Loobumisest asi kaugel – Ani sihib Londoni olümpiat

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Maret Ani
Maret Ani Foto: Raigo Pajula

Eelmise aasta lõpus arvas Eesti teine reket Maret Ani, et on tipptennises veel umbes kaks hooaega. Nüüd on plaanid sootuks teised – eestlanna soovib pääseda Londoni olümpiale.



«800 meetri jooksust on mul umbes 550 meetrit läbitud,» tõi Ani mullu oma karjäärist rääkides võrdluse kergejõustikust. «Paar aastat on mul veel kindlasti ees.»

Seda rääkis ta eelmise aasta detsembri keskel. Küsimusele, kas järgmine hooaeg võib jääda tema viimaseks, vastas jaanuari lõpus 28-aastaseks saav Ani kiiresti ja kõhklemata: «Ei! Eesmärk on ikka mängida ja endast parim anda, oma stabiilset mängu üleval hoida ja kindlasti ka edetabelis kõrgemale, palju paremale kohale jõuda. Ikka Londoni olümpiani võiks mängida.»

Ehk siis kui kõik läheb plaanitult, on Ani finišiks 2012. aasta olümpiamängud Londonis. Mullusele Pekingi olümpiale pääses Ani sõna otseses mõttes viimasel tunnil – Prantsusmaa esindaja Tatjana Golovin teatas kõigest päev enne olümpia tenniseturniiri algust, et loobub seljavigastuse tõttu võistlemast, ja temast tühjaks jäänud koht otsustati anda Anile. Paraku jäi seal tema laeks avaring.

Tänavune hooaeg oli Ani viimaste aastate vaat et nukraim. «Algas päris hästi, aga kevadest kuni sügiseni oli väike kurb võidupaus sees,» möönis aasta esimesel poolel kolmel turniiril, nende seas ka 220 000 dollari suuruse auhinnafondiga WTA turniiril Acapulcos veerandfinaali jõudnud Ani. «Eks ma mingil määral olen juba harjunud ja leppinud nende mõõnaperioodidega. See on paraku üks minu miinuseid, et ma ei suuda tervet aastat ühtemoodi stabiilselt mängida. Aga mis sest, et läheb halvasti, annan endast iga kord parima ja ootan, et jälle hästi läheks.» 

Varem on Ani korduvalt tunnistanud, et keerulistel aegadel tekib vahel ka soov reket lõplikult nurka visata. «See viimane periood oli suhteliselt raske ja mingil hetkel hakkasin ikka pisut selle peale mõtlema, aga üldiselt tulevad sellised mõtted rohkem emotsioonide pealt,» kinnitas ta. «Sügavalt järelemõtlemist pole olnud. Ma ei näe veel põhjust, et peaksin lõpetama.»

«Tahaksin ikka sinna üles (edetabelis – toim) tagasi saada ja veel mängida,» lisas maailma edetabelis 187. kohal paiknev Ani.

Kehva aasta tegi grammi võrra ilusamaks pühapäeval Istanbulis lõppenud 25 000 dollari suuruse auhinnafondiga ITF-sarja turniir, kus Ani finaalis alistas rootslanna Hanna Larssoni 7:5, 6:7, 6:2, võites seega kaheaastase pausi järel esimese turniiri.

«Kindlasti andis võit mulle enesekindlust ja positiivsust juurde,» tõdes Ani, kelle sõnul oli Istanbuli turniir taktikaline valik – madalama tasemega võistlusel on suurem tõenäosus rohkem mänge saada ning seeläbi ka enesekindlust taastada. «Arvestades, kuidas viimasel ajal läinud on, tuli turniirivõit väga palju kasuks, nüüd on palju lihtsam järgmiseks aastaks valmistuma hakata.»

Sel nädalal mängib Ani Saksamaal 50 000 dollari suurusega ITF-sarja turniiril, mis on ühtlasi tema hooaja viimane võistlus. «Mõnes mõttes juba ootan, et saaks aastaga lõpule ja hakata juba järgmise peale mõtlema,» arutles itaallase Alberto Bovone käe all treeniv Ani. «Samas ma ei tunnegi, et väga palju puhata tahaksin. Just hakkas hästi minema!»

Maret Ani versus Kaia Kanepi

Mida kaugemale Maret Ani eelmisel nädalal Istanbuli tenniseturniiril jõudis, seda rohkem hakkasid Eesti tennisefännid internetikommentaarides arvamusi vahetama, kas Ani (WTA 187.) suudaks alistada ka viimati maikuus võidurõõmu maitsta saanud Eesti esireketi Kaia Kanepi, kes on edetabelis langenud 61. kohale.

Anit ajasid seesugused jutud südamest naerma. «Ma ei ole ausalt öeldes üldse selle peale mõelnud, ma ei võrdle end Kaiaga,» muigas Ani. «See ei tähenda, et ma ennast kehvaks mängijaks peaksin, tean, mis tase mul on. Ma ikka nii halb ka ei ole, nagu edetabelikoht näitab!»

Fännid arutlevad ka, kas Ani suudab Kanepist edetabelis mööduda. «Nad võivad ennustada, mida tahavad,» ei suutnud Ani naeru tagasi hoida. «Kui Kaia on 60. kohal ja ma temast mööduksin, oleksin oma edetabelikoha üle väga õnnelik, kuna see oleks mu karjääri parim tulemus (senine parim 63. koht – toim)!» (PM)

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles