Korvpalligeenidega Ernests Gulbis pürib tipptennisistiks

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lätlane Ernsts Gulbis liigub Prantsusmaa lahtistel võimsal tempol maailma tippu.
Lätlane Ernsts Gulbis liigub Prantsusmaa lahtistel võimsal tempol maailma tippu. Foto: Reuters / Scanpix

Noor lätlane Ernests Gulbis valmistas eile Prantsusmaa lahtistel tennisemeistrivõistlustel teises ringis suure üllatuse, saates reketeid pakkima seitsmenda asetusega ameeriklase James Blake’i.

Maailma edetabelis 80. positsioonil paiknev Gulbis alistas Blake’i kaks tundi ja 36 minutit kestnud kohtumises 7:6, 3:6, 7:5, 6:3.


Võit tuli üllatusena kõigile peale 19-aastase Gulbise enda, kes suhtus kolmandasse ringi jõudmisesse rahulikult. «Olin alguses väga närvis, aga õnneks muutusin iga setiga üha enesekindlamaks ja mäng läks paremaks,» ütles Glubis, kes järgmisena mängib Ecuadori tennisisti Nicolas Lapenttiga.


Enam ei lahmi


«Kui nägin, et pean ilmselt Blake’iga mängima, ajas see mulle hirmu nahka,» jätkas ta. «Ja just sellepärast, et uskusin kohe oma võitu.»


Viieaastaselt tennisega tutvust teinud Gulbis avaldas, et oskas oodata vanema ja kogenuma kolleegi mängu lagunemist. «James pole eriti hea liivaväljakumängija,» selgitas Gulbis, kes vahetult pärast oma 18. sünnipäeva jõudis esimese Läti tennisistina maailma edetabelis saja hulka. «Teadsin, et kui ilusat tennist näitan, läheb tal ühel hetkel närv mustaks, et noor mängija talle ära teha võib ja hakkab rohkem eksima.»


Gulbis valmistus tänavu Prantsusmaa lahtisteks erilisema hoolega kui mullu. «Jätsin viimasel kolmel nädalal kõik turniirid ära ja keskendusin treenimisele,» lausus ta. «Valmistusin spetsiaalselt liivaväljakul mängimiseks.»


Üsna enesekriitilise noormehena leidis Gulbis, et käitus varem väljakul teismelisena, ent on nüüd hakanud täiskasvanulikumaks muutuma. «Nüüd mõtlen märksa rohkem, mitte ei lahmi niisama,» lausus ta.
Läti pealinnas Riias sündinud Gulbise hinnangul on tema mäng viimase aastaga järjekindlamaks muutunud.


Gulbis kerkis orbiidile alles läinud aastal, tehes suurepärased etteasted just nimelt suure slämmi turniiridel. Aasta tagasi lülitas ta esimest korda suurel slämmil võisteldes Prantsusmaa lahtiste avaringis konkursist endise esikümnemängija Tim Henmani ja põrmustas USA lahtiste kolmandas ringis kaheksanda asetusega Tommy Robredo.


Gulbis pärineb paljulapselisest ja üsna värvikast perekonnast. Noore talendi isa Ainars on praegu Lätis tunnustatud ärimees, kuid mängis kunagi Riia ASK meeskonnas korvpalli. Ema Milena on näitlejanna, kes on tuntud Läti näitleja ja filmilavastaja Uldis Pucitise tütar.


Korvpallurite dünastia


Suguvõsa ehk kuulsaim liige on aga Gulbise isapoolne vanaisa Alvils, kes oli samuti tasemel korvpallur. 50 aastat tagasi tuli Alvils Gulbis Nõukogude Liidu koondise koosseisus Euroopa meistriks.
Armastatud alani jõudis Gulbis tänu vanaemale. «Käisime koos vanaemaga tema kodu lähedal asuvatel väljakutel mängimas, olin siis viiene,» meenutas Gulbis.


12-aastaselt siirdus Gulbis Saksamaale Münchenisse Niki Pilici tenniseakadeemiasse õppima. «Kui esimest korda akadeemiasse läksin, ütles Pilic, et tema ei treeni enam kedagi,» meenutas Gulbis. «Ta uskus minu potentsiaali ja hakkasime koos võistlustel käima.»


Pilici akadeemias treenis Gulbis kõrvuti praeguse maailma edetabeli kolmanda numbri Novak Djokoviciga. «Lastena harjutasime tihti koos ja olen tema pärast õnnelik,» tõdes Gulbis. «Novak suhtus trennidesse märksa tõsisemalt, ilmselt seetõttu ongi tema juba maailma tipus.»


Gulbis loodab, et koos uue treeneriga, kellega alustati koostööd möödunud sügisel, tuleb viimaks ka oodatud areng. «Ma ei tunne, et oleksin saavutanud midagi, mille üle eriliselt uhke olla,» põrutas ta.

Ernests Gulbis


• Sündinud: 30. august 1988
• Pikkus: 191 cm
• Kaal: 77 kg
• Pere: isa Ainars, ema Milena, õed Elina, Laura ja Monika, vend Kristaps
• Treener: Karl Heinz Wetter
• Parim edetabelikoht: 46. (8. oktoober 2007)
• Teenitud auhinnaraha: 461 485 dollarit

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles