Uus süsteem võib tugevad judomehed varakult asju pakkima saata

Oliver Lomp
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Valitsev Euroopa meister Martin Padar.
Valitsev Euroopa meister Martin Padar. Foto: Toomas Huik
Eile Hollandis alanud judo maailmameistrivõistlustel viljeletav uus loosisüsteem võib varases ringis vastamisi viia tugevad medalipretendendid ning kaotaja pakib kimano kokku, kuna lohutusringi turniiri sellises staadiumis enam ei peeta.

Varem olid judos asjad lihtsad ja loogilised. Üldjuhul ei saanud ülitugevad mehed omavahel kohe esimeses ringis vastamisi minna. Ja kui nii näiteks juhtuski, siis ootas kaotajat lohutusring, kus võis vägagi kaugele jõuda. Kas või pronksmedalini. Nüüd on asjalood teistmoodi, kaotuse korral saad edasi maadelda alles siis, kui väljalangemine tuleb kaheksa tugevama hulgas.

Lisaks on asetuste süsteem kummaline, kuna need antakse sportlastele maailmakarikaetappide punktidest lähtuval. See aga ei pruugi meeste tegelikku tugevust näidata. Näiteks jaapanlased MK-etappidel üldiselt ei osale ning raskekaalus loositigi kohe vastamisi venelasest kolmekordne maailmameister Aleksandr Mihhailin ja jaapanlasest kahekordne MM-tiitli omanik Yasuyuki Muneta. Kaotaja võib kohe pärast matši kodumaa poole lennata.

«Reiting ei peegelda tegelikku jõudude vahekorda. Nüüd võib juhtuda nii, et kaks potentsiaalset medalimeest lähevad varajases faasis vastamisi ning teine ei saagi kõrgeid kohti enam püüda,» tõdes Eesti judokoondise peatreener Aavo Põhjala, kelle sõnul saab eriti raske olema noorematel. «Noortel ja juunioridel on eriti keeruline. Paljus sõltub just rahakoti paksusest, kus ja kui palju võistelda ning punkte koguda saad.»

Põhjus aga, miks oli vaja vana ja tegelikult end korduvalt tõestanud süsteemi muuta, on kentsakas. Nimelt on hakanud ametnikud minuteid lugema, nagu oleks liiga palju sporti teha patt.

«Lipsuga mehed ütlevad, et see aitab kõvasti aega kokku hoida,» märkis Põhjala, kelle sõnul saab lihtsalt fortuuna senisest olulisemaks. «Loosi osa muutub palju tähtsamaks. Kindlasti on see negatiivne.»

Eesti suurima medalilootuse Martin Padari avaringi vastaseks loositi hispaanlane Angel Parra. Põhjala sõnul pole eestlasest Euroopa meistri oponent sugugi lihtne pähkel puremiseks.

 

Artikli täisversiooni loe Postimehe paberväljaandest.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles