Maadluse olümpiavõitja tagastab protestiks kulla

Kristjan Jaak Kangur
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Maadlus Londoni OMil.
Maadlus Londoni OMil. Foto: SCANPIX

Sydney olümpiamängudel maadluses kuldmedali võitnud Sagid Murtazalijev otsustas, et saadab oma medali tagasi Rahvusvahelisele Olümpiakomiteele (ROK), protesteerides sellega maadluse olümpiaprogrammist välja arvamise vastu.

Murtazalijev tõi Venemaale kulla kaalukategoorias kuni 97 kg. Koos medali tagastamisega avaldas maadleja ka avaliku kirja ROKi presidendile Jacques Rogge’ile. «Otsus ei tulnud minu jaoks kergelt, kuid pärast järelemõtlemist otsustasin järgida bulgaarlase Valentin Iordanovi sammu,» viitas Murtazalijev paari päeva vanusele uudisele, et 1996. aastal Atlantas võidutsenud bulgaarlane tagastab samuti oma kuldmedali.

«Sydney kuld on mu kõige kallim autasu ning vaid poodiumi kõrgeimal astmel seisnud inimene teab kõiki takistusi, raskusi ja ohverdusi, mis on selja taha jäänud. ROK annab oma otsusega tahtmatult mõista, et ei pea maadlust oluliseks, varjutades sellega meie spordiala rikkalikku minevikku,» jätkas Murtazalijev.

«Sellesse on suure panuse andnud ka Dagestani maadlejad, kes on viimase nelja aasta jooksul võitnud tiitlivõistlustelt koguni 16 medalit,» märkis olümpiavõitja, lisades, et sellist saavutust pole ette näidata paljudel riikidel. Tema sõnul on maadlus Dagestani elus üliolulisel kohal ning sõjast räsitud riigis on see paljudele maapiirkonna elanikele ainus kättesaadav võimalus spordiga tegeleda.

«ROKi ametnikud on telereitingute huvides loobunud märkimisväärse kergekäelisusega maadlusest kui olümpiaalast, arvestamata, et sellega röövivad nad miljonitelt huvilistelt üle kogu maailma tulevikuväljavaate. Olümpiakomitee otsus ei ohusta pelgalt maadlust, vaid kogu olümpialiikumise põhimõtteid ja väärtushinnanguid,» lisas Murtazalijev.
«Medalit tagastades soovin ma ROKi kavatsustele rohkem tähelepanu tõmmata. Loodetavasti võidab terve mõistus, miljonite inimeste häält võetakse kuulda ning maadlus võetakse taas olümpiapere täieõiguslikuks liikmeks,» lõpetas maadleja oma kirja.
38-aastane Murtazalijev võitis karjääri jooksul peale olümpiakulla 1999. aastal maailmameistritiitli ja tuli aasta hiljem ka Euroopa meistriks. Ta on Venemaa maadlusliidu asepresident ja kuulub Dagestani autonoomse piirkonna parlamenti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles