ROK: me pole Venemaa sportlasi olümpiale tagasi lubanud, jutt käib nende Aasiasse võistlema laskmisest (3)

Toimetas Karl Juhkami
Copy
ROKi ja Venemaa lipp. Pilt on illustreeriv.
ROKi ja Venemaa lipp. Pilt on illustreeriv. Foto: Hannibal Hanschke

Kuigi Rahvusvaheline Olümpiakomitee (ROK) tuli hiljuti välja avaldusega, et ükski sportlane ei peaks passi pärast olümpialt eemale jääma, avades nõnda justkui Venemaa ja Valgevene sportlastele ukse Pariisi, kinnitas ROK täna, et ühtegi otsust pole sel teemal veel langetatud. 

«Venemaa või Valgevene passiga sportlaste osalemise kohta Pariisi 2024. aasta olümpiamängudel ei ole langetatud veel ühtegi otsust,» sõnas ROK täna oma kodulehele postitatud pikas usutluses, kus nende esindaja vastas Ukraina sõja ning Venemaa ja Valgevene sportlastega seotud küsimustele.

«Praegu on arutluse all nende (Venemaa ja Valgevene sportlaste – K. J.) osalemine tuleval suvel Aasias toimuvatel rahvusvahelistel võistlustel. Ühestki ROKi avaldatud dokumendist ei leia aga viidet Venemaa või Valgevene passiga sportlastele seoses 2024. aasta Pariisi olümpiamängudega,» lausus esindaja.

Selle peale järgnes täpsustav küsimus, kas Aasia võistlustel osalemine ei tähendagi ukse avamist Pariisi olümpiale. 

«Me ei saa selle küsimuse üle spekuleerida, kuna ei tea, kas ja kuidas astutakse esimene samm. Üks on aga selgemast selgem: me ei räägi Venemaa ega Valgevene sportlastest, vaid neutraalsetest atleetidest, kes järgivad meie seatud rangeid tingimusi, sealhulgas ei tohi nad end tutvustada oma riigi ja olümpiakomitee kaudu ning nende suhtes järgitakse kõiki antidopingu reegleid,» kõlas vastus.

ROKi esindaja sõnul praegu alles töötatakse välja võimalikke tingimusi, kuidas neutraalse sportlasena olümpial osaleda, mistõttu pole võimalik ka vastata, kuidas ja mil määral Venemaa ja Valgevene sportlaste sõjameelsust kontrollitakse.

«Millised need üksikasjad võiksid välja näha, tuleb veel välja töötada ja otsustada. Praegu on ennatlik sellele küsimusele vastata,» lausus esindaja.

Millal võiks ROK aga võtta vastu otsuse, kas Venemaa ja Valgevene sportlased pääsevad Pariisi olümpiale ja sellega soetud kvalifikatsioonivõistlustele? 

«ROK jätkab kahepoolsete konsultatsioonide teel iga rahvusvahelise föderatsiooniga, kellel on oma rahvusvaheliste võistluste osas ainuvõim, kontseptsiooni uurimist. Üksikasjad ja ajakava saab määrata alles pärast kõnealuseid konsultatsioone,» kõlas esindaja poliitkorrektne vastus.

Kommentaarid (3)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles