Ohtlik suusamääre põhjustas Soome hooldemehe surma? (2)

Toimetas Indrek Raudkivi
Copy
Suuskade määrimine
Suuskade määrimine Foto: DOMINIC EBENBICHLER/REUTERS/Scanpix

Norra väljaanne Dagbladet on avaldamas sarja lugusid sellest, kui kahjulikud võis isegi surmavad võivad olla kõige võimsamad, flouri sisaldavad suusamäärded. 

Euroopa Liit valmistab ette seadusi, mis keelaksid teatud liiki flouri sisaldavate määrete kasutamise ja müügi Liidu piirides, sest flouriühendite kahjulikkus inimorganismile on teada juba pikka aega.  

Teisipäeval avaldatud artiklis tuuakse näiteks vaid 43-aastaselt manala teele läinud endine Soome laskesuusakoondise liige Mauri Lahtela. Norra väljaanne küsitles teist Soome laskesuusatamise legendi, neljakordset maailmameistrit ja kolmekordset olümpiamedalisti Heikki Ikolat.  

Ikola rääkis, et suurem osa varalahkunud Lahtela sugulastest ja sõpradest usub, et mehe surma kopsuvähki põhjustasid just flourimäärded.

«Lahtela oli pärast sportlaskarjääri lõppu nii Soome laskesuusa - kui murdmaasuusatamisekoondise määrdemeister. Kaheksakümnendatel olid flourimäärded täiesti uus asi ja nende ohtlikkusest ei teatud suurt midagi. Tööohutus, hingamise kaitsmine ja töökoha õhuvahetus - nendest polnud juttugi,» rääkis Ikola. 

Lahtela kopsuvähk tuli ilmsiks, kui ta Anterselvas sattus õnnetusse ja ribid murdis. Teda ravinud arst jõudis vähile jälile. Ikola oli tol ajal Soome laskesuusatamise peatreener.

Dagbladeti info kohaselt on Lahtela juhtum üks seitsmest, kus kopsuvähi tekitajana kahtlustatakse flourimäärdeid.

Vett ja mustust efektiivselt hülgavad flourimäärded on juba kolmkümmend aastat tippsuusatajate hooldemeeste asendamatuteks abimeesteks. Tänapäeval kasutavad hooldemeistrid ohtlikke aurude hingamisteedesse sattumise eest maske.

Endine tippsuusataja ja 20 aastat määrdemeistri ametit pidanud Urmas Välbe ütles, et tema ühtki vähijuhtumit suusatajate hooldetiimide liikmete seas ei tea.

«Siis oleks jutt laiali läinud ja ma oleksin saba jalge vahel ammu sellest ametist loobunud.» Üheksandat hooaega Venemaa murdmaasuusakoondise hooldetiimi pealikuna alustav Välbe lisas, et ainus jama, mis teda ehk flourimääretest tingituna vaevanud, on hoopis teisest ooperist.

«Kui tippsuusataja karjääri lõpetasin, siis mul näpuotsad pragunesid, sest suusatajana puhastasin suusasooni isiklikult oma pisikeste sõrmedega. Arstid arvasid, et A-vitamiini puudus, aga tegelikult oli süüdi flour.» 

«Praegu on hooldemeestel ikkagi võimsad maskid, norrakatel on rekkas selline ventilatsioon, et imeb kogu mürgise auru ära, meilgi tõmbab ventilatsioon vahest auto täitsa vaakumisse,» rääkis Välbe. 

Välbe, kes lisaks idanaabrite määrdešefi vastutusrikkale ametile ainuisikuliselt hoolitseb mitmekordse maailmameistrivõistluste medaliomaniku ja Pyeongchangi OMi teatehõbeda ja 50 klassika pronksi Andrei Larkovi suuskade eest, leidis, et suitsetamine on kindlasti ohtlikum - määrdemeistri amet ikkagi nii hullusti kopsudele kindlasti ei mõju.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles