Rock püüab pronksi, Kalev tagumises otsas

Peep Pahv
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mullu poolfinaalis Tartu Rocki alistanud Kaunase Žalgiris on tänavugi üks Balti liiga soosikuid.
Mullu poolfinaalis Tartu Rocki alistanud Kaunase Žalgiris on tänavugi üks Balti liiga soosikuid. Foto: Margus Ansu

Korvpalli Balti liigas kordub suure tõenäo­susega tuttav stsenaarium – «tavalised» klubid rassivad kolmanda koha nimel, Leedu hiiud jagavad omavahel esikohapreemia.



Loomulikult huvitab eestlasi peamiselt see, milliseks kujuneb mulluse pronksimeeskonna Tartu Rocki ja Kalev/Cramo roll.



Kalev/Cramo peab sellel nädalal juba kaks kohtumist – homme ollakse kodus vastamisi tasemelt endaga võrdse Valmieraga, laupäeval võõrustatakse eeldatavalt pisut tugevamat Riia VEFi. Rock võtab samal ajal kodus vastu Kaunase Žalgirise.



Postimees sirvis Balti liigas osalevate meeskondade ülesandmislehti.


Soosikud



Vilniuse Lietuvos Rytas, Kaunase Žalgiris


Baltikumi kahe suurklubi duellis on võitjat raske ennustada, kuid meeskondade taset peaks näitama fakt, et mõlemad osalevad Euroliigas. Tiitlikaitsja staatuses alustab turniiri Rytas, ent pühapäeval peetud Balti liiga karikavõistluste finaalis oli võidukas Žalgiris.



Kahe hooaja vahel on mõlema meeskonna koosseis silmanähtavalt muutunud. Rytasest lahkus kolm vedurit – mullu finaalis hiilanud ameeriklane Chuck Eidson ning leedulased Marijonas Petravicius ja Mindaugas Lukauskis. Viimasest sai teadupärast Villeur­banne’i ASVELis Kristjan Kanguri meeskonnakaaslane.



Asemele tulnud meeste tase võib aga olla grammikese madalam. Tõsi, mängujuht Bojan Popovic võitis äsja Serbia koondisega EM-hõbeda, ent 26-aastane pallur oli seal rohkem statisti rollis. 23-aastane serblane Dejan Borovnjak ja sama vana austraallane Aron Baynes ei suutnud vähemalt karikamängudes särada. Liidrirolli täitmist loodetakse hoopis mullugi samas pallinud Montenegro passiga Milko Bjelicalt ja Leedu koondislastelt Arturas Jomantaselt.



Möödunud hooaja lõpus sisuliselt pankrotistunud, ent tänu uue toetaja tekkimisele taas ellu äratatud Žalgirise värbamispoliitika paistab olevat paremini õnnestunud. Kuigi meeskonnast lahkus kaks liidrit, Jonas Maciulis ja Paulius Jankunas, on uued liitujad kõrgel tasemel.



218 cm pikkune sloveen Mirza Begic on kaks viimast hooaega mänginud Euroliigas, taasliitunud tagamehe Marcus Browni teravas viskekäes ei kahtle ilmselt keegi, korralik karjäär on seljataga ka 203 cm pikkusel ääremängijal Travis Watsonil. Kui siia lisada vanameister Dainius Šalenga ning mängujuht Mantas Kalnietis, saab kokku kõrgetasemelise löögirusika. Žalgirise pingiotsale mahub ka Siim-Sander Vene.


Pronksi ihkajad



Tartu Rock, Šiauliai, Ventspils, Riia VEF


Kuigi eelmise hooaja pronksimeeskonna Rocki eelarve on vähenenud ning kolme leegionäri asemel palgati vaid kaks abilist, peaks pronksiheitlusse sekkumine olema neile igati jõukohane – kärped on tabanud ka konkurente.



Erinevalt kodusest pearivaalist Kalev/Cramost on Rock juba pikka aega koos treeninud ning ohtralt kontrollmänge pidanud. Tänu sellele on ka leegionärid Todd Abernethy ja Scott Morrison hästi meeskonda sulandunud. Samas võivad hooaja alguses maksta kurjalt kätte Tanel Teini ja Marek Doronini vigastus.



Šiauliai on kahe hooaja vahel läbinud tõsise uuenduskuuri ning koosseisu on lisandunud koguni kolm ameeriklast. Tegemist on tõeliste mustade hobustega – ääremängijad Matt Kingsley ja Brandon Brown pole varem Euroopas mänginud, tagamees Derrick Low tutvus Euroopa korvpalliga möödunud hooaja teises pooles Prantsusmaal. Esialgu ripub õhus küsimus, kuidas suudavad noored leedulased neid toetada.



Läti meister Ventspils tõi uueks hooajaks korvi alla tugeva ameeriklase Aaron Pettway, eile teatas aga Euroliiga valikmängudel osalev klubi, et leping sõlmiti ka ameeriklasest tagamehe Tony Leega. Möödunud hooajal pallis Lee Poolas. Ventspilsi nimekirjas on ka serblasest tagamees Stefan Nikolic.



Esimest hooaega Balti liiga kõrgemas divisjonis osalev VEF võtab väljakutset tõsiselt ning on samuti kosunud. Ameerikast toodi tagameheks Euroopa korvpalli uustulnuk Alex Renfroe, lisaks peaks abi olema rohkete välisklubide kogemustega leedulasest Martynas Mazeikast ja seni Moskva CSKA teises rivistuses pallinud keskmängijast Ivan Neljubovist. Valmierast tõmmati üle Ingus Bankevic.



Tagumine ots


Kalev/Cramo, Valmiera, Liepaja, Nevežis Balti liiga karikamängud näitasid, et Kalev/Cramol pole vähemalt esialgu asja tabeli tippu ega ka keskmike hulka. Ilmselt jääb väheks ka ainult ühe leegionäri, eile koos meeskonnaga esimese treeningu teinud Aleksandar Bojici abist.



Erilist taset pole oodata ka ülejäänud kolmelt meeskonnalt. Liepaja koosneb peamiselt Läti tugevamatest klubidest välja praagitud ning oma linna noortemeeskonnast hangitud palluritest. Ühtegi leegionäri neil pole.



Valmiera on küll kutsunud oma rivistusse serblasest keskmängija Blaz Cresnasri ja leedulase Arturas Valeika, ent kummalgi mehel pole seljataga arvestatavat karjääri. Üldsusele tundmatud on ka ülejäänud Valmiera mängijad.



Liiga mullune autsaider Nevežis ei paista ka tänavu koosseisu poolest millegagi silma. Leegionäre neil pole, kuidas aga leedulased ise hakkama saavad, näitab turniir.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles