Olümpiamedalist Jaanson sai tervisekindlustuse tänu töövõimetusele

Peep Pahv
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jüri Jaanson
Jüri Jaanson Foto: Ants Liigus

Kahekordne sõudmise olümpiahõbe Jüri Jaanson rääkis eile toimunud Eest spordi kongressil, et haigekassa kaardi saamiseks pidi ta laskma end tunnistada töövõimetuks.

Jaansoni sõnavõtt juhtis tähelepanu sportlaste sotsiaalsete garantiide puudumisele ja treenerite kesisele tasustamisele.

Jaanson meenutas, kuidas ta üritas aastate eest pääseda kaitseväe teenistusse, et jätkata karjääri spordirühma koosseisus. Paraku ei suutnud ta läbida meditsiinilist kontrolli.

«Soov tipptasemel sporti teha oli aga endiselt suur, kuid sotsiaalseid garantiisid polnud. Haigekassa kaardi saamiseks lasin end  2001. aastal töövõimetuks tunnistada. Nüüd pean oma seisundit iga viie aasta järel komisjoni ees tõestama, vaid see säilitab mulle haigekassakaardi,» rääkis vaegkuuljast tippsõudja. Tippsportlastele makstav stipendium jätab nad aga sellistest hüvedest ilma.

Samas kirjeldas ta oma treenerist abikaasa Tatjana palgaraha kogumist. «Normaalse töötasu saamiseks peab ta raha erinevatest kohtadest kokku kombineerima,» tõdes Jaanson. «Seepärast on kokkulepe, et ta saab Pärnus ka noortetreeneri palga, kuid tegelikult ei jõua ta meeste kõrvalt neid juhendada. Sellises seisus jäävadki noored treenimata. Kui ta aga tegeleks noortega, ei oleks meeste juhendamine mõeldav. Muudmoodi ta aga normaalset palka kokku ei saa.»

Kultuuriministeeriumi asekantsleri Tõnu Seili sõnul võivad kirjeldatud probleemid varsti laheneda. «Uuest aastat plaanime A- ja B-kategooria toetust saavate sportlastega sõlmida töölepingud ja senine stipendium muutub palgaks,» väitis Seil. «Samuti tõusevad parimate treenerite palgad pedagoogidega samale tasemele.»    

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles