Hindamisskandaali sattunud Rahvusvaheline Uisuliit oli sunnitud tegema ametliku avalduse

Kadi Parts
, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kuldmedalist Adelina Sotnikova (vasakul) ja hõbemedali võitnud Yuna Kim.
Kuldmedalist Adelina Sotnikova (vasakul) ja hõbemedali võitnud Yuna Kim. Foto: SCANPIX

Sotši taliolümpiamängudel on palju kõmu tekitanud naiste iluuisutamise üksiksõidu medalite jaotumine ning noore venelanna Adelina Sotnikova olümpiavõit. Seoses kohtunike suunas tehtud kriitika ja võimaliku kokkumänguga oli Rahvusvaheline Uisuliit (ISU) sunnitud tegema avaliku pöördumise, milles lükati sohitegemise võimalus ümber.

Neljapäeval pärjati pärast naiste vabakava esitamist värskeks olümpiavõitjaks 17-aastane Sotnikova, kes edestas hõbemedalile tulnud Lõuna-Korea esindajannat Yuna Kimi ligikaudu viie punktiga. Hiljem avaldasid mitmed maailma väljaanded asjatundjate arvamust, et tegelikult oleks võitu väärinud just lõuna-korealanna, ent kohtunikud eelistasid punktide andmisel venelannat. Kriitikud põhjendasid oma süüdistusi asjaoluga, et hindeid jagasid skandaalne ukrainlane Juri Balkov, kes teenis 1998. aasta Nagano olümpiamängudel kokkuleppehindamise eest aastase keelu, ning Venemaa uisuliidu peadirektori Valentin Pisejevi naine Alla Šehhovtseva.

Rahvusvaheline Uisuliit vastas süüdistustele ametliku teadaandega ja lükkas Sotnikova eelistamise versiooni ümber.

«ISU on tõsiselt keskendunud sellele, et esinemisi hinnata rangelt ja õiglaselt ning võistluse edukaks kulgemiseks on kasutusele võetud igati adekvaatsed protseduurid,» seisis uisuliidu avalduses. «Võistlust hinnanud kohtunikud valiti juhuslikult 13 potentsiaalsest hindajast koosnevast valimist. Kõik kohtunikud esindasid erinevat ISU liikmesriiki. Naiste vabakava hindasid kohtunikud sellistest riikidest nagu Kanada, Eesti, Prantsusmaa, Saksamaa, Itaalia, Jaapan, Venemaa, Slovakkia ja Ukraina. Vältimaks liiga suuri erinevusi, jäeti lõppskoori andmisel arvesse võtmata kõige kõrgem ja kõige madalam hinne,» selgitas ISU oma avalduses.

Rahvusvaheline Uisuliit lisas, et nad ei ole ametlikku protesti üheltki riigilt saanud: «ISU ei ole saanud ühtegi naiste üksiksõitu või teisi alasid puudutavat ametlikku protesti ning oleme kindlad oma hindamissüsteemi kõrges kvaliteedis ja aususes.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles