Flora fänn fašistiks tembeldamisest: me toetame meeskonda, mitte ei tee poliitikat

Oliver Lomp
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
FC Flora ja Sillamäe Kalevi fännide vahel läks mullu augustis kähmluseks. Kakeldi nii staadionil, kui väljaspool seda
FC Flora ja Sillamäe Kalevi fännide vahel läks mullu augustis kähmluseks. Kakeldi nii staadionil, kui väljaspool seda Foto: www.sportiv.ee

Jalgpalliklubi FC Flora fännirühmituse Parem Tiib üks asutajaliikmetest CASB on Sillamäe Kalevi klubi otsusest, mitte lubada osasid Flora poolehoidjaid staadionile, selgelt hämmingus. Lisaks jääb arusaamatuks, miks osad meediakanalid neid fašistideks tembeldavad.

«Kui neil ei ole mingit reaalset nimekirja, kes eelmine kord seal käisid, siis kuidas nad saavad kedagi staadionile sisenemast keelata? Kui nimekiri aga reaalselt olemas on, siis miks seda ei edastatud eelnevalt Florale,» imestas CASB, keda ajab eriti närvi asjaolu, et selline teadaanne tehti vaid kaks päeva enne mängu, kui 5. Sektori poolt oli buss juba organiseeritud. «Kuidas siis väravas asi toimuma hakkab? Mingid tegelased lappavad pildialbumeid ja näitavad näpuga, kes saab ja kes ei saa sisse?»

CASBi paneb tõsiselt muretsema ka see, mis saab nendest Flora fännidest, kes mingil põhjusel otsustatakse aia taha jätta.

«Kui osad meist aetakse väravast tagasi bussi passima ning kohalikud jõmmid meid piirama hakkavad, siis on väga reaalne see, et mingil hetkel läheb sada protsenti lööminguks ja kõik kordub taas,» nurises Flora igipõline fänn, kelle sõnul on Sillamäe klubil niiviisi lihtne vastutus oma õlgadelt ära libistada. «Sillamäe turvateenistus ja tegelased laiutavad käsi, sest teema toimub väljaspool nende territooriumi ning paar politseipatrulli ei suuda ilmselgelt korda hoida. Seega täiesti p****s teema.»

Sillamäe klubi ametlikus avalduses nimetati Flora fänne ekstremistideks ning sellest haarasid kinni ka osad meediakanalid, kes florakaid fašistideks tembeldasid. Sellise laimuga ei suuda Flora pöidlahoidjad  kuidagi nõustuda, sest kaktuste fänniarmee koondab endasse inimesi kõiksugu eluvaldkondadest.

«Sellised avaldused on väga kitsarinnalised ja subjektiivsed. Taolisi avaldusi ei tohiks hetkeemotsioonide ajel teha  ning sellise jama vastu peaksid mõned organisatsioonid, näiteks EJL, konkreetselt välja astuma ning avalikult hukka mõistma. Elaksime me näiteks Ameerikas, tuleks siit korralik kohtuasi,» märkis CASB. «Nii Paremas Tiivas, kui ka 5. Sektoris on inimesi erinevatest ringkondadest, erinevate sotsiaalsete taustade  ja poliitiliste vaadetega. Niimoodi ei saa kõiki samasse patta panna. Me toetame tulihingeliselt oma meeskonda, mitte ei tee poliitikat ning selline vaenu õhutav sildistamine tuleneb paljuski kitsast silmaringist ning rumalusest.»

CASBi ei välista, et inimesed on Flora fännide peale lihtsalt kadedad, kuna kaktuste näol on tegu siiski kõige organiseeritumate, valjemate, aktiivsemate ning progressiivseimate fännidega Eestis.

Ühte aga CASB kõikide Flora fännide eest kinnitas: Paljud meist on laupäeval kui üks mees Sillamäel omasid toetamas. Meeldigu see Sillamäe inimestele või mitte.

«Parem Tiib ja 5. Sektor ei lähe Sillamäele mingisugust rahvuste vahelist vaenu õhutama ning ei kavatse provokatsioonidele alluda, kuid kui asjad hapuks peaksid minema, siis ollakse valmis ennast kaitsma kõigi ja kõige eest! Kurat, kas me elame Eestis või kus?» lajatas CASB.

Taustaks: Sillamäe klubi otsus tulenes eelmise aasta augustis toimunud fännirahutustest kahe meeskonna poolehoidjate vahel. Toona, 2009. aastal, jättis politsei staadionile umbes 30 Flora fänni, ligikaudu 70 Kalevi fänni suunati väljakult ära. Hiljem trahvis Eesti Jalgpalli Liit Florat ühe ja Sillamäed kolme miinimumpalga suuruse rahatrahviga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles