Operatsioonil käinud Rähn vaatab taas Aasia poole

Madis Kalvet
, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Taavi Rähn (paremal).
Taavi Rähn (paremal). Foto: Reuters/ScanPix

Pikaajaline Eesti jalgpallikoondise keskkaitsja Taavi Rähn käis hiljuti põlveoperatsioonil ning loodab uue aasta alguses leida uue tööandja. Viimati kuulus Rähn Soome kõrgliigas palliva FF Jaro ridadesse, kus ta sai meeskonda aidata vaid kahes liigamängus.

«Kokkuvõttes olin Soomes kolmest kuust kaks vigastusega väljas. Kuna vahepeal oli selline seis, et tiim ei saanud vajalikke mehi kokku, tuli ka minul vigastatuna pingil istuda,» põhjendas Rähn, miks ta Soomes pärast 21. augustit enam kordagi väljakul ei käinud ja tihtilugu hoopis vahetusmängijate pingil istus. «Lõpuks oli meeskonna seis selline, et võita ei olnud midagi ja seetõttu ei sunnitud mind ka väljakule.»

Rähni sõnul vigastas ta ühe kohtumise ajal põlve, misjärel läks see paiste ja vesi tuli sisse. Pärast hooaja lõppu tuli ta aga Eestisse, et uueks aastaks end taas mängukorda putitada. «1. novembril opereeris Kaspar (Eesti koondise arst Kaspar Rõivassepp – toim) põlve, nüüd on juba esimesed taastusravi seansid ka tehtud. Õnneks on taastumiseks piisavalt aega,» sõnas Rähn. «Praegu liigun juba ilma karkudeta ja loodetavasti läheb taastumine kiiresti.»

Keskkaitsja andis samas mõista, et uueks aastaks on tal olemas selge eesmärk ja lisaks on talle laekunud ka mõningaid tööpakkumisi. Eelkõige tuntakse tema vastu huvi Hiinast, kus ta on varasemalt mitu hooaega pallinud – 2011–2012 kuulus ta sealses esiliigas Tianjin Songjiangi ridadesse ja tänavu aasta esimeses pooles kuulus ta Hunan Billowsi meeskonda.

«Mingid mõtted on. Eks mingit huvi ole tuntud, muidu võib olla ei ravikski end,» sõnas Rähn paljutähenduslikult. «Seal (Hiinas) ka alles hooaeg lõppes, seega aega on.»

Suvel Hiinast lahkunud Rähn liituski Soome tiimiga paljuski just seetõttu, et uue aasta alguses oleks sobiva pakkumise korral võimalik uuesti Hiina naasta. Tänavu suvel lahkus ta maailma suurima rahvaarvuga riigist, kuna Hunan Billowsis vahetus meeskonna juhtkond ja seoses sellega tehti korrektiive ka pallurite mänguajas.

«Mulle meeldis soomlaste pakkumise juures see, et lepingu pikkuseks oli kolm kuud ja oktoobri lõpus sai hooaeg läbi. Ma ei soovinud minna liigasse, kus hooaeg algab augustis ja kestab juunini,» viitas Rähn asjaolule, et uue aasta alguses soovib ta vabaagendina sõlmida korraliku lepingu. «Hea pakkumise korral oleksin ka midagi muud vastu võtnud, aga seda ei tulnud.»

Seega võib eeldada, et senisest profikarjäärist kaks ja pool aastat Hiinas veetnud keskkaitsja võib sama teekonna uuesti ette võtta. Sel aastal pallis Hiinas teatavasti ka Rähni hea sõber Raio Piir­oja, kes on sealsest elust rääkinud igasuguseid kummalisi lugusid.  

Samas teab Rähn, kuidas eestlase jaoks võõras keskkonnas elu enda jaoks mõnusaks teha. Karjääri jooksul lisaks Hiinale ja Soomele veel Ukrainas, Venemaal, Leedus ja Aserbaidžaanis pallinud keskkaitsja leiab, et välismaal mängides on kõige tähtsam korras tervis, mis lubaks alati maksimaalselt pingutada.

«Hiinal on omad plussid ja miinused. Palju sõltub sellest, kas pere on kaasas või mitte,» sõnas keskkaitsja, kellel on kaugel maal pere tugi olemas olnud. «Teiseks pole poolkõvana mõtet sinna minna ja tervis peab korras olema. Leegionärina pead seal ikka mängima ja väljakule pannakse ka juhul, kui suudad vaid püsti seista.»

Taavi Rähn

• Sünniaeg: 16.05.1981

• Positsioon: keskkaitsja

• Mänge koondises: 72

Klubikarjäär:

• 1999 Lelle

• 2000–2001 Viljandi Tulevik

• 2002–2003 FC Flora

• 2003–2006 Lutski Volõn (Ukraina)

• 2007–2009 Ekranas (Leedu)

• 2009–2010 Bakuu Neftši (Aserbaidžaan)

• 2010–2011 Kaliningradi Baltika (Venemaa)

• 2011–2012 Tianjin Songjiang (Hiina)

• 2013 Hunan Billows (Hiina)

• 2013 FF Jaro (Soome)

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles