Lauda: lõpetage mürast rääkimine, vormel-1 on nüüdisaegne

Kristjan Jaak Kangur
, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Niki Lauda.
Niki Lauda. Foto: SCANPIX

Mercedese vormel-1 meeskonna nõustaja Niki Lauda pahandas kõigiga, kelle meelest vormel-1 sari on tänavuse hooajaga teinud taandarengu.

«Melbourne’is nägime uut ja nüüdisaegset vormel-1 sarja. Minu meelest on absurdne, et mõni inimene on pärast sellist head etappi pahane. Sari on nüüd täielikult kooskõlas kõige moodsamate tehnikasuundadega,» ütles Lauda Saksa ajalehele Welt. «Käes on uus ajastu – uued transpordivanadused, keskkonna säästmine, hübriidautode areng ja soov mõelda inimeste elukvaliteedile selles kõrgtehnoloogilises maailmas.»

Lauda meelest olnuks vanade kaheksasilindriliste mootoritega seetõttu sobimatu jätkata. «Turbo pakub rohkem võimsust vähema kütusekulu, väiksema lärmi ja väiksemate keskkonnamõjutuste juures. Seepärast tuleb uuest aastast sarja tagasi Honda ning ehk järgnevad neile teisedki tootjad. Mina näen seega ainult kasu,» lausus Lauda.

Kui paljud on kurtnud, et vormel-1 autode lahutamatu osa oli luust ja lihast läbilõikav mootorimüra, mida turbomootorid ei suuda pakkuda, siis Lauda meelest on tegu pseudoprobleemiga. «Siinkohal pean Bernie Ecclestone’ile vastu vaidlema. Vormel-1 sarja olulisust ei määra müra. Selle määravad võistlusmoment ning ülimalt nõudlik ja kaasaegne tehnoloogia ühes sõitjatega, kes suudavad neid autosid tipptasemel taltsutada. Minu jaoks on mõistetamatu, kui räägitakse vaid mürast. Ma ei näe, kus siin see emotsionaalne aspekt on,» imestas Lauda. «Teha autod kunstlikult lärmakamaks? See on vale.»

Austraalia etapi korraldaja Ron Walker ähvardas pärast hooaja avavõistlust vormel-1 sarja kohtusse anda, kuna tema meelest ei pakuta publikule enam sellist vaatemängu nagu varem. Walker on koguni lubanud, et sõlmib lepingu hoopis Indycari vormelisarjaga. «Uurisime fännide arvamust ja neid ei huvita kütuse säästmine. Nad tahavad näha gladiaatorite heitlust. Pileteid on niigi raske müüa, aga see, mis praegu toimub, on Jean Todti poolt uskumatu ülbus,» ründas Walker otsesõnu Rahvusvahelise Autoliidu FIA presidenti.

 
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles