Kumb karjub kõvemini: Šarapova või Azarenka?

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Maria Šarapova sõnul on ta karjääri algusest saadik samamoodi häälitsenud nagu praegu.
Maria Šarapova sõnul on ta karjääri algusest saadik samamoodi häälitsenud nagu praegu. Foto: SCANPIX

Nüüd, kui juba pool aastat on naiste tennise tipus püsinud Maria Šarapova ja Viktoria Azarenka, on turniiride tippmängud muutunud häälekamaks – olgu siis finaalis üks neist või mõlemad, karjumine kaasneb alati.

Löögi saatel karjumine algas tennises Monica Selesi esiletõusuga, kuid tollal oli ta üksik hunt. Nüüd tehakse kisa rohkem ja paraku on häälitsejate seas ka paremikku kuuluvaid tennisiste, kirjutab ajakirja Tennis kodulehekülg.

Kumb karjub kõvemini ja kumb ebameeldivamalt, kas Šarapova või Azarenka, selle üle on arutletud palju ning on maailma ajakirjanduses ilmunud ka kommentaare. Kui nad omavahel Miami turniiri finaalis mängisid, kirjutas The Telegraph: «Ühe pika pallivahetuse ajal muutus kisa sedavõrd naeruväärseks, et rahvas hakkas itsitama.»

«Azarenka karje on pigem kõrge häälega vingumine, mida võib kergesti segi ajada paabulinnu paaritushüüuga,» kirjutas The Times. «See on rünnak inimeste kõrvadele, nagu siga oleks jäänud aia vahele,» kirjutas Azarenka kohta Sports Illustrated. «Tunne on selline, et ta nagu naudiks kellegi antud kõva laksu,» iseloomustas The Guardiani naiskolumnist. Veel üks kirjeldus: «Tühjeneva õhupalli hääl.»

Nagu näha, on tenniseajakirjanikud üsna värvikalt Azarenka vinguvaid karjeid kirjeldanud. Kuid Šarapovat pole nad samuti hellitanud, ka teine karjuja saab oma jao. «Oma äärmuslikkuses on see nagu kaikaga pihta saanud öökulli kisa,» kirjutas The Times.«Nagu naine, kes sünnitab kolmikuid,» iseloomustab The Telegraph. Veel kirjeldust: «Nagu tuletõrjeauto signaal oleks teie suunas lähenemas.» Või lihtsam iseloomustus: «Vihane papagoi.»

Nüüd aga karjetest statistiliselt. Detsibellide poolest võidab Šarapova Azarenkat 105:95. Šarapova 105 detsibelliga võrdub umbkaudselt kiirabiauto sireen, kuid väikelennuki maandumisel või mootorratta käivitamisel on müra väiksem. Lõvi möirgab siiski tugevamalt, 110 detsibelli. Azarenka karje on küll vaiksem, ent kestab kauem, keskmiselt 1,5 sekundit.

Šarapova ja Azarenka vastasmängijatest mitmed arvavad, et karjumist saab tagasi hoida, kuid nad ei püüagi, sest kisa tegemine tuleb vastase häirimise tõttu kasuks. «Olen kindel, et mõned mängijad karjuvad meelega,» arvas Caroline Wozniacki, kuid nimesid ei nimetanud. «Nad ei tee seda treeningutel, kuid võistlusmängus hakkavad kisama. Kohtunikud peaksid kindlasti seda piirama. Liiga kõva karje korral ei kuule vastane palli tabamist, mis on oluline. Sa ei saa aru, kui tugevalt ta palli lõi ning hindad trajektoori valesti.»

Azarenka ise ütleb nii: «Niimoodi ma mängin, nii olen harjunud juba lapsest saadik. Olin noorteklassis füüsiliselt teistest nõrgem ja karjumine andis mulle lisajõudu. See käib minuga kaasas, mis siin ikka teha.»

Šarapova: «Olen olnud samasugune kogu karjääri vältel. Ükski minu tennisemängu jaoks tähtis inimene pole öelnud, et peaksin selles osas midagi muutma.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles