Balti liiga võitudel pole endist kaalu

Peep Pahv
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tartu Rock ja Riia VEF püsivad Balti liiga tabeli tipus, kuid eurosarjas ei taga see sarnast eduteed.
Tartu Rock ja Riia VEF püsivad Balti liiga tabeli tipus, kuid eurosarjas ei taga see sarnast eduteed. Foto: Margus Ansu

Need Tartu Rocki korvpallimeeskonna fännid, kes pelgasid, et teisipäeval eurosarjas saadud kaotus näitab tiimi vormilangust, võivad rahulikult hingata – laupäeval saadi Balti liigas taas võit. Küsimus on aga selles, kas see näitab nende kõrget taset.    
 



Eesti meistermeeskond liigub tänavu Balti liigas liidrite seltskonnas, kolme õnnetu kaotuse kõrvale on kogutud häid võite. Ilmselt seepärast mõjus teisipäeval EuroChallenege sarjas Šveitsi liiga liidrilt Luganolt saadud kaotus ootamatu ja murettekitavana.

Laupäeval jätkas aga Rock Balti liigas heas rütmis, võõrsil saadi jagu TTÜ/Kalevist 94:74. Kõik oleks nagu parimas korras, seega oli Luganos juhtunu vaid lihtsalt ebaõnn? Rocki abitreeneri Gert Kullamäe arvamustest kumab aga läbi tõdemus, et küsimus on hoopis kahe sarja tasemevahes.

Kullamäe hinnangul on Balti liiga tase langenud ja seal saavutatud võidud kipuvad devalveeruma. Seevastu eurosarjas mängitakse hoopis kvaliteetsemat korvpalli.

«Eurosarja esimeses mängus Luganoga tegime teisel veerand­ajal kuus või seitse pallikaotust ja vastane pääses kümne punktiga juhtima – selline vahe püsis lõpuni,» meenutas Kullamäe. «Selles sarjas ei anta mõõnade heastamiseks palju võimalusi, Balti liigas on aga võimalik mängu käigus eksimusi korvata.»

Veel paar aastat tagasi võis Balti liigat pidada väga tugevaks sarjaks. Tänavu on aga eurolii­gas pallivad Kaunase Žalgiris ja Vilniuse Lietuvos Rytas põhiturniiril osalemisest vabastatud, samas suurendati liigas osalejate arvu 14ni. Seega heitlevad 12 Leedu, Läti ja Eesti lihtsurelike meeskonda selle nimel, et pääseda kahe hiiu vastu nelja tugevama finaalturniirile.

Taseme ühtlustumine ja keskpäraste meeskondade lisandumine on viinud selleni, et Balti liiga võidud ei anna suures plaanis meeskonna tegelikust seisust selget pilti. «Euroopa korvpall on hoopis midagi muud,» nentis Kullamäe. «Lisaks on eurosarja süsteem karm – alagrupiturniiril saame kuus mängu, seega on need kõik kulla hinnaga. Kui selline kohtumine satub halvale päevale, võib see maksta terve hooaja.»

Möödunud nädalal Luganos saadud kaotus panigi Rocki keerulisse seisu. Nelja meeskonna konkurentsis kahe hulka tulemiseks ei piisa ainult koduväljakul saadud võitudest. Samas ootab tartlasi homme väga tõsine vastane, külla tuleb Bulgaaria tugevaim klubi Sofia Lukoil.

Eile said tartlased videolindi Sofia meeskonna koduliiga mänguga. Seda vaatamatagi teadis Kullamäe, et vastastel on tagaliinis teravad ameeriklased, korvi all möllab aga võimas lätlane Kaspars Kambala, oma panuse annavad ka mõned kohalikud mängijad.

Rock vajab tugeva vastase üle võitu, muidu muutub tabeliseis hapraks ja nädal hiljem Portugalis peetavast kolmandast mängust saab elu ja surma lahing.

Mõeldes homsele tähtsale mängule, andsid Rocki treenerid eile Eesti meistriliiga kohtumises Võruga mitmele põhimehele puhkust. Kapten Vallo Allingu, Janar Talts ja grusiinist mängujuht Giorgi Tsintsadze rassisid palliplatsi asemel hoopis üldkehalist seisundit toetaval treeningul.

Võimaluse saanud teine ešelon oli aga alguses liiga autsaideriga hädas – esimene veerandaeg lõppes viigiga 8:8! Lõpuks kärises vahe siiski 18-punktiliseks.

Sarnaselt Rockiga oli vähemalt ühel veerandajal endast nõrgemaga probleeme ka nende kodusel suurel konkurendil Kalev/Cramol. Laupäeval suutsid nad Rapla Piimameister Otto vastu visata kolmandal veerandajal vaid kolm punkti. Suurt võitu ei vääranud aga seegi nõrkushetk. 

Korvpall
Balti liiga
TTÜ/Kalev – Tartu Rock 74:94

TTÜ: Archibald 22, Osby 16, 14 lp, Keedus 9, Pilk 7, Kaja 5, Kriisa 4, Klementsov 4, Roos 3, Kurg 2.
Rock: Talts 21, Tsintsadze 16, Sokk 11, Eichfuss 11, Eziukwu 9, Leppik 9, Veideman 9, Allingu 8.
Tabeliseis: 1. Riia VEF 7 võitu – 1 kaotus, 2. Rock 7-3, 3. Nevezis 6-1, 4. Ventspils 6-2, 5. Rudupis 5-3, 6. Šiauliai 5-4, 7. Dolphins 4-3, 8. Kalev/Cramo 3-4, 9. Ljepaja 2-6, 10. TTÜ/Kalev 2-7, 11. Perlas 1-6, 12. Valmiera 0-8.

Eesti meistriliiga
TTÜ/Kalev II – Kalev/Cramo 81:98 (Arnold 29, Raudla 14 – Dunigan 16, Keerles 15)
Rock – Võru 85:67 (Veideman 23, Eicfuss 16 - Thorton 23, Velleramm 13)
TTÜ/Kalev – Pärnu 103: Pärnu 75 (Pilk 20, Osby 19 – Raap 22, Raadik 15)
Rapla Piimameister Otto – Kalev/Cramo 52:80 (Kaldre 11, Ringmets 10 – Dunigan 15, Arbet 12)
Tabeliseis: 1. Kalev/Cramo 11-2, 2. Rock 9-1, 3. TTÜ/Kalev 8-2, 4. Tarvas 6-3, 5. Rapla 4-7, 6. TTÜ/Kalev II 4-7, 7. Valga CKE Inkasso 3-6, 8. Pärnu 9-2, 9. Võru 0-10.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles