Spordipsühholoog: Brasiilia hävis, sest kapten puudus

Madis Järvekülg
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Thiago Silva
Thiago Silva Foto: GABRIEL BOUYS / AFP

Tartu Ülikooli spordipsühholoogia professor Lennart Raudsepp arvab, et Brasiilia jalgpallimeeskonna häving tulenes eelkõige kapten Thiago Silva puudumisest.

«Spordipsühholoogias on selline asi nagu meeskonna tõhusus, mis on natuke sarnane meeskonna enesekindlusega. Kahe juhtmängija väljalangemine meeskonna algkoosseisust, kellest Thiago Silva oli ilmselt mentaalse poole pealt meeskonna liider, mõjutas nende enesekindlust nii palju, et treeneri poolt antud mänguplaani ignoreeriti,» selgitas Lennart Raudsepp.

Liidrid kujunevad meeskonnas tema sõnul pikema aja jooksul ning meeskonna liikmete rolli on nädala või paari päevaga muuta väga raske.

Siis kui seis oli kaks null, oli Brasiilia mängijate peades juba täielik kaos, mida võib lisaks liidri puudumisele professori arvates põhjendada ka lõunamaalaste temperamentse karakteriga. «Ega füüsilise poole pealt ju töövõime neil ei langenud. Nad püüdsid psühholoogilise poole pealt teha asju, milleks nad ei olnud valmis ja mida mänguplaan ette ei näinud,» ütles Raudsepp.

«Brasiilia keskkaitsja absoluutselt ei järginud mängujoonist ja tormas pea ees rünnakule, mida saab selgitada ainult sellega, et ta oli ülemotiveeritud,» lisas ta.

Raudsepa sõnul piisab sellest, et paar mängijat hakkavad valesid otsuseid vastu võtma, ja selles olukorras ei saa psühholoog ega treener enam sisuliselt mängu lagunemist suunata või ära hoida.

Kui individuaalsportlase puhul teab psühholoog, millised on tema iseloomuomadused, kuidas ta käitub stressitingimustes, siis jalgpallis on platsil 11 erinevat karakterit. «Panna nad ühesuunaliselt toimima, on väga keeruline protsess,» tähendas Raudsepp.

Ta usub, et Brasiilia kapteni Thiago Silva naasmine kolmanda koha mänguks tõstab meeskonna enesekindlust oluliselt.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles