Murray lõpetas brittide pika ootuse

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Andy Murry ja võidukarikas.
Andy Murry ja võidukarikas. Foto: AFP / Scanpix

Pärast neli aastat tagasi USA lahtistel meistrivõistlustel finaali jõudmist on britid oodanud, et Andy Murrayst saaks esimene Briti meestennisist pärast Fred Perryt, kes suurturniiril triumfeerinud.

Seni neljal korral finaalis kaotusega leppima pidanud Murray vabanes kodusel Londoni olümpial triumfeerides lõpuks teda painanud pingetest ning võitis nüüd ka oma karjääri esimese suure slämmi turniiri, alistades ligi viis tundi kestnud finaalis 7:6 (10), 7:5, 2:6, 3:6, 6:2 tiitlikaitsja Novak Djokovici.

Ka Perry viimane võit pärines USA lahtistelt, tänavu möödus sellest 76 aastat.

«Mõistagi oli see väga emotsionaalne võit, poetasin pärast mängu ka mõned pisarad,» tunnistas 25-aastane Murray pressikonverentsil. «Ma polnud kurb, vaid uskumatult õnnelik. See tundus natuke uskumatuna, kuna olin selles olukorras varem olnud, aga polnud kordagi võitnud. Vahepeal hakkasin mõtlema, kas see üldse kunagi juhtub.»

«See oli äärmiselt raske mäng ja ma tunnen praegu suurt kergendust,» jätkas võiduga maailma edetabelis kolmandaks tõusnud ja Rafael Nadali neljandaks lükanud Murray. «Viimased päevad on olnud vaimselt väga väsitavad. Mul on hea meel, et sain sellega lõpuks hakkama.»

Murray avaldas, et muretses enne finaalmängu, kas suudab enda ja Suurbritannia lootused täita ja võidukarika koju viia. «Kahtlesin endas veel paar minutit enne väljakule astumist, mõtlesin, kas olen selleks võimeline,» selgitas ta, lisades, et ei oska ka võiduga veel toime tulla. «Pea on mõtteid täis, seda on keeruline seletada. Teekond on olnud pikk ja raske, aga ma ei suuda seda veel uskuda. Sisemiselt olen väga õnnelik, aga ma ei oska seda väga välja näidata.»

Käimasolev hooaeg on meeste tennises viimaste aastate valguses üsna eriline – üle pika aja oli kõikidel suure slämmi turniiridel erinev võitja, võidurõõmu said maitsta kõik maailma edetabeli esineliku mehed.

Aastat esireketina alustanud Djokovic alistas hooaja esimese suure slämmi turniiri ehk Austraalia lahtiste meistrivõistluste finaalis koguni viis tundi ja 53 minutit kestnud matšis 5:7, 6:4, 6:2, 6:7 (5), 7:5 Rafael Nadali, seda peetakse üheks tenniseajaloo parimaks mänguks.

Prantsusmaa lahtiste finaalis sai toona edetabelis 2. kohal paiknenud Nadal revanši, alistades Djokovici 6:4, 6:3, 2:6, 7:5. Wimbledoni finaalis võidutses tol hetkel maailma edetabelis 3. real asunud Roger Federer, olles 4:6, 7:5, 6:3, 6:4 parem kodupubliku suurlootusest Murrayst. Ning nüüd tuli ka Murray tähetund, turniiri alustades paiknes šotlane maailma edetabelis 4. real.

«Mul on väga hea meel, et kuulun sellesse tenniseajastusse, usun, et kõik nõustuvad – tegemist on läbi aegade parima ajastuga,» mõtiskles Murray. «Olen alati rääkinud, et kui oleks sündinud mõnel muul ajal, võitnuks ma ehk rohkem, aga ma poleks nii hea tennisist. Nadali, Federeri ja Djokoviciga mängimine on mind kõvasti paremaks muutnud.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles