Venelased: Rahvusvaheline Suusaliit on Norra hampelmann

, spordiajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Dario Cologna on tõstnud võidukalt käed. Samas heitlevad Martin Johnsrud Sundby ja Maksim Võlegžanin (paremal) pronksi eest. Sundby on selgelt venelasele ette sõitnud.
Dario Cologna on tõstnud võidukalt käed. Samas heitlevad Martin Johnsrud Sundby ja Maksim Võlegžanin (paremal) pronksi eest. Sundby on selgelt venelasele ette sõitnud. Foto: AP/Scanpix

Sotšis on puhkenud suusasõda. Ühel pool rindejoont seisab Venemaa, teisel Rahvusvaheline Suusaliit (FIS) ja Norra, kelle hampelmann see organisatsioon venelaste sõnul olevat. Sõja põhjustas vene suusatajalt Maksim Võlegžaninilt röövitud pronksmedal. Röövija oli Martin Johnsrud Sundby, kes takistas konkurenti lõpusirgel.

Suusavahetusega sõidu viimased meetrid. Dario Cologna ja Marcus Helner peavad kullavõitlust. Tagapool vajub Sund­by oma finišikoridorist välja, ette meetri võrra tagapool asuvale Võlegžaninile, suusadki võisid kokku käia.

«Ma ei mäleta viimast sadat meetrit, olin nii väsinud,» lausus Sundby finiši järel ja kehitas õlgu. «Kaotasin korraks tasakaalu, seda küll. Pärast video ülevaatamist võin öelda: see polnud minu poolt fair play. Läksin kõrvalrajale, kuid mitte tahtlikult. Aga kas ma sellega Võlegžaninilt pronksi võtsin ... Seda ma ei usu.»

Eesti Suusaliidu president Jaak Mae vaid muigab Sundby kommentaare kuulates. «Ta ei mäleta midagi ... Vaadake videot sellest hetkest, kui suusatajad staadionile jõudsid – Sundby blokeeris kogu aeg Võlegžaninit. Ning muidugi see kõrvaleaste finiši eel ... Tänavu muudeti reegleid – sa võid lõpusirgel koridori vahetada, ent vaid siis, kui sa kedagi ei sega. Teinekord on ka väiksema reegliterikkumise eest suusatajaid diskvalifitseeritud.»

Venemaa andis mõistagi sisse protesti ja nõudis pronksi endale. FISi žürii arutas asja, tunnistas Sundby süüdi, tegi talle kirjaliku hoiatuse, kuid jättis medali alles. Järgmisel võistlusel, kus Sundby sel hooajal taas kirjaliku hoiatuse saab, ta diskvalifitseeritakse.

Venelasi säärane kohtuotsus ei rahuldanud. Samuti FISi käitumine. «Meid rööviti koduõues,» põrutas Venemaa suusatreener Juri Tšarkovski meediale.

Tšarkovski raius, et norralased juhivad FISi kui hampelmanni. «Suusaliidu põhitegevus on norralasi päästa ja aidata. Võlegžanin ei saanud korralikult finišeerida ega jalga ette lükata, Sundby oli ees. Aga loomulikult kardab FIS otsustada norralaste vastu.»

Venemaa olümpiakomitee andis sisse uue protesti, millele FISi apellatsioonikomisjon peab vastama kolme ööpäeva jooksul.

Seepeale asusid sõtta ka norralased. «Loodetavasti rahunevad venelased maha, sest nad peaksid mõistma: Võlegžanin poleks niikuinii pronksi võitnud,» sõnas Sundby.

FISi žürii üks liige on muide ka meie Tiit Pekk, kes töötab olümpia murdmaavõistluste tehnilise delegaadi abina. Lisaks kuulus viie kohtuniku sekka venelasest kahekordne olümpiavõitja Vjatšeslav Vedenin. Nemad polnud ilmselt norralaste poolel.

Pekk teatas Postimehele, et ei tohi, nagu ka ükski teine žürii liige, juhtumit kommenteerida ja suunas lehemehe FISi pressišefi poole. Kes samuti juhtumit ei valgustanud.

Näis, millise otsuse teeb FISi apellatsioonikomisjon, millel on sama koosseis kui žüriil. Kui Võlegžanin medalit ei saa, lubas Venemaa asja spordikohtu otsustada anda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles