Uus joonedraama – Škele imevise murdis Tarva

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pärast mängu lõppu oli Tarva peatreener Andres Sõber kohtunik Aare Halliko otsuse peale pahane ja väljendas oma tundeid üsna emotsionaalselt.
Pärast mängu lõppu oli Tarva peatreener Andres Sõber kohtunik Aare Halliko otsuse peale pahane ja väljendas oma tundeid üsna emotsionaalselt. Foto: Mihkel Maripuu

Kalev/Cramo ja Rakvere Tarva vaheline poolfinaalseeria algas intrigeerivalt, mis lubab reedel põnevat jätku.
 


«Jalg oli joone peal, Halliko! Tunnista oma viga! Näed, küsi meeste käest, kes nägid, kui sa ise ei näinud!» Sellise sõnavalinguga kostitas Rakvere Tarva korvpallimeeskonna peatreener Andres Sõber poolfinaali avakohtumise järel kohtunik Aare Hallikot. Sõbra sisemus kees ja triiksärk ta seljas oli läbimärjaks higistatud. Suur mees oli andnud endast treeneripingil kõik ja talle tundus, et juba käeulatuses olnud võit oli temalt ja ta hoolealustelt ebaõiglaselt käest rebitud ja Kalev/Cramole antud.

Jutt käis ilmselt ühest Eesti korvpalli imelisemast korvist. Kalevi rünnak oli liiva jooksmas – pall pidi juba auti lendama, kui lätlasest leegionär Armands Škele sellele järele hüppas ja tagantkätt korvi poole saatis. Pall lendas korvi! Kalevi kaotusseis vähenes kolmepunktiliseks 74:77. Lõpuni jäi pisut rohkem kui kaks minutit ja selline korv võis olla murdemomendiks.

«Olen sada protsenti kindel, et Škele jalg oli joonel,» lausus Sõber ka kümmekond minutit pärast mängu lõppu, pisut rahunenuna. Tegelikult jätkus veel pingelist heitlust lõpusekunditeni – käis viimane minut, kui tablool oli viik 84:84. Siis tabas Joosep Toome koos veaga ja lisas vabaviske, teisel pool platsi saatis aga Martin Dorbek mõni hetk hiljem kaks vabaviset mööda. Veel mõni sekund ja Gert Dorbeku vabavise kasvatas Kalevi edu neljapunktiliseks. Tarvas enam korvini ei jõudnud, mängu lõpptulemuse vormistas Tanel Sokk nelja vabaviskega. 92:84 ja Kalev asus poolfinaali juhtima.

«Škele korv oli võib-olla kümnendi korv, eriti tähtis oli ta emotsionaalselt. Ise ta muidugi väidab, et õnnega ei olnud siin midagi pistmist,» rääkis eile Kalevi peatreenerina tegutsenud Alar Varrak. «Ega me ei uskunud, et mäng kergelt tuleb, aga see oli meie endi viga, et sellise mõõna sisse lasime. Me ei tohiks endale sellist asja lubada.»

Kalev alustas küll bravuurikalt, ent Tarvas tõmbas ennast järele ja pääses kolmandal veerandajal juba ise juhtima. Otsustavatel hetkedel jäi aga mõne Tarva palluri panus tagasihoidlikuks. Eriti valju häälega pahandas Sõber Reinar Hallikuga, kes piirdus eile vaid kaheksa punktiga, ent samas pakkus mitmel rünnakul kummalisi lahendusi.

«Juhtisime lõpu eel kaheksa puntiga, sellist mängu ei tohiks enam ära anda,» tõdes Sõber. «Mõnede meeste panus jäi kesiseks. Hallik jättis ühes olukorras õigel ajal vea tegemata ja kangutas vasturünnakul rumala viske. Mõnele mehele võib andeks anda, aga temale mitte – meil on asjad kokku lepitud ja ma nõuan, et neid ka täidetaks.»

Sõber nentis, et Halliku kesised esitused tähtsates mängudes muutuvad juba tavaliseks. Samamoodi kui eile kõrbes pikakasvuline mängumees ka Balti liiga finaali avamängus.

Tervikuna jäi aga Sõber mänguga rahule. «Tegime head tööd ja tundsin end ise ka pingil hästi,» lausus ta. «Koosseisust lähtuvalt kasutasin kord mees-mehe, kord maa-ala kaitset ja see toimis.»

Kalevi peatreener Aivar Kuusmaa kandis eilse mängu ajal karistust ja istus tribüünil. «Taktika oli juba varemalt paika pandud. Laias laastus oli teada juba varem, kes keda katma hakkab. Kolmanda veerandaja 30 punkti oli siiski liig mis liig,» lisas Varrak. «Mängu ajal meil Kuusmaaga suhtlust ei olnud, poolajal aga küll. Ta teadis, et me täna võidame.» Ta tunnistas, et vahepeal oli siiski nende jaoks küllaltki nutune seis.

«Täna käitusin nagu tavaline pealtvaataja. Oli huvitav korvpalliõhtu,» sõnas Kuusmaa.

«Igas mängus on elemente, millega ei saa rahule jääda. Täna ei olnud me valmis maa-ala kaitseks. Samas ei olnud nad võimelised mees-meest mängima.»

Kuusmaa uskus, et kalevlased mängisid end lahti, ja jäi arvamuse juurde, et seeria lõppeb 3:0. «Rakvere mängis tubli mängu, kuid arvan, et neil hakkab iga kohtumisega raskemaks minema,» lausus ta.

KORVPALL
BC Kalev/Cramo – Rakvere Tarvas 92:84

Kalev/Cramo: Škele 19, Arbet 14, Fall 12, ­Uljanko 10, Sokk 10, Dorbek 10, Toome 8, Tamm 7, Kitsing 2.
Tarvas: Sirsins 26, Cipruss 19+10 lp, Umrasko 17, Hallik 8, Dorbek 7, Oja 4, Vahter 3.
Kalev/Cramo juhib kolme võiduni mängitavat seeriat 1:0.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles