Halb korraldus viis fännid kakluseni

Madis Kalvet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
FC Flora ja Sillamäe Kalevi fännid lasid mullu augustis rusikad käiku
FC Flora ja Sillamäe Kalevi fännid lasid mullu augustis rusikad käiku Foto: www.sportiv.ee
Kui mujal maailmas on jalgpallifännide omavahelised kähmlused ning tülid praktiliselt igapäevased, siis nüüd hakkab kõik see jõudma ka Eestisse.

Laupäeval toimunud Eesti meistrivõistluste kohtumistes pidi politsei publikut lahutama nii Sillamäe Kalevi ja FC Flora kui ka Tallinna Levadia ja Nõmme Kalju vahelistes mängudes.

Suurem konflikt leidis aset Sillamäel, kus madinaks läks juba matši ajal. «Kohtumine tuli umbes viieks minutiks katkestada ning vahepeal oli ka oht, et mäng ei saa enam jätkuda,» rääkis Eesti Jalgpalliliidu president Aivar Pohlak, kes oli kohtumise teisel poolajal telefoniühenduses nii fännide, Sillamäe klubi juhtide kui ka politseiga.

Pärast Flora 3:1 võitu lasid fännid rusikad käiku ka väljaspool staadioni. Lisaks jõudis tüli ka Sillamäel Kesk tänaval asuvasse kauplusesse. Olukorra lahendamiseks läks kokku vaja kaheksat politseipatrulli, abijõude kutsuti nii Narvast kui ka Jõhvist.

Selles, et tüli staadionil üldse tekkis oli süüdi eelkõige puudulik eeltöö. «Kohtumisel oli korralduslikke probleeme. Tribüünidel ei olnud fännidele eraldatud omi tsoone,» põhjendas Eesti Jalgpalliliidu infojuht Mihkel Uiboleht. «Sellises situatsioonis piisab väikesest asjast, et konflikt tekiks.»

«Ka turvamehed ei olnud olukorraks päris hästi valmis,» lisas Pohlak.

Kuna tülis mängis rolli ka asjaolu, et ühel pool olid eesti ja teisel pool vene rahvusest inimesed usub Pohlak, et probleemi lahendamisel tuleb näidata suurt tarkust.

«Tuleb asuda pidama dialoogi nii klubide kui ka fännidega,» sõnas Pohlak. «Jalgpallis on võrreldes teiste eluvaldkondadega eestlaste ja venelaste suhted ühed paremad.»

Lisaks eespool mainitule oli probleemiks ka asjaolu, et paljud pealtvaatajad olid purjus. Staadionil viibinute kinnitusel tarbiti tribüünidel isegi viina.

«Fännid olid alkoholijoobes ning see oli kindlasti tüli üheks ajendiks,» viitas Pohlak ühele valupunktile.

Kangema kraamiga liialamine oli ka põhjuseks, miks Levadia ja Kalju mängule oli korrakaitsjaid vaja. «Tüli sai alguse tribüünil, kus omavehel läksid kraaklema paar noort Kalju poolehoidjat ning suvalised pealtvaatajad, kes olid tarvitanud liiga palju vägijooke,» kirjeldas Levadia pressiesindaja Indrek Petersoo.

Hetkel pole Jalgpalliliit veel otsustanud, kas juhtunud intsidentide tõttu kedagi ka karistatakse. «Ootame ära mängu inspektori raporti. Lisaks oleme kogunud ka ise infot ning selle põhjal tuleb langetada otsus,» lisas Uiboleht. «Olukorda asuvad arutama Jalgpalliliidu juhatus ja distsiplinaarkomsjon.»

 

Artikli täisversiooni loe Postimehe paberväljaandest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles