Tšehhid leinavad viinakuradile alla vandnud hokitšempionit

Postimees Sport
Copy
Leinaküünal.
Leinaküünal. Foto: Madis Veltman

Tšehhi hokiüldsus on leinas, sest teisipäeval lahkus 61-aastaselt siit ilmast Miroslav Fryser. 

Ostravas sirgunud Fryser oli omal ajal särav hokimees. Ta kuulus erinevatesse Tšehhoslovakkia noortekoondistesse ning sai tiitlivõistlustelt hõbemedalid kaela nii U18 vanuseklassis (1977. aasta EM) kui ka U20 vanuseklassis (1979. aasta MM-hõbe ja EM-hõbe).

Samal aastal murdis Fryser ka Tšehhoslovakkia A-koondisesse, kellega teeniti 1979. aasta MMil hõbe ning kaks aastat hiljem pronks. Samasse perioodi jääb ka tema klubikarjääri suurim võit, kui ta tuli Vitkovice meeskonna ridades Tšehhoslovakkia meistriks. 

Vahetult pärast seda siirdus Fryser teisele poole Atlandi ookeani ja tegi endale nime NHLis. Quebec Nordiquesi, Toronto Maple Leafsi, Detroit Red Wingsi ja Edmonton Oilersi eest käis ta üheksal hooajal kokku jääl 415 kohtumises, viskas 147 väravat ja kogus 183 söödupunkti. 

Pärast karjääri lõppu tegutses Fryser treenerina ning tema suurimaks saavutuseks tuleb pidada Merani klubiga võidetud Itaalia meistritiitlit (hooajal 1998/99).

Viimased kümmekond aastat mehe elus enam nii säravad polnud. Viinakuradile sõrme andnud Fryser vaevles pidevate terviseprobleemide käes ning talle oli tehtud nii maksa- kui ka neerusiirdamine. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles