Tiimikaaslane rikkus Taaramäe puhkepäeva

Kristjan Jaak Kangur
, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Cofidise meeskonna boss Yvon Sanquer pidi pärast Remy di Gregorio vahistamist vastama ajakirjanike teravatele küsimustele.
Cofidise meeskonna boss Yvon Sanquer pidi pärast Remy di Gregorio vahistamist vastama ajakirjanike teravatele küsimustele. Foto: AFP/SCANPIX

Tour de France’i tänavune esimene dopinguskandaal tabas eestlasi kõige valusamini, sest vahi alla sattus Cofidise rattur Remy di Gregorio.
 

Tour de France’i eilne esimene puhkepäev pidanuks ratturitele olema harv lõõgastushetk. Selle asemel tõmmati Rein Taaramäe meeskond Cofidis varastel hommikutundidel skandaali, mis võib mõjutada kogu nende tuuri.

Ajal, kui Taaramäe ja tema kolleegid Bourg-en-Bresse’i linna hotellis veel väsimust välja puhkasid, koputas 26-aastase Remy di Gregorio uksele Prantsuse politsei ning viis mehe vaikselt, kuid otsustavalt kaasa. Teised meeskonna töötajad, rääkimata ratturitest, said juhtunust teada alles mitu tundi hiljem. «Kell 11 läksime trenni. Trennis tuli mõte, et huvitav, kus Remy on. Ei saanud arugi, et ta kuhugi kadunud oleks. Ei osanud midagi arvata ka – ehk sõidab täna üksi,» kirjeldas Taaramäe hommikut oma blogis mänguportaalis paf.com.

Hotellis kutsus aga spordidirektor Stephane Auge sõitjad kokku. «Ta oli ukse taga ja lausus: «Koosolek! Meil on Di Gregiga suured probleemid.» Judinad käisid läbi,» meenutas Taaramäe halba hetke. «Arvasin esialgu, et äkki tabas teda mingi tõsine terviserike ja ta on haiglas või sootuks kutu – usaldus oma tiimi meeste vastu on kogu aeg vettpidav olnud ja ei tekkinud mõtetki, et mingi muu jamaga tegu. Hirm oli,» kirjeldas eestlane. «Koosolekul öeldi aga, et politsei viis ta ära, nii et keegi tiimist isegi ei näinud.»

Patud jäävad Astana aega

Kui esialgu polnud Cofidiselgi vähimatki aimu, miks sandarmid di Gregorio kinni pidasid ja kodulinna Marseille’sse ütlusi andma sõidutasid, siis aegamööda hakkas infot välja imbuma. Prantsusmaa päevaleht L’Equipe avaldas, et ratturile saadi jälile siis, kui ta võttis telefonikõne meestele, keda kahtlustati dopinguainete vahendamises. Igatahes on juhtumiga seoses vahi alla võetud veel kaks meest ja politseil on õigus neid ilma üksikasju avaldamata 48 tundi kinni pidada.

Mis aga Cofidise jaoks kõige olulisem – uurimine, mille käigus di Gregorio vahistamiseni jõuti, algatati juba eelmisel aastal. Toona sõitis prantslane aga alles Astana särgis. Pärastlõunal viimaks ajakirjanike ette astunud Cofidise peamänedžer Yvon Sanquer andis selgelt mõista, et prantslase hotellitoast leiti midagi politseile huvipakkuvat.

«Ma ei tea, mis ained need täpselt olid. Kuid minu meelest ei olnud tema vahistamise viis tema tegudega proportsioonis,» rõhutas Sanquer. Taaramäe ega ilmselt ka teiste ratturite elupaik uurijatele huvi ei pakkunud. «Minu teada minu tuba küll läbi pole otsitud. See on sama sassis kui eile õhtulgi,» leidis eestlane jõudu hapu olukorra üle naljagi visata.

Uudis oli šokk

Di Gregorio eksisammu ennast Sanquer aga vähimalgi määral ilustama ei hakanud. «On sõitjaid, kes ei oska iialgi nendega toimuvast õppida. Sellest on tuline kahju. Ta on meeskonna reetnud ja rikkunud lepingut, mida me alles kuu aega tagasi uuendasime,» teatas meeskonna juht karmilt. Cofidis kõrvaldas di Gregorio tuuri meeskonnast ning kinnitas, et kui süüdistustel alust on, pole prantslasele mõistagi enam meeskonnas kohta.

Ka Taaramäe tunnistas, et uudis oli kõigile täielik šokk. «Kõik olid sõnatud ja mõnel mehel voolasid pisaradki. Keegi ei oleks osanud seda oodata. Usaldus üksteise vastu on liialt suur olnud ja oleme kõik uued kiiresti omaks võtnud,» sõnas eestlane. Samas avaldas ta heameelt, et valemängurid vahele jäävad.

Esmase hirmu, et tänase uudisega saigi tuur Cofidise ja Taaramäe jaoks läbi, hajutas meeskond siiski kiiresti. «Tegu on ühe ratturi eksisammudega. See ei õõnesta tervet ülejäänud meeskonda, nemad ei pea ühe inimese tegude tõttu kannatama,» lausus Sanquer, kes kohtus ajakirjanikega igaks juhuks meeskonna peatuspaigast eemal asuvas hotellis, et vältida sõitjate sattumist meedia turmtule alla. «Peame täna juhtunut külma peaga analüüsima ja edasi minema.»

Cofidis on teinud viimastel aastatel meeletult tööd, et minevikuvarjudest vabaneda ja oma mainet puhastada. Neli aastat tagasi jättis meeskond Tour de France’i pooleli, sest itaallane Cristian Moreni andis positiivse dopinguproovi – tema organismist leiti testosterooni. Veel neli aastat varem vahistas Prantsusmaa politsei Cofidise värvides sõitnud David Millari ja Cedric Vasseuri, leides nende juurest meessuguhormoone, EPOt ja amfetamiini.

Millar ja veel üks Cofidise sõitja Philippe Gaumont süüdistasid seejärel avalikult nii meeskonnakaaslasi kui ka tiimi arste laialdases dopingutarvitamises. Viimaste juhtumite järel palkaski Cofidis Eric Boyeri, kes viis meeskonnas läbi suurpuhastuse.

Di Gregorio pidanuks kõigi eelduste järgi olema Taaramäe peamine abiline eesootavates rasketes mägedes. Sellest hoolimata ei lase eestlane veel pead norgu. «Eks ma loodan, et meeskond sõidab tuuri edasi ja me sekkume ka kõrgesse mängu, kogu selle jama kiuste!» ütles üldarvestuses 12. kohta hoidev Taaramäe.

Täna ootab rattureid ees 194,5 kilomeetri pikkune etapp Maconist Bellegarde-sur-Valserine’i ja Prantsusmaa rängim mägi Grand Colombier – paarikümne kilomeetri jooksul tõustakse ligi 1250 meetrit kõrgemale. Salakavalaks teeb etapi aga see, et tõusu tipust finišini jääb veel tervelt 43 kilomeetrit.

Säratu abimehe karjäär sai ränga hoobi

Eile patuoina rolli sattunud Remy di Gregorio hoidis pärast esmaspäevast üheksandat etappi tänavusel Tour de France’il üldarvestuses 35. kohta. Seekordse tuuri parim koht tuli neljandal etapil, kui ta finišeeris Rouenis viieteistkümnendana.

2005. aastal profileeri kolinud 26-aastast di Gregoriot peeti kunagi üheks Prantsusmaa rattaspordi säravamaks talendiks. Temast loodeti järgmist võimekat mägironijat ning talle kleebiti külge koguni «uue Richard Virenque’i» silt.

Kuid prantslase võiduarve on jäänud suhteliselt napiks. Kuus hooaega Francaise de Jeux’ meeskonnas tõid ainsa märkimisväärse tulemusena kaasa vaid 2007. aastal Dauphine’i velotuuril saadud mägedekuninga särgi. Seejärel aastaks Astana tiimi kolinuna võitis di Gregorio oma karjääri ühe säravama saavutusena mullu Astana värvides etapi Pariisi-Nice’i velotuuril. Tänavusest oli di Gregorio nimel üks etapivõit Hispaanias Astuuria tuuril ning neljas koht Dauphine’i velotuuri ühel etapil.

Cofidisesse palgati di Gregorio ühe ja väga selge eesmärgiga – olla suurtuuridel meeskonna liidri Rein Taaramäe abistajaks. Tänavu jõudis prantslane talle antud rolli täita korra, kaheksandal etapil, kui aitas tõusul grupist maha jäänud Taaramäe ees tempot teha. Ilmselt jäi see nende kahe mehe viimaseks ühiseks tõusuks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles