Kas Chelsea suudab Manchesteri klubidelt tiitli võtta?

Oliver Lomp
, Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Manchester Unitedi mängijad.
Manchester Unitedi mängijad. Foto: SCANPIX

Inglismaa jalgpalli kõrgliigas on peetud kolm vooru. Eeldusel, et FC Liverpoolil läheb tiitlivõitmiseks küpse meeskonna ehitamiseks veel vähemalt aastake aega ja Londoni Arsenal ei suuda üleminekuakende sulgedes endale meeskonda keskväljaliidrit tuua, usub Postimees, et algaval hooajal võidab tiitli kas tiitlikaitsja Manchester United, nende linnarivaal Manchester City või Londoni Chelsea.

TIITLISOOSIKUD

Manchester United

Iga loogika kohaselt on suur šanss, et Inglismaa liiga võitja tuleb tänavu taas Manchesterist. Pole palju põhjuseid, miks viimati raskustes sipleva Londoni Arsenali 8:2 hävitanud tiitlikaitsja Manchester United taas kuldmedaleid võitma ei peaks. Kuigi väljakumängijatest tegi vanameistrist poolkaitsja Paul Scholes karjääriga lõpparve, pole suuremaid muudatusi meeskonnas toimunud. Kaitseliin on Patrice Evra, Rio Ferdinandi, Nemanja Vidiciga eesotsas endiselt üks Euroopa tugevamatest. Kusjuures märkima peab, et esimestes kohtumistes on kogenud Vidic ja Ferdinand puudunud. Blackburn Roversist liitunud Phil Jones'ist oodatakse paremal äärel samuti palju. Noormees on küll vaid 19-aastane, kuid esimeses kahes liigamängus on ta juba kindlalt esinenud. Pealegi on kõik hilisemad staarid kunagi sama noored olnud.

Keskväli on Aston Villast Ashley Youngi lisandumisega isegi veidi ülerahvastatud. Peatreener Alex Fergusoni kasutada on kõvematest nimedest lisaks Young'ile Antonio Valencia, Anderson, Park Ji Sung, Nani, Darren Fletcher ja Michael Carrick ning on ilmselge, et kõik nad platsile ei mahu. Lisaks on esimeses kahes voorus Fergusoni usaluse võitnud ka Tom Cleverley (esmaspäeval peetud liigamängus moodustas poolkaitseneliku Nani, Young, Anderson, Cleverley), mis tõestab veelgi Fergusoni laia valikut. Pigem võib probleeme tekkida just sellest, kui mõni eelpool nimetatutest kuidagi pingile kükitama jääda ei taha. See võib panna sisekliima käärima, kuid samas on ajalugu näidanud, et Ferguson staaride vingumist kaua ei salli ning üldjuhul tähendaks see kas tribüünile maandumist või üldse uue tööandja juurde kolimist.

Ründajatega ei tohiks samuti suuri probleeme tekkida. Eelmisel hooajal töötas paar Wayne Rooney-Javier Hernandez kui kellavärk, lisakäikudena on Fergusonil tuua kogenud Dimitar Berbatov ning ka Danny Welbeck, kes Tottenhami vastu andis väravasöödu ja sai ka ise tabamuse kirja.

Enim küsimärke tekitabki ehk ainult noore hispaanlase David de Gea tase, kellel on vaja täita karjääri lõpetanud legendaarse Edwin van der Sari roll. Ferguson on läbi aastate tõestanud, et tal on mängijate peale hea nina, kuid hooajaeelsetes sõprusmängudes aga ka esimeses voorus ei jätnud de Gea tegutsemine just kõige kindlamat muljet.

 

Manchester City

Eriti tähelepanelikult tasub tänavu jälgida Unitedi liigarivaali Manchester City tegutsemist. Taaskord on rikaste omanikega klubi mängijateturult kõvasid täiendusi toonud ning arvestades seda, et juba eelmisel aastal oli peatreener Roberto Mancini kasutada hulganisti esmaklassilisi mängijaid, peaks mullu kolmas olnud City sel hooajal veel võimsam olema.

 

Mancini valik on erakordselt lai. Kaitseliini hangiti Londoni Arsenalist ilmselt vasakul ääres koha sisse võttes Gaël Clichy, kelle kõrval asuvad algkoosseisus suure tõenäosusega tegutsema Vincent Kompany, Joleon Lescott ja Micah Richards. Suurematest nimedest võib Mancini kasutada veel Kolu Toured, Aleksandar Kolarovi, Pablo Zabaletat ja Wayne Bridge, noore talendina peaks vähemalt episoodiliselt oma võimaluse saama ka Belgradi Partizanist 6 miljoni naela eest soetatud montenegrolane Stefan Savic. Ometi jääb City kaitseliinis puudu selgest liidrist nagu Unitedil on Rio Ferdinand (või isegi Nemanja Vidic) või Chelseal John Terry.

Nagu kaitseliiniski, on ka poolkaitses Mancinil palju võimalusi. Adam Johnsonile, James Milnerile, Shaun Wright-Phillipsile, Gareth Barryle, Yaya Tourele ja Nige de Jongile on lisandunud David Silva, kes küll Mancini harrastatavas 4-3-3 formatsioonis pigem ääreründajana nähakse. City suurim miinus enne tänast oli ehk selge mängujuhi puudumine (seda rolli täitis Yaya Toure, kellele pigem kontrolliva poolkaitsja koht sobib), kuid võimalik, et Londoni Arsenali Samir Nasri liitumine just Nasrile selle koha kätte mängib.

City ründeliin on kahtlemata Premier League'i võimsam. Emmanuel Adebayori ja Carlos Tevezi saatus on küll veel teadmata, kuid kahes esimeses mängus on Silva kõrval end suurepärasest küljest näidanud Edin Džeko ja Sergio Agüero. Kui ka üliandekas, kuid oma imeliku käitumisega pigem probleeme tekitav mustanahaline itaallane Mario Balotelli kõrvade vahel kõik korda saab, võib City vabalt motoks võtta kunagise Brasiilia koondise hüüdlause «lööge meile nii palju kui tahate, me lööme lihtsalt rohkem».

 

Londoni Chelsea

Kõige tõenäolisem väljaspool Manchesteri tulev tiitlinõudleja on Londoni Chelsea. Uueks Jose Mourinhoks ristitud Chelsea värske peatreener Andre Villas-Boas peaks endale teadvustama, et maailma jalgpallis on tema ametitool üks kuumemaid. Klubi omanik Roman Abramovitš ebaõnnestumisi ei salli ja juba üks kesine hooaeg tähendab tavaliselt peatreeneri vallandamist. Esimestes voorudes pole Chelsea just kõige veenvamalt esinenud – avavoorus tehti 0:0 viik Stoke City'ga, teises alistati kaotusseisust West Brom 2:1, kuid kolmandas Norwich juba 3:1. Samas pole Chelsea erinevalt Machesteri klubidest veel tõeliselt kõva klubi vastu oma oskusi pidanud näitama.

Asi pole ka põhiväravavahi Petr Cechi vigastuses, kuna vanameister Hilario on esiväravavahi kindaid väärikalt esindanud – lihtsalt kokkumäng pole veel kõige parem. Kapten John Terry on Villas-Boase stiili küll juba kiitnud, kuid arenguruumi on veel palju.Kaitseliin peaks olema heal tasemel, kuna eelmisel hooajal tõestas brasiillane David Luiz, et n kogenud Terry kõrvale keskkaitses väärt partner. Kui äärtel hoiavad Branislav Ivanovic ja Ashley Cole endist taset, peaks tagalaga kõik korras olema. Keskväljal sõltub palju sellest, kui heas vormis on 33-aastane Frank Lampard. Tema kõrval mängivad ilmselt John Obi Mikel ja eelmisel hooajal nii kaitsjaid abistades kui ka ründesse liikumisel enamasti end heast küljest näidanud Ramires.

Enim küsimärke tekitab ründeliin. Mitte, et Villas-Boasel edurivimeeste seas väike valik oleks. Küsimus on vaid selles, kas portugallane astub eelmisel hooajal klubi tüürinud Carlo Ancelottiga sama reha peale ja kasutab jaanuaris tiimiga liitunud Fernando Torrest tipuründaja kohal isegi siis, kui hispaanlane seda ei vääriks ja jätab Didier Drogba pinki nühkima. Kolmemehelises ründeliinis jääb paremaks ääreks ilmselt Nicolas Anelka ning vasakul hakkavad koha pärast võitlema West Bromi vastu suurepärase mängu teinud ja võiduvärava löönud Florent Malouda ning värskeim ost Juan Mata, kes oma esimeses mängus tabamuse kirja sai. Põnev saab olema jälgida, mida suudab esimesel hooajal Belgia imelaps Romelu Lukaku.

 

Avalda arvamust: kes kolmest võidab sel hooajal Inglismaa liiga? Või pead soosikuks kedagi neljandat.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles