Saksamaa tõkkejooksja avaldus tekitas kergejõustiklastes pahameeletormi

Merili Luuk
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Matthias Bühler
Matthias Bühler Foto: KH/imago/Karina Hessland

Londoni MMil tõkkejooksus 21. koha saanud Matthias Bühleri sõnavõtt Saksamaa spordirahastamise aadressil on ajanud paljudel kergejõustiklastel harja punaseks.

Bühler rääkis Londoni MMil Saksamaa meediale, et kergejõustiklased ei saa kodumaa alaliidult piisavalt palju toetust ning Saksamaal hinnatakse vaid jalgpallureid. «Kui mind vanemad ei toetaks, lõpetasin kohe sporditegemise,» rääkis Bühler Süddeutsche Zeitungile.

Seitsmekordne Saksamaa meister on 2013. aastast treeninud talviti maailmarekordimehe Aries Merritiga, kuid sõnas, et koostöö maksab liiga palju ning alaliit sellesse ei panusta.

«Tavaliselt kulub 30 000 eurot aastas. Klubi toetab mind, saan lisatoetust 300 eurot kuus ning mõningatel võistlustel teenin lisaraha. Kokku teenin ise 15000 – 20 000 eurot aastas, kuid sõltun ka oma vanematest. Ilma nendeta ei saaks ma rentigi makstud!» kurtis ta. Samuti heitis Bühler ette, et Saksamaal tasustatakse enim vaid jalgpallureid.

Bühleri väljaütlemine ei meeldinud põrmugi kümnevõistleja Rico Freimuthile, kes Londonis võitis hõbemedali. Intervjuus Bildile sõnas mitmevõistleja, et Bühler pole sellise kaliibriga sportlane, kellele vingumine oleks lubatud.

 «Võib-olla pidanuks ta suu kinni hoidma. Tõsi, ta võib sellest rääkida, aga see juhtus kindlasti valel ajal. Sellisel teemal võiksid sõna võtta tippsportlased nagu Thomas Röhler või Robert Harting, kes on näidanud arvestatavaid tulemusi.»

Rico Freimuth Londoni MMil 1500 meetri jooksus. Taamal paistab Janek Õiglane, kes sai MMil neljanda koha
Rico Freimuth Londoni MMil 1500 meetri jooksus. Taamal paistab Janek Õiglane, kes sai MMil neljanda koha Foto: Sebastian Wells/imago/Sebastian Wells

«Ta peab iseennast süüdistama, kui aastas 30 000 eurot kulutab. Ta ei pea ju Ameerikas treenima, sest ma olen seal treenimata temast kiirem. Mida see talle annab? Järelikult mitte midagi,» oli resoluutne. «Sellise asja pärast kaevata on rumalus.»

Tõsi, Freimuthi arvates võiks ühel hetkel rahateenimine üle vaadata. «Mu elu pole pärast medalit oluliselt muutunud. Kõik teised teenivad minu medalist isegi rohkem kui mina. See ei peaks nii olema,» tõdes ta.

Vetter: Neymari ja Dembele miljoniüleminekud on vastuvõetamatud

«Me pole küll nii hinnatud kui jalgpallurid, aga võrreldes teiste spordialadega oleme heas seisus. Mida teised sportlased mõtlevad, on kohati palju hullem,» rääkis Bildile odaviske maailmameister Johannes Vetter ning lisab, et Bühler tegi ala mainele hoopis kahju.

«Ta ei motiveeri noori kergejõustikuga tegelema. Nüüd näevad vanemad, et ainult jalgpalliga saab ennast ära elatada, sest Bühler ei jaksa korteriüüri maksta. Nad saadavad oma lapsed jalgpallitrenni, mitte kergejõustikusse.»

Siiski ei teeni kergejõustiklased jalgpalluritega võrreldes tõesti palju raha – Saksamaa tippkergejõustiklaste kuupalgad on 1500 ja 3000 euro vahel. «Jalgpalli tuleb üha enam ja enam miljoneid. On vastuvõetamatu, milliste rahade eest tegid ülemineku Dembele ja Neymar. Jalgpalli ja teiste spordialade vaheline auk muutub üha suuremaks.»

Johannes Vetter - odaviske maailmameister/Chai v.d. Laage
Johannes Vetter - odaviske maailmameister/Chai v.d. Laage Foto: Gladys Chai von der Laage/imago/Chai v.d. Laage

Vetteri arvates oleks sportlastel jabur raha valitsuselt juurde küsida: «Kuidas seda maksumaksjale selgitada? Needsamad maksumaksjad istuvad OMi ja MMi ajal telerite ees ja ootavad medaleid. Kui neid ei tule, küsitakse miks. Sportlastena peame aru saama, et teatud spordialadel pole tulemuste propageerimiseks piisavalt raha.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles