kippus.

Lisaaja teisel poolajal andsid argentiinlased Uruguay värava pihta tõelist turmtuld, kuid palli sisse kuidagi ei saadud. Muslera oli väravapostide vahel kindel. Kõige parem võimalus avanes just Messil, kes kaaslaste poolt ilusti värava eest löögile mängiti, kuid Muslera püüdis argentiinlase soorituse.

Penaltiseerias oli vaid üks eksija – argentiinlaste kolmanda lööja Carlos Tevezi penalti tõrjus Muslera.

Argentina jalgpalli jaoks on väljalangemine suur šokk. Pole raske ennustada, et peatreener Sergio Batista kaotab töö ning alates 1993. aastast rahvusvahelise tiitlita olevad kahekordsed maailmameistrid peavad tõsiselt peeglisse vaatama.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles