Mati Alaver: suusatajad on paremad kui Risto Mätas

Jaan Martinson
, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Aivar Rehemaa.
Aivar Rehemaa. Foto: Priit Simson

Eesti parim distantsisõitja Aivar Rehemaa: «Olen just sellises vormis, nagu peangi olema.»

Suusatreener Mati Alaver tõdes pärast hooaja avavõistlust Olosel, et Eesti suusatajad on edasi arenenud ning jäävad maailma eliidist maha vähem, kui kergejõustiku MMil Moskvas 8. koha saanud odaviskaja Risto Mätas: «Kui suusatajad kaotavad parimale neli protsenti ja alla selle, siis Mätas jäi kergejõustiku MMil võitjale alla 9%.»

Olose esimese lume võistlus selget pilti Eesti koondislastest ei andnud. Üllatajaid ja eneseületajaid polnud, sest sprinteritest teine, Raido Ränkel, on varemgi kiirusega silma paistnud. Ootuspärase tulemuse said lisaks Ränkelile kirja ka Peeter Kümmel, Piret Pormeister, Aivar Rehemaa, Algo Kärp ja Karel Tammjärv. Ent üks asi on sõita Põhja-Soome metsade vahel, teine asi MK-etapil maailma eliidiga võidu. Tõde selgub Kuusamo etapil.

Suurvõitja Veerpalu

Üks eestlasest suurvõitja Olosel siiski oli: Andrus Veerpalu, kelle testitud suusad viisid Kasahstani esindaja Aleksei Poltoranini esikohale nii sprindis kui klassikasõidus. Veerpalu on Poltoranini juures suusa- ja määrdeeksperdina töötanud kaks nädalat ning jätnud endast vapustava mulje. Kahekordne olümpiavõitja rügavat ennastunustava pühendumusega, tema suusatunnetus ja tagasiside andmine olla maailma tipp ning Poltoranin kahetsenud, miks polnud Veerpalu mullu tema tiimis, sest siis võinuks kahe MM-pronksi asemel võita kirkamaidki medaleid.       

Distantsisõitjate parima tulemuse eest hoolitses Eesti koondise liider, katsevõistlustest vabastatud Aivar Rehemaa, kes sai 15 km vabatehnikasõidus 28. koha, kaotades võitjaks tulnud venelasele Pjotr Sedovile 1.05. Rehemaa sõnul pole Olose võistlusest vaja kaugeleulatuvaid järeldusi teha, sest eesmärk on silma paista olulisel hetkel. «Arutasin asja treener Anatoli Šmiguniga ja oleme mõlemad ühel meelel – vorm on just selline, nagu peabki olema. Kaotada võitjale pisut üle minuti pole hullu, sest olen teinud vaid ühe kiirustreeningu ja unise stardi nahka läks umbes 20 sekundit.»

Eelmise hooajaga võrreldes on märgata edasiminekut, kinnitas Rehemaa. «Mullu jäin 2. koha saanud soomlasele Matti Heikkinenile alla kaks minutit, nüüd ainult 57 sekundit. Kusjuures ajalugu on näidanud, et ainuüksi nädalaga võib tulemust minuti võrra parandada.»

Lisapingeid pole vaja

Lisaks Rehemaale löövad kahe nädala pärast toimuval Kuusamo MK-etapil distantsisõitjatest kaasa 10 km klassikasõidus Eesti parim Kärp (kaotas esikoha saanud Poltoraninile 53 sekundit) ning Tammjärv, kes jäi Kärbile alla vähem kui 10 sekundit. Sprinteritest stardivad Kuusamos Kümmel ja Ränkel, naistest Pormeister, Tatjana Mannima ja Triin Ojaste.

Mati Alaver kinnitas, et Eesti suusatajad on vaikselt edasi liikunud, kui arvestada kaotusprotsenti võitjale. «Rehemaa kaotas 3,1, Kärp 3,6 ja Tammjärv 4,2 protsenti. Järgmise kahe ja poole kuu jooksul on meie eesmärk ja ülesanne kärpida kaotusprotsenti kahe võrra ning siis astuksime maailma eliidile kandadele.»

Alaver selgitas, kuivõrd head on meie suusatajad võrreldes odaviskaja Risto Mätasega. «Kui meie kaotame parimale neli protsenti ja alla selle, siis Mätas jäi kergejõustiku MMil võitjale alla üheksa protsenti.»

Mida oodata Kuusamost? Alaver ei vasta: «Treeneritel, veel vähem ajakirjanikel, oleks põhjendamatu sportlastele olümpiahooajal oma ootustega lisakoormat õlgadele laduda. Suusatajatel on kindlad eesmärgid ja nad teevad palehigis tööd, et soovitut saavutada.»

Lisaks tunnistas Alaver, et kui vaatab, kuidas teised riigid on olümpia-aastal mobiliseerunud – Olosel teenindavad suusatajaid arvukad taustajõud koos laboritega –, siis tuleb eestlastele nendegi tulemuste eest au anda. «Oleme väike suusariik ja asume seal, kus asume. Areneme tasapisi ja kui võrrelda suusatamist teiste Eesti kestvusaladega, pole meil häbeneda miskit.»

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles