Ragnar Klavan: alguses oli raske, kuid olen suutnud kohaneda

Madis Kalvet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ragnar Klavan
Ragnar Klavan Foto: FC Augsburg

Aastaid on Eesti jalgpallisõbrad saanud suurliigasid jälgida teadmisega, et ühtegi eestlast seal väljakule ei jookse. Tänavu on olukord aga muutunud, kuna suvel liitus Saksamaa kõrgliigas palliva FC Augsburgiga Eesti koondislane Ragnar Klavan.

Bundesliga klubiga ühinenud Klavanist sai esimene eestlane pärast Mart Poomi, kes on kuulunud mõne Euroopa suurliiga (nn suureks viisikuks loetakse Inglismaa, Hispaania, Saksamaa, Itaalia ja Prantsusmaa kõrgliigasid) meeskonna koosseisu.

Kui Poom pallis oma parematel päevadel Inglismaal Premier League’is, siis Klavanist sai esimene Eesti jalgpallur Saksamaa kõrgliigas.

Eelmised kolm ja pool hooaega Hollandi tippklubis AZ Alkmaaris mänginud eestlane tunnistas, et võrreldes varasemaga tuli uues meeskonnas juba ettevalmistuses ette suuri erinevusi. Samas leidis Klavan, et oli paras aeg panna end proovile uues keskkonnas ja ammutada teadmisi teistsugustest jalgpallikoolkondadest.

«Eelkõige on erinevused selles, et Bundesliga on tunduvalt füüsilisem. Hollandis pannakse rohkem rõhku tehnikale ja taktikale. Mõlemal on omad plussid ja miinused,» tutvustas Klavan. «Ettevalmistus algavale hooajale oli raske. Kahe esimese nädalaga tegin siin rohkem metsajooksu kui Hollandis seitsme aastaga kokku ning mul läks kuni neli nädalat aega, et teiste meestega samale tasemele jõuda. Hollandis viiakse harjutuskordi rohkem läbi väljakul ja palliga. Praegu tunnen küll, et olen erinevustega harjunud.»

Augsburg peab Bundesligas hooaja esimese kohtumise täna, kui koduväljakul minnakse vastamisi mullu esiliiga kolmandana lõpetanud Düsseldorfi Fortunaga. Eesti koondislane tõenäoliselt aga väljakule ei jookse ning praegu ongi esmaseks sihiks tõusta algrivistusse.

«Treener tegi praegu oma valiku ja minu töö on tema meelt muuta. Vahepeal oli selline imeline sündmus, et sain isaks ja jäin seetõttu viimasest treeningmatšist ja karikasarja kohtumisest eemale. Nüüd pean põhikoosseisu koha välja võitlema,» rääkis Klavan, kelle abikaasa tõi kaks nädalat tagasi ilmale poja Romeri.

Sarnaselt Hollandiga on ka Saksamaal jalgpall spordiala number üks, kuid tähelepanu jagavad sakslased sportlastele isegi rohkem. Tänavu püüab Bundesliga senisest veelgi rohkem pilke, kuna tegemist on liiga 50 aasta juubeliga.

«Melu on Saksamaal kindlasti suurem kui Hollandis. Mastaabid on siin ikka võimsamad. Augsburg on Bundesligas üks väiksemaid meeskondi, kuid ka meil on 31 000 pealtvaatajat mahutav staadion,» rääkis Klavan.

Mullu esmakordselt Bundesligas mänginud Augsburg sai debüüthooajal 14. koha ning ka tänavu on 18 meeskonna konkurentsis esmaseks sihiks kõrgliigasse püsima jääda (kaks viimast meeskonda langevad esiliigasse ja 16. positsioonil lõpetanud klubi peab pidama üleminekumänge esiliiga kolmandaga).

«See on peamine eesmärk ning iga koht kõrgemale on juba boonus. Samas on teisel hooajal kindlasti raskem püsima jääda kui esimesel, kuna siis oldi pigem üllatusmeeskond. Nüüd teatakse võistkonda juba paremini,» arvas Klavan.

Pelgalt kõrgliigasse püsima jäämisega klubi ambitsioonid aga ei piirdu. Erinevalt paljudest raha tuulde loopivatest tippmeeskondadest võetakse asja rahulikult ja jõudmööda.

«Olen ka klubis paljude inimestega rääkinud ja eesmärgiks on ikkagi samm-sammult edasi liikuda ja niimoodi kõrgemale jõuda,» sõnas kaitsja. «Tegemist on hea ja stabiilse klubiga.»

Karjääri jooksul lisaks Alkmaarile veel hollandlaste Almelo Heraclest, norralaste Valerengat ja Eesti klubisid esindanud Klavan tunnistas, et tema teenete vastu tunti huvi ka mujalt, kuid sakslastega kulgesid asjad kõige libedamalt.

«Jalgpallimaailm on kord juba selline, et huvi tunnevad paljud. Augsburgil oli aga algusest peale kindel soov mind osta ning mulle endale meeldis, et nad mind nii kindlalt tahtsid,» avaldas Klavan. «Kui mängija ostetakse üleminekuakna esimeses pooles, siis see näitab, et temasse on usku.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles