Tänak valmistub heitluseks teiste autosid putitades

Peep Pahv
, sporditoimetuse juhatajas
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ott Tänak ja Martin Järveoja oma vana Subaruga kihutamas.
Ott Tänak ja Martin Järveoja oma vana Subaruga kihutamas. Foto: Ray Põder

Reedel ja laupäeval sõidetav Saaremaa ralli toob starti kõik Eesti praegused tugevamad rallimehed.

Eesti viimaste aastate parim rallimees Ott Tänak vajab Eesti meistriks tulekuks reedel ja laupäeval sõidetaval Saaremaa rallil täistabamust, kuid professionaalse võistluseks valmistuse asemel mässab ta omanimelise rallitiimi garaažis. Arvestades ka Tänaku enda võistlusmasinat, tuleb tal koos kaaslastega võistluskorda seada kuus ralliautot.

Samas peab Tänak reede pärastlõunast kehastuma tänavuse koduse hooaja kõige vägevama stardinimekirjaga võistluse üheks osaliseks. Hooaja viimasel rallil tulevad starti Eesti kõik praegused vähegi arvestatavad sõitjad – alustades WRC-masinat roolivast Georg Grossist ning lõpetades noorte, ent väga kiirete Karl Kruuda ja Martin Kanguriga. N-rühma Eesti meistrivõistluste medaleid püüdvate meeste vahel segab kaarte tänavu võistlustest eemal olnud, kuid väga kiire sõitjana tuntud Kaspar Koitla.

«Viis-kuus meeskonda võivad võidelda absoluutarvestuse võidu eest,» arvas Kristo Kraag. Mees, kes tavaliselt tegutseb võistlustel MM-Motospordi tiimi juhina, kuid seekord istub kaardilugejana Kanguri kõrvalistmel. «Usun, et esimese kiiruskatse esimestest meetritest peale näeb nii tihedat võistlust, et veri ninast väljas. Loodan vaid seda, et tihe konkurents ei too kaasa plekimõlkimisi.»

Saaremaa ralli eel on õhus mitu huvitavat küsimust. Kas koduradadel sõitev Tänak suudab näpata teise saarlase, Timmu Kõrge eest N-rühma Eesti meistri tiitli? Milliseks kujuneb Tänaku ning Kruuda ja Kanguri vaheline võitlus? Kas keegi suudab kõigutada konkurentidest vägevamat autot kasutavat Grossi?

Päevinäinud, ent hästi hooldatud N-rühma Subaruga sõitev Tänak ootab põnevat võistlust, kuid samas hoidub ta end liigsete pingetega koormamast. «Kavatsen sõita samamoodi nagu tänavu eelmistelgi rallidel ja loomulikult annan endast parima, et Eesti meistrivõistluste arvestuses Timmu Kõrgest mööduda,» rääkis ta. «Selleks, et see õnnestuks, peame tegema perfektse ettevalmistuse ja perfektse võistluse. Loodame, et parim võidab!»

Enne viimast võistlust lahutab vaid kolmel etapil osalenud Tänakut Kõrgest üheksa punkti. Klassi võidu ja eraldi punkte andva viimase kiiruskatse võidu eest võib aga kokku teenida 28 punkti. Juhul kui Tänak võtab Saaremaal maksimumi, peab ta lootma, et Kõrge poleks kokkuvõttes ja punktikatsel teine.

Ilmselt keskendubki Tänak just Eesti meistri tiitli eest käivale võistlusele. Ja kuigi rallifänne erutab alati küsimus, kas tal õnnestub konkureerida WRC-autot kasutava Grossiga, ei tee Tänak ise sellest suurt numbrit. «Sellistele asjadele ei jõua isegi mõtelda. Rallide vahel käib tihe töö, võistluse ajal keskendume enda tegemistele,» märkis ta. «Seda, kas meie pingutusest piisas heaks tulemuseks, näeme alles pärast rallit.»    

Tänak on Eesti meistrivõistlustel sõitmiseks laenanud Karl Kruudalt kaardilugejaks Martin Järveoja. Saaremaal on mõlemad rallimehed stardis, kuid Järveoja istub just Tänaku autos.

«Kuna neil on võimalus tulla Eesti meistriks, nõustusin Martini sooviga sõita sellel rallil koos Otiga,» selgitas Kruuda, kelle kõrvalistmel istub seekord Eesti ilmselt kogenuim kaardilugeja Kuldar Sikk. «MM-rallidel sõidab Sikk koos Juri Protassoviga. Küsisin temalt luba, kas Kuldar tohib Saaremaal koos minuga võistelda. Igaühega poleks ma soovinud rallile minna, kuid Kuldar on meid alati palju aidanud ja nüüd on võimalus ka koos temaga võistelda.»

Omapäraseid vangerdusi on teisigi. Näiteks Martin Kanguri kaardilugeja Andres Ots sõidab Saaremaal hoopis Kaspar Koitlaga, Kanguri kõrvale istub aga Kristo Kraag. Kanguri startimine selgus alles viimasel hetkel ja Ots oli end juba Koitlale lubanud. Kuna noor rallimees rendib autot Markko Märtinile kuuluvast MM-Motorspordist, otsustaski tavaliselt tiimi juhiks olev Kraag Kangurit aidata.  

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles