Taaramäe kõrist opereeriti lotendav nahk

Jaan Martinson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rein Taaramäe.
Rein Taaramäe. Foto: Mihkel Maripuu

Profirattur Rein Taaramäele tehti eile kõrioperatsioon ja eemaldati liigne nahk ning loodetavasti on hingamisvaegused sellega minevik. «Tahaks arvata, et nüüd on kõik korras,» sõnas Taaramäe. «Samas olen skeptik, kes ei usu lihtsaid lahendusi – et võtad punni eest ja hapnik voolab taas peale. Aprillis, kui võidu sõitma hakkan, saab näha.»

Veebruaris, Etoile de Besseges' velotuuri mägedes lõi Taaramäel taas hinge kinni. Tuli midagi ette võtta. Prantsusmaal vaadati, uuriti, soovitati lõikust ja lubati helistada. «Siiamaani ootan kõnet,» muigas Taaramäe. «Seal olan ma nii väike kärbes, et keegi ei viitsi minuga tegeleda. Võtsin ühendust Tartu ülikooli kliinikumi kõrvakliiniku juhataja doktor Priit Kasenõmmega, saatsin talle andmed ja kõrist tehtud videod. Juba samal õhtul sain vastuse, et mind oodatakse kahe nädala pärast opetratsioonile.»

Ametlik diagnoos kõlas: kõri limaskesta väljavenimine, nahk lotendab. Lotendav osa, mis tekitas turbulentsi ja takistas õhu pääsemist kopsudesse ning mille tulemuseks oli õhukriis ja hüperventilatsioon, tuli eemaldada, selgitas Taaramäe: «Lihtsamalt öeldes ei saanud ma vajalikul määral hapnikku ja väsimus aina kuhjus. Naha väljavenimine toimus vaid suurte koormuste ehk forseeritud hingamise korral. Kõriaugu äärtele tekkisid kui liblikatiivad.»

Kasenõmm ja kolleegid polnud säärast lõikust varem teinud, kuid otsustasid Taaramäele siiski vastu tulla. «Pidin varahommikul kodus pukil kõvasti ratast väntama, et kõrinahk lotendama saada, süüa-juua enne operatsiooni mõistagi ei hohtinud,» rääkis Taaramäe. «Mind pandi magama, kui ärkasin, oli asi korras. Öeldi, et lõikus õnnestus. Esmalt taheti laseriga töö ära teha, kuid õnneks pääses ka kääridega kõrile ligi. Nii kahjustati limaskesta vähem.»

Taaramäe sõnul tuleb lähipäevil kõvasti külma süüa – «Alustuseks võtsingi kohe pärast lõikust McDonaldsist piimakokteili.» – ning vähemalt kolm päeva paigal püsida. Kolme nädala pärast võib juba täie jõuga trenni teha.
«Ladusin eelnevalt korraliku põhja alla, seega ei tohiks treeningpaus väga halvasti mõjuda,» arvas Taaramäe. «Suurim probleem on vähene võistluspraktika. Näis, millal taas starti saan asuda. Ehk aprillis Sarthe mitmepäevasõidule või lükatakse mind Türgi tuurile. Eks võidu sõites näe, kas sain hingamise lõpuks korda või mitte.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles