Pettust tunnistanud kullavõitja õigustus: teised teevad sama

Kristjan Jaak Kangur
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Cameron van der Burgh pärast kuldmedali võitmist ja maailmarekordi püstitamist.
Cameron van der Burgh pärast kuldmedali võitmist ja maailmarekordi püstitamist. Foto: SCANPIX

Lõuna-Aafrika ujuja Cameron van der Burgh tunnistas, et kasutas 100 meetri rinnuliujumises olümpiavõitjaks tulles keelatud võtteid, ent õigustas ennast juba igale lapselegi tuttava põhjendusega – teised tegid ka!

Van der Burgh ujus finaalis maailmarekordi 58,46 sekundit ning võitis austraallase Christian Sprengeri ja ameeriklase Brendan Hanseni ees olümpiakulla. Nüüd tunnistas ta aga, et kasutas pööret tehes keelatud jalalööki. Samas puudub vee all toimuva jälgimiseks vastav tehnoloogia ja rahvusvaheline ujumisliit FINA ei saa viis päeva pärast võistlust van der Burghi enam kuidagi karistada.

Telekordustest on selgelt näha, et van der Burgh ei piirdu võistluse alguses ühe delfiinistiilis jalalöögiga – täpselt nii palju on neid stardis ja pööretes lubatud sooritada. Kuid lõuna-aafriklase kinnitusel ei jäänud tal lihtsalt muud üle, sest täpselt samamoodi käituvad kõik konkurendid. Ujuja hinnangul on viga selles, et reeglite täitmist ei kontrollita piisava rangusega.

«Seda teeb iga viimane kui üks ujuja,» lausus van der Burgh Eurospordile. «Asi on läinud nii kaugele, et kui sa samamoodi ei käitu, annad teistele edu. Kõik kompavad reeglite piire ja kui sina seda ei tee, siis tähendab see, et sa ei näe võitmiseks piisavalt vaeva,» märkis ta. Van der Burgh tunnistas, et käitub moraalses mõttes valesti, aga väitis ühtlasi, et kavatseb seda edaspidigi teha.

«Mind see ei vaeva. Mullu kaotasin 50 meetri rinnuliujumises MM-tiitli brasiillasele Felipe Franca da Silvale, sest tema tegi mitu jalalööki, mina aga mitte,» jätkas olümpiavõitja. «Ujujaid peataks vaid see, kui viidaks sisse veealuse videopildi kontroll. Ma ei ole valmis ohverdama nelja aasta pikkust ränka tööd ja ettevalmistust selle nimel, et kinkida võit kellelegi, kes on valmis reegleid rikkuma ja sellest karistuseta pääsema – nagu eelmine aasta näitas, siis korduvalt,» sõnas ta.

Samas poleks van der Burghil midagi selle vastu, kui kohtunikud hakkaksid murekohta rangemalt jälgima. «Olen igati veealuse tehnoloogia kasutuselevõtu poolt, sest see aitaks ala arengule kaasa, aga nagu ma ütlesin – seni ei kavatse ma kaotada kellelegi, kes reegleid rikub,» lausus ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles