Eraklik vormeliäss tahtis Michael Jacksoni eeskujul lauljaks saada

Mariel Gregor
, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sebastian Vettel Red Bulli meeskonna liikmete õlgadel. Äsja on ta kroonitud maailmameistriks.
Sebastian Vettel Red Bulli meeskonna liikmete õlgadel. Äsja on ta kroonitud maailmameistriks. Foto: Reuters/ScanPix

Kolmeaastaselt kardirooli istunud puusepapojast sai 22 aastat hiljem kolmekordne maailmameister.

Erinevalt mitmest teisest vormel-1 karussellis tiirlevast ässast ei jõua Sebastian Vettel oma eraeluseikadega leheveergudele. Saksamaal asuvast väikesest Heppenheimi linnast pärit Vettel on vaatamata suurele edule jäänud tagasihoidlikuks ja hindab privaatsust.

Võistluste ajal on 25-aastane sakslane meediaga väga aldis suhtlema, ent näiteks oma koju ei lase ta kunagi ühtegi ajakirjanikku. Need, kes on soovimatult tema eraellu tunginud, võivad hiljem intervjuudest suu puhtaks pühkida.

Suured eeskujud

Vettelit hästi tundva saksa ajakirjaniku Frank Schneideri sõnul ei taha vormelitšempion enda ümber näha palju inimesi, vaid väheseid, keda ta jäägitult usaldada saab. «Lisaks isale on üks Sebastiani lähedasemaid sõpru Josef Walch, kes töötas kunagi BMW meeskonna toitlustajana, kui Sebastian seal testisõitja oli,» rääkis Schneider.

Ka tema soomlasest personaaltreener Tommi Pärmäkoski kuulub Vetteli lähikondlaste sekka. Pärmäkoski juhendamisel harrastab Vettel enda vormis hoidmiseks 20 spordiala ja on ära õppinud pisut soome keeltki, mida ta hea meelega ka demonstreerib.

Oma sportlaskarjääri alustas Vettel kardi roolis ja kuna pere polnud väga jõukas, pidi ta vanast varustusest maksimumi välja pigistama, mis hiljem on palju kasu toonud. Puusepana töötanud isa Norbert müüs poja tuleviku nimel maha oma mäkketõusuvõistluse auto ning käis koos pojaga mööda autonäitusi, et sponsoreid leida. Vastu võeti igasugune abi ja nii oli näiteks 12-aastase Vetteli traksipükstel viinareklaam. «Mäletan oma esimest võistlust päris kardirajal – ma tahtsin väga uhket karikat võita. Tulingi esikohale, ent auhinnaks sain hoopis krooni, olin äärmiselt pettunud,» meenutab Vettel.

Vettel on öelnud, et tema lapsepõlve ilmestasid kolm suurt Michaeli-nimelist iidolit – vormelipiloot Michael Schumacher, laulja Michael Jackson ja korvpallur Michael Jordan. «Tahtsin lapsena väga Michael Jacksoni sarnaselt lauljaks saada, ent kahjuks pole mul sobivat häälematerjali, see oli päris valus teadasaamine.»

Lapsena kleepis ta oma voodi kohale jalgrattur Lance Armstrongi loosungi «Iga võidu eest olen valanud liitrite kaupa higi». Väikese poisina oli võiduhimulise Vetteli jaoks tähtis sõita kardirajal välja kiirem aeg kui vanemal õel Stephaniel. Selle saavutamiseks võis ta lõunasöögist keelduda ning tundide viisi sõita, et vaid parem tulemus teha.

Juba 13-aastaselt märkasid Red Bulli skaudid Vettelit Kerpeni kardirajal, sealsamas, kus alustas oma karjääri Mi­chael Schumacher. Kaks aastat hiljem sai ta Austrias esimest korda proovida Red Bulli vormelit (illegaalselt, sest Vettel polnud veel 16-aastane).

Tavaline inimene

Kuigi Vettel triumfeeris 2004. aastal Formula BMW sarjas, võites 20 etapist 18, ei saanud temast kohe staari, 2006. aastal kaotas ta vormel-3 sarjas oma vigade tõttu tiitli Paul di Restale ning järgmisel aastal lasi Red Bull tal keset hoo­aega Force Indiasse minna. red Bull eelistas talle Robert Kubicat ja Nick Heidfeldi. 2008. aastal läks ta tagasi Red Bulli ja edasine on ajalugu.

Saksamaa jalgpallimeeskonna Eintracht Frankfurti fännina käib Vettel vahel oma lemmikklubi mänge vaatamas, kuid mitte VIP-tribüünil, vaid koos kooliaegsete sõpradega lihtsurelike seas. Kui eraklik mees soovib aga täielikku vabadust, lendab ta USAsse, et Ford Mustangiga mööda sealseid avarusi sõita. Kallid autod talle meeldivad, kuid Vettel on öelnud: «Raha ei tohi sinu iseloomu muuta.»

«Ma olen valmis vormel-1 ka tasuta sõitma,» rääkis Vettel ühes intervjuus Saksa meediale, «sest olen leidnud oma elu suurima kire. Paljud inimesed ei leia seda kunagi ja mul on neist kahju.»

Ka pärast pühapäeval võidetud kolmandat meistritiitlit jäi Vettel kahe jalaga maa peale. «Kogu see sära ja möll on küll tore – uhke statistika, rekordid ja võidud –, kuid lõpuks pole see kõige olulisem. Kõige tähtsam on tunne, mis mind võidu kihutades valdab,» ütles ta. «Vormelisõit on töö nagu iga teine ja edu saavutamiseks tuleb oma tööd lihtsalt armastada.»

Huvitavaid fakte

•    Vetteli vormelitel on nimed: Julie, Kate, Kate’s Dirty Sister, Luscious Liz, Randy Mandy, Kinky Kylie, Abbey.

•    Tänu oma soomlasest personaaltreenerile Tommi Pärmäkoskile oskab Vettel pisut soome keelt.

•    Tema lapsepõlve ilmestasid kolm suurt Michaeli-nimelist iidolit – vormelipiloot Michael Schumacher, laulja Michael Jackson ja korvpallur Michael Jordan.

•    Vettel kardab hiiri.

•    Talle ei meeldi liiklusummikud, suitsetamine ja varane ärkamine.

•    Vettel on suur inglise huumori austaja, tema lemmiksarjad on «Little Britain» ja «Monty Python».

•    Armastab Tour de France’i vaadates veloergomeetril rattaässadega «võidu» sõita.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles